Den vanliga sökmotorn som Google tillhandahåller har väl ingen internetanvändare missat. Att de även har en mindre känd kusin uppe på nätet är det inte så många som känner till.
Uppdatering IDG.se rapporerar: Företaget har nyligen lagt upp webbsajten Searchmash som enklast kan beskrivas som en testsajt för gränssnittsförändringar. - Målet med Searchmash är att testa innovativa användargränssnitt för att kontinuerligt kunna förbättra sökningarna för våra kunder, säger en representant från Google till IDG News service.
Det rapporteras i bloggen "Fyra nyanser av brunt" att Googles PageRank uppdateras just nu. Hittade även ett tips om förträffliga verktyget Live PR där man kan se en sammanfattning för PR i 199 av Googles olika datacenter. På så sätt kan man se om man kan förvänta sig några förändringar i framtiden.
I och med lanseringen av ASP.NET 2.0 har Microsoft fokuserat mer på att följa webbstandarderna. På MSDN finns en artikel som handlar om hur man gör sajter i som följer webbstandarderna.
Äntligen verkar det hända något i sökmotorvärlden. Google som länge har hållt täten börjar få seriös konkurrens från andra tjänster som t ex Window Live Search.
Den Amazonägda söktjänsten A9 är inte längre i betastadiet och deras funktion med att nya sökresultat laddas om när man scrollar är fantastiskt bra.
Värt att notera är att den nya norskägda sökmotorn Sesam.se nyligen har lanserats som betaversion. Den är specialiserad på svenska marknaden och har som mål att bli bättre än Google och Yahoo på det lokalt svenska innehållet.
Google ser dock inget större hot i detta eftersom intäkterna i år väntas uppgå till 400 miljoner kronor.
Den populära uppladdningssajten Silentwhisper.net har hackats. Hela sajtens databas har laddats ned av hackaren och just nu sprids tusentals användares lösenord på nätet. Läs mer om det hela på www.idg.se där användarna diskuterar säkerhet och MD5-kryptering i kommentarerna till artikeln.
Jag har börjat använda Web.sitemap flitigare i mina applikationer. asp:Menu komponenten är ju smidig eftersom den är så lätt att binda till en SiteMapDataSource och menyn ritas fram automatiskt.
Men jag stötte dock på en del problem som jag inte vet hur man kan lösa. För det första genererar den onödigt mycket kod med mängder av nästlade tabeller och det är väldigt svårt att lista ut hur man ska få den att uppföra sig precis som man vill.
Sen ville jag ha streckade linjer som separatorer och använde StaticBottomSeparatorImageUrl för att ange min bild. Kunde dock inte komma på hur man kan göra för att bara ha dem imellan menylänkarna. Inte före eller efter med andra ord.
Efter ett stunds sökning på nätet gav jag upp. Hittade istället en djupgående artikelserie på www.devx.com där nio problem med sajt navigation tas upp. Där hittade jag ett tips om hur man kan binda ihop en Repeater till sin SiteMapDataSource istället för Menu kontrollen. Men hjälp av Repeatern kunde jag placera separator koden där jag ville samt att få hela menyn att renderera snyggare utan massa överflödiga tabeller.
Hittade just en lustig grej på Googles webbtjänst Google Moon. Det kan du vara rätt kul att följa konspirationsteorierna om månlandningen, så jag tänke att jag skulle testa Googletjänsten för att se om man kan få någon skymt av landningsplatserna. När man zoomar in till högsta läget fylls skärmen av en stor ost. Cheezes!
Min absoluta favorit-webbläsare lider tyvärr av lite prestanda problem. Ibland krashar hela webbläsaren. Ofta sker detta när jag försöker ladda in en Pdf eller Windows Media fil. Men ibland verkar det vara någon slags minnes-läcka som utlöses när man har många tabbar uppe.
Jag läste ett tips om hur man kan ställa in webbläsaren så att den sparar informationen om öppna fönster på hårddisken istället för på ram-minnet när man förminskar läsarfönstret. Detta verkar vara en riktigt bra ide eftersom man kan behöva ram-minnet till andra uppgifter mellan sina surfsessioner.
Nackdelen med detta sägs vara att webbfönstret kommer starta långsammare när man maximerar det, men i artikeln ovan kan inte skribenten uppleva några försämringar. Värt att prova med andra ord, om det inte fungerar bra kan man alltid byta tillbaka. Så här gör man:
1. Öppna Firefox och skriv in about:config i adressraden. Enter. 2. Högerklicka på sidan och välj Ny -> Bolesk. 3. Skriv in config.trim_on_minimize i popupen. 4. Välj True. 5. Starta om Firefox.
Mozilla teamet har ju fått en del kritik för dessa beryktade minnesläckage och vissa kallar det en feature. Det verkar dock som klagomålen har tagits på allvar och i Firefox 2.0 har 13 problem med minneläckor fixats. Det hela verkar vara ett komplext problem och det rapporeras att vissa extensions kan vara bovarna i dramat.
Mozilla släppte nyligen Firefox 2 Release Candidate 1 och det ser mycket lovande ut. Nyheter är stavningskontroll, phishing filter och en inbyggd "session saver" som sparar de sidor och tabbar man har öppna när man stänger Firefox. Perfekt vid krasher. Man har även förbättrat hanteringen av tabbarna och filat lite på designen.
När man installerar version 2.0 så kommer många av ens tilläggs-program sluta att fungera. Det beror oftast inte på att de inte är kompatibla utan helt enkelt för att utvecklarna av tilläggen inte hunnit lägga till version 2 i kompatibilitets-kontrollen.
Det finns ett enkelt sätt att få alla extensions att fungera. Ladda hem Nightly Tester Tools. Öppna sen Verktyg/Tillägg och öppna "Inställningar" på Nightly Tester Tools. Välj sen Add-Ons-fliken och kryssa i "Disable add-on compatibility checking". Du är nu redo att rocka på med alla dina favorit-tillägg i Firefox 2.0.