Visualisering av vetenskapliga artiklar på Wikipedia

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/07Wikipedia-sciencetech.png

A Beautiful WWW har skapat en vacker visualisering av vetenskapliga artiklar på Wikipedia. De runda cirklarna visar hur ofta artiklarna har ändrats, högre frekvens får större cirklar. Blåttbetyder matematik,grönt vetenskap och gult är teknologi.

Inte ens skaparen förstår exakt varför det blå-gröna bandet som löper diagonalt genom bilden ser ut som det gör, men Datamining har lite teorier.

Kolla även in den högupplösta bilden, skulle gärna ha den som affisch på kontorsväggen.

By Jesper Lind

Tafiti – Ett experimentiellt sökkoncept baserat på Silverlight

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/tafiti.png

Ja nu börjar Silverlight-applikationerna mogna lite. Microsoft visar upp Tafiti, ett experimentellt sökkoncept, baserat på deras nya Silverlight-teknik och med Live som dataprovider.

Demot bjuder på en del roliga finesser, bland annat "trädet"som ni kan se en skärmdump på ovan. Inte helt användbar kanske, men ett fint exempel på hur visualisering kan göra sökning roligare.

(Via LiveSide)

Läs mer på Techcrunch och MacWorld 

By Jesper Lind

Gapminder - världens utveckling visualiserad

Gapminder har nyligen blivit uppköpet av Google och på sökmotornjättens domän, finns nu verktyget att testa. Man kan se utvecklingen av jordens länder, enligt många parametrar som ländernas befolkningsmängd, ekonomisk tillväxt, livslängd, barndödlighet m.m. Gapminder-verktyget innehåller för tillfället data för åren mellan 1975 till 2004.

Programmet som såldes för en okänd summa, är utvecklat av professor Hans Rosling vid Karolinska Institutet och hans son.

Organisationen Gapminder fortsätter dock att driva sin forskning och på hemsidan kan man bland annat se en presentation på svenska av hur statistikprogrammet fungerar.

By Jesper Lind

Visualisering av bloggosfärens utkanter

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/bloggo-edge.png

Genom ett inlägg på "Se till vänster, där går en arab" hittade jag till referens till en fantastiskt bild över bloggosfären. Bilden är skapad genom att renderat ett nätverk av blogglänkarna och sedan projekterat på en så kallat "hyperbolic surface" för att få 3D-effekten.

Data-grävaren Matt Matthew Hurst som ligger bakom forskningen och han visar även upp andra visuliseringar av bloggosfären i sitt galleri. Rekommenderas till alla som gillar tung statistik. Och vem gör inte det?

By Jesper Lind

Twinglys skärmsläckare visualiserar bloggosfären

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/saverbanner.png

Om du själv är bloggare så tror jag inte du har missat ankomsten av Twingly som är en bloggsökmotor och pingtjänst. Nu släpper Primelabs även en skärmsläckare som är baserad på deras bloggindex.

Måste säga att Primelabs verkligen har importerat stort med sina lanseringar och framtoning som företag. Allt de gjort hittills har varit exemplariskt och jag har en känsla av att de har fler äss i ärmen.

Ta till exempel den nya skärmsläckaren som nyligen lanserades, hur cool är inte den? Nu kanske jag är överdrivet intresserad av just såna här grafiska överblickar men endå. När den lanserades såg man även till att lägga ut en film på YouTube och fixa en länk på Digg. Helt rätt.

Angående skärmläsaren så tycker jag du ska kolla in den om du har något intresse för bloggosfären. Programmet visar en 3D-modell av jorden och en lista med rubriker för nya inlägg till vänster. På platser med många inlägg byggs det upp små staplar. Man kan zooma in och vrida på modellen.

Förutom att använda den som skärmsläckare kan man även köra den som ett vanligt program. Det enda som är lite synd är att den är så resurskrävande. Hoppas de får till en mer optimerad version senare, den är ännu bara i beta-stadium.

Ladda ner Twingly Screensaver

By Jesper Lind

Packet Garden - visualiserar dina surfvanor som en planet

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/packet-garden.png

Packet Garden är något så coolt som en applikation för att visualisera den nätverkstrafik som sker på din dator. Data du laddar upp blir berg och nedladdad data representeras som dalgångar. Trafiken visar även vart på jorden trafiken skickas via genom geografiskt lokalisering. Plantor växer upp och för varje protokoll som används som 'HTTP plantor' och 'peer to peer plantor'.

Jag har testkört programmet lite och det är verkligen häftigt. När ens planet är uppbyggd kan man rulla runt på den med en liten boll och utforska planeten. Programmet är dock ganska resurskrävande och mitt grafikkort klarar inte riktigt av det. Efter några minuter på planeten så hänger sig programmet ofta. Men om du har en dator med mera kraft så kan det nog fungera bättre.

Mikrodatorn: Skapa en egen planet med hjälp av dina surfvanor

By Jesper Lind
1