TreeSize – Visar filstorlek för mappar

Den inbyggda filhanteraren i XP har några begänsningar – den visar inte storleken på innehållet i flera mappar samtidigt. Man kan hålla muspekaren över varje mapp för att få reda på detta men det är inte så effektivt alla gånger.

Tänkte därför tipsa om ett litet program som heter TreeSize. Det finns i en gratis version med de grundläggande funktionerna och är bra att ha om man vill städa bort stora filer på sin dator. Fungerar på Windows 9x, 2000, XP och Vista. 

By Jesper Lind

Safari 3 för Windows

Förstår inte hur jag har kunnat missa nyheten att Safari 3 (beta) går att köra på XP och Vista, men det är ju inte så underligt i och med att Intel-macarna har släppts.

Kul med en ny webbläsare för Windows, och skönt för oss Windows-baserade webbutvecklare, som vill kunna test-köra webbsidor på Apple's läsare.

Enligt Apple själva är det den snabbaste webbläsaren på marknaden, oavsett vilket system man kör den på. Då har man bara jämfört med Firefox 2, Internet Explorer 7 och Opera 9. Resultatet av detta test kan man se på deras reklam på beta-länken ovan. Kriterier man har testat på är snabbhet i uppstart, renderering av html samt JavaScript-prestanda.

Skulle vara intressant att se vad en oberoende test-panel skulle komma fram till. Tester av egna produkter brukar ju ha en tendens att bli rätt subjektiva.

Jag är ingen flitig användare av Safari och vet inte hur fontvisningen fungerar på tidigare versioner. Men den nya versionen har i alla fall antialiasing-renderering av typsnitt ungefär som Windows ClearType. Folk som Jeff Atwood och Brad Wilson är dock inte så imponerade av Safari på detta område och menar att det finns klara utrymmen för förbättring.

Uppdatering: Ok, Safari 3 släpptes visst under dagen, inte så konstigt att jag inte upptäckt det tidigare.. Nu ser jag att typ vart femte inlägg i mina rssflöden handlar just om denna nyhet. Läs mer hos bland andra Roger, Robert, Shawn, NextGen, Emil och Scott. Och ja, nya designen på Apple.com är riktigt fräsh.

By Jesper Lind

SQL Server Express SP2 - installationen från helvetet

Japp i förrgår hade jag en riktigt jobbig dag. Det började med att insåg att jag hade ett behov av att kopiera tabeller och data från vår produktionsmiljö till min lokala utvecklingsmiljö. Jag exporterade en tabell som textfil från SQL Server 2000 och hämtade hem den till min lokala maskin.

På min laptop har jag bara SQL Server Express 2005 och kunde inte hitta några funktioner för att importera data. Efter lite undersökning visade det sig att det inte finns någon funktion för detta i Management Studio.

Som tur är läste jag Euan Gardens post och i kommentarerna kunde jag läsa något om en DTSWizard som lät som var det jag behövde. Den visade sig bara finnas i SP1 av SQL Server och jag satte igång med installationen.

Det var nu det jobbiga började.. Tyckte att jag hade hittat välskriva och bra instruktioner men hade antagligen missat något viktigt. I slutet krashade det hela ordentligt.

Efter ett antal misslyckade försök kom jag på att det kanske hade släpps ett SP2, och det stämde. Jag laddade ner SP2 här och tänkte att nu ska det väl gå bättre.

Men fortfarande hade jag väldiga problem. Installationen avbröts ständigt i olika lägen. Så här höll jag på i typ 10 timmar och läste om mängder av folk som hade liknade problem.

För mig verkade det som om den gamla installationen av SQL Server var trasig. Något som jag läst kan hända om XPs automatiska rensningsprogram städar bort filerna av misstag. För jag kunde inte ens avinstallera programmet. Läste någonstans om en Hotfix som ska lösa problemet med bortstädade installerare men kan inte hitta den igen.

Jag provade att använda Windows Installer Clean Up för att rensa bort trasiga installerare men vet inte om det var en sån bra ide. Försökte även med "How to uninstall an instance of SQL Server 2005 manually" och hackade mitt register en hel del, men inget hjälpte.

Efter många om och men lyckade jag iaf installera SP2 på en ny databas instans, så nu har jag två stycken. Den gamla SQLExpress (Som är helt paj) och en ny som jag döpte till SQLExpressSP2. Lite jobbigt att jag inte kunde behålla det gamla namnet eftersom jag nu måste ändra på databaskopplingarna i våra Web.config filer.

Nu har jag även börjat kolla på det verktyg som jag var efter och som finns tillgängligt för cmd-promten. Det heter Bcp.exe (DTSWizard i SP1) och kan användas till att importera tabeller från textfiler och tvärtom. Mer info om hur man använder detta kommer senare.

Så avslutningsvis så kan jag rekommendera att du verkligen ser till att följa instruktionerna om du ska installera SP1 eller SP2 till SQL Server Express 2005. Det finns uppenbarligen många fällor att gå i, eftersom rapporteringen av problem har varit så stor. Lita på mig, jag har läst en större del av utbudet.

Nu borde jag egentligen installera om hela XP på min maskin eftersom en hel del av miljön är så trasig. Men det hinner jag tyvärr inte med nu.

By Jesper Lind

Visningsprogram för bilder i XP - Sökväg?

Har letat ett tag efter .exe filen till XP-programmet "visningsprogram för bilder och fax" utan att kunna hitta det i datorn. Nån som vet?

Skälet till att jag letar är att jag vill ange vilket program som ska öppnas i Dreamweaver när jag klickar på en bild. Där har jag inte helt i vilken sökväg man ska ange, men programmet ligger på denna DDL:

C:\WINDOWS\System32\shimgvw.dll

Enligt tråden på följande adress kan man nå visningsprogrammet genom att skriva så här:

rundll32.exe C:\WINDOWS\System32\shimgvw.dll,ImageView_Fullscreen

Det får jag att funka CMD-prompten, men inte när jag väljer program i Dreamweaver.

Aktivera eller stängar av "Visningsprogram för bilder och fax"
Märkte att väldigt många söker på frågor om visningsprogrammet och hamnar på detta inlägget. Om ditt problem är att du saknar programmet helt, kan det vara avstängt på din dator.

För att aktivera så öppnar man Kör i startmenyn och skriver följande: regsvr32 shimgvw.dll

Vill man stänga av det igen skriver man: regsvr32 /u shimgvw.dll

By Jesper Lind

Uppdatera DNS

DNS bytyder Domain Name System or Domain Name Server och är ett system som sparar information relaterat till domännamn på nätverk, t ex internet.

Det sägs att det lättaste sättet att "ta ner" hela internet vore att förstöra de 8-10 master DNS servrar som finns i världen. DNS fungerar så att data bara är giltig i en viss tid och måste uppdateras konstant för att fungerar. Men denna artikeln ska inte handla om cyberterrorism utan några korta tips om vad du kan göra för att se till att du har ett färskt DNS-register på din egen dator.

Ändra host fil
Detta kan vara en bra lösning om du har problem med att hitta en speciell sida som du vet fungerar. Man mappar på så sätt ip mot domännamn direkt på sin egen dator.

Denna fil hittas här:
c:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts

Lägg till namn och ip enligt följande:
www.dindoman.com 123.133.123.132

Obs IP-numret är påhittat i exemplet.

Rensa minnet
En annan grej att testa är att i CMD promten skriva "ipconfig /flushdns"

Se vad som finns i DNS-minnet
För att kontrollera vad som finns i minnet kör man "ipconfig /displaydns"

By Jesper Lind
1