.NET-utveckling på en Mac fungerar fint

Oj vilket blogg-uppehåll det varit här, hoppas ni inte saknat oss för mycket. Nu kommer vi köra igång igen och hoppas på att kunna skriva regelbundet här om webbutveckling som vi brukar.

Denna gång bloggar jag från en MacBook Pro, så se fram emot många OS X-relaterade artiklar i framtiden.

Men ni Windows-geeks behöver inte misströsta. Kör Vista i en boot camp installation via VMware Fusion, så det kommer finnas mycket matnyttigt för den plattformen också.

Man kan säga att mitt dataliv har blivit rätt mycket trevligare sen jag kunde pensionera den Dell-burk jag använde innan (och nej Dell har inte hört av sig för att kompensera för den dåliga upplevelsen). Det var inte helt smidigt att ha en dator som stängde av sig själv titt som tätt när den blev överhettat. En del bekanta brukar le så smått när jag berätta om hur jag fick sitta på balkongen med kylklampar under datorn, vid krävande operationer.

Jag har tidigare lovat en utvärdering av hur det fungerar att använda Visual Studio på en Mac via Vista som slavsystem, och kan säga att det går helt okej. I min maskin har jag 2 GB ram och det duger bra åt att köra de båda operativen sida vid sida. Funkar till och med bra att använda det processorintensiva pluginet Resharper som jag blivit så förtjust i.

VMware Fusion som gör det möjligt att köra OS X och Windows (eller andra operativ) samtidigt har många bra inställningar där man bland annat kan ställa in hur mycket ram man vill dedikera till slavsystemet och det går också att simulera två processorer med hjälp av mjukvaran.

Något som är lite svårt i början är att vänja sig vid alla teckenkombinationer. Nu har jag hittat hur jag skriver in det mesta, men saknar fortfarande vänster måsvinge. Så här har jag lite forskning kvar innan jag kodar lika effektivt som på en PC.

Så jag kan gärna rekommendera även gamla Windows-rävar att i alla fall fundera på att switcha till Mac. OS X är ett väldigt skönt operativ som gör de mesta uppgifter till en bättre upplevelse. Mac-masknerna är också väldigt snygga och har väl integrerad hårdvara. Något som jag uppskattar som inte är så intresserad av att mecka med olika drivrutiner fram och tillbaks. På maccen funkar det mesta med en gång, och allt OS X är väldigt lättanvänt.

By Jesper Lind

Orsaken till datakrasherna var en dammig fläkt (Dell suger)

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/dell-laptop-d610-dusty-fan.jpg

Vet inte riktigt var jag ska börja när jag ska sammanfatta min relation till den laptop jag arbetat på under de senaste två åren. Modellen är en Dell D610 och kan inte säga att jag vart direkt nöjd med den.

Det första problemet jag stötte på var att ljudet ur hörlursutgångarna var i stort sätt obrukbart. Ett surrande högfrekvent ljud stör något fruktansvärt, och för någon som gillar att lyssna på musik samtidigt man jobbar, var detta ett riktigt bottennapp. Det var många som klagade på detta problem och Dell bytte moderkort på löpande band. Inget verkade dock hjälpa och frustationen var hög i en tråd i Dells forum (numera borttagen).

Problem nummer två är nästan ännu mer irriterande. Maskinen har en Pentium-M processor med 1 GB RAM men har endå en usel prestanda. Ofta jobbar processorn på 100% även vid de mest banala uppgifter, som t ex att uppdatera Windows. Då går fläkten upp i högvarv och helt plötsligt stänger datorn ner sig, helt utan förvarning.

Vissa dagar händer detta tiotals gånger och jag får sitta med ett öga på processormätaren samtidigt som jag kompilerar kod. Vill man vara helt säker på att en lång uppdatering ska fungera får man ställa ut datorn på balkongen, eller som jag lärde av en annan Dell-användare, lägga kylklampar från frysen under den. Ska det behöva vara så här?

Häromdagen fick jag dock spärr och skruvade upp datorn. Skicket på fläkten kan ni beskåda här ovan. Inte så konstigt att kylförmågan var kass och den höll på att brinna upp var dag... Nu när jag har städat fläkten fungerar den lite bättre, men den krashar ändå titt som tätt.

Har lite dåligt samvete att jag bashar Dell så här hårt eftersom jag faktiskt aldrig ringt supporten för att förmedla min onöjdhet. Kanske hade de då gett mig en nyare bättre modell utan dessa fabriksfel. Men misströsta inte ni på Dell Sverige. Om ni råkar läsa detta blogginlägg så är ni välkommna att skriva en kommentar eller kontakta mig om ni vill försöka kompensera mig för den dåliga tid jag haft med er produkt. Kanske finns det en liten chans att även jag ska kunna sitta ner och röka en fredspipa.

Som jag känner nu så kommer det aldrig mer bli en Dell.

Nej nu tänker jag istället kolla årets keynote från en leverantör jag tror starkare på. Och försöka bestämma mig vilken laptop som jag ska köpa härnäst, det lutar åt den ultraportala MacBook Air, eller eventuellt en MacBook Pro för den lite större skärmens skull.

By Jesper Lind
1