Håll reda på dina sajters Google PageRank med smidig tjänst

Har provat på PageRankAlert och måste säga att det är en smidig tjänst. Man kan lägga till url:er til sina webbsajter och få email när PageRank förändras.

Detta värde är alltså Google's rankningsvärde för att hålla reda på hur viktig en sajt anses vara. Nuförtiden är det ju tvivelaktigt hur mycket detta värde spelar in i sökmotorns algorithmer, men endå kul med statistik.

Tyvärr har Codeodyssey går ner en del det sista halvåret till en 3:a. Vi som åtminstonde låg på en 4: förra året.

By Jesper Lind

Snart dags för uppdatering av PageRank?

Läste hos beNi att VI-SU har gjort en beräkning på när nästa uppdatering av Google PageRank färväntas ske.

Om man kollar på hur lång tid det vart mellan uppdateringarna innan så brukar det vara i genomsnitt 77,18 dagar mellan varje. Om Google hade följt denna takten så skulle uppdateringen skett igår den 16 aug. 

By Jesper Lind

Äntligen lite PageRank

Googles ranknings-system av webbplatser har länge varit ganska uppmärksammat bland utvecklare och sökmotoroptimerare. Många är de som har forskat djupt i ämnet, för att lista ut hur de algorytmer fungerar som styr rankningen.

Det handlar alltså om vilka länkar som ska anses som viktigare och hamna högre upp i Googles sökresultat - något som de flesta som driver en webbplats eftersträvar i högsta mån. PageRank räknas framför allt ut med hjälp av antalet inlänkar till webbplatsen.

Men Googles metoder förändras ständigt och numera finns det tecken på att PageRank börjar ge vika för andra analyseringsmetoder. Ett begrepp som kallas TrustRank har dykt upp och det pratas om 200 olika signaler av kvalite och förtroende som används för att räkna ut sökresultaten. Läs "Kvalitet och förtroende - vad ger din sajt för signaler?" på Nicke Index som skriver mer om det.

Hur som helst är PageRank fortfarande en siffra som många webbansvariga kollar på när de utbyter länkar med andra sidor, och en slags bekräftelse på att man kan lita på sidan. PageRank uppdateras cirka fyra gånger per år och en av dessa uppdateringar verkar ske just nu.

Codeodyssey.se har hittills haft noll i rankning men nu har vi blivit belönade med en PR4 på skalan som går mellan 0-10. Riktigt roligt och det visar att vi är på rätt väg med den optimering som vi gör för webbplatsen. Den engelska versionen av vår sajt har haft PR2 i över ett år, men har nu gått upp till PR3. Det tycker jag är helt rätt att den svenska ska vara högre, eftersom vi har lagt det mesta krutet på den på senare tid.

Vi har även gjort lite ändringar det senaste som jag inte var säker på hur det skulle påverka rankningen, bland annat så sa vi hej då till www-prefixet med 301-redirect. Denna PR-ökning visar att det nog var en bra ide.

På SEO-Forum.se finns en tråd där man pratar om den PageRank-uppdateringen som sker just nu. Där kan man läsa hur medlemmarnas webbplatser har påverkats.

Vill du kontrollera vad din egen sajt har för PR-värde kan jag rekommendera LivePR som finns på Raketforsking.com. Där får man en sammanställning på PageRank från 30 stycken av Googles olika datacenter, och kan studera förändringar på ett bra sätt. Man kan även se hur många tillbaka-länkar det finns i Google-registret till webbplatsen.

Hur har din sajt påverkats?

By Jesper Lind
1