Slut på "Klicka här om du vill aktivera" med ActiveX

Ni kanske kommer ihåg EOLAS stämming mot Microsoft som 2006 resulterade i att funktionalitet togs bort från IE.

EOLAS menade att man hade patent på hur ActiveX-kontroller inkluderades i i webbläsare. Detta även fast man inte hade en egen webbläsare i utveckling och många såg de som "patent-troll"

Microsoft bestämde sig då för att ändra sin webbläsare istället för att betala och man var nu tvungen att klicka en gång på kontrollen för att aktivera. Speciellt flash-utvecklare fick lida för detta eftersom man var tvungen att programmera sättet man inkluderade flashfiler. Som tur var det inte allt för jobbigt att komma runt om man visste de rätta knepen.

Nu under hösten 2007 har Microsoft gjort upp med EOLAS och betalat en okänd summa pengar för att återigen få använda tekniken.

IEBloggen skriver man att denna förändring kommer finnas med i Windows Vista SP1 and Windows XP SP3. Efter detta i april 2008 kommer resterande användare för en rekommenderad uppdatering i Windows kallad "IE Automatic Component Activation". Tim Heuer har också skrivit en rad om det.

By Jesper Lind

Actionscript-kodare sökes till spännande community-projekt

Vi är väldigt nyfikna på vad det är för spännande projekt vår vän Fakepilot håller på att utveckla. Nu söker han förstärkning till sitt team och letar efter en duktig kodare som har goda kunskaper i PHP, Actionscript 3.0, Flash och community-byggande.

Bäst är det om du bor i närheten av Stockholm och men går även bra att arbeta på distans från andra orter. Huvudsaken är att du tror att du är rätt person för projektet.

Enligt erfarenhet så är det väldigt kul att jobba tillsammans med Mattias, och få ta del av den professionalism och noggrannhet i detaljer, som utmärker allt han tar sig för. Så om detta låter intressant, läs mer om jobberbjudandet på hans blogg.

By Jesper Lind

Om det var roligare – hade jag städat skrivbordet oftare

När folk ser mitt skrivbord på min laptop får de ofta en chock pga hur överfullt och med filer det är. För ett tag sen såg det nästan så här illa ut. Killen som har skrivbordet i länken har som idé, att han vill ta vara på allt utrymme. Han tänker så att om jag fyller allt tomt utrymme, med så mycket grejer det bara går, så har han allt han behöver inom så kort räckvidd som möjligt.

Skälet till att mitt skrivbord har varit så hopplöst överbelagt, är inte det samma som hans, utan jag inser att det skulle vara lättare att jobba om jag hade bättre ordning på inkommande filer. Jag använder det som en slags dumpplats för filer som jag tar emot på mail och chattklienter. Och känner oftast inget behov att städa, tills det har gått över styr..

Nu har jag inspirerats av Coding Horror's "Discipline Makes Strong Developers" så har jag bestämt att det är dags för en ny regim. Ordning och reda på skrivbord, mail och källkod i projekten. Eftersom jag precis har installerat om XP, så är detta ett gyllende tillfälle att börja hålla bättre ordning.

Hur skulle det kunna bli roligare?

Ända sen jag såg Bumptop för första gången, insåg jag att om jag hade ett liknade interface på skrivbordet, så skulle det vara mycket roligare att hålla ordning. Missa inte det lustiga parodin som nån lagt upp på YouTube, som visar hur Bumptop skulle se ut om man använde det i verkliga livet.

En annan som gillade idéen är Doug Mccune och jobbar på att skapa samma slags UI med Flash/Flex/AIR/Actionscript Physics Engine och PaperVision 3D. Han kallar sin implementation tileUI och har redan ett enkelt demo som man kan prova på. Intressant är även att se filmen på hans blogg, där han har dokumenterat utvecklingen av projektet.

Städa upp webbplatser

(Några dar senare:) Inlägget handlade i första hand om att städa på sin lokala dator, men vill tipsa om en länk på ungefär samma ämne. Backend Media ger bra råd till hur man kan se över sin webbplats, och städa bort gamla sidor som inte är så välbesökta. Bra läsning.

By Jesper Lind

FlashVars med ActionScript 3

Mycket har ändrats i AS3 jämnfört med de äldre varianterna. Att ta emot variabler så här från den embeddade koden är sig inte likt.

<param name="movie" value="flashmovie.swf?theVariable=value" />

De brukade finns i _level0 och det var bara att använda dem direkt.

Nu måste man skriva enligt följande som Peter deHaan och andra förklarar:

var importedFlashVar = root.loaderInfo.parameters.theVariable;

By Jesper Lind

Streama Flash video på IIS6 - glöm inte MIME-typ

Har testa lite med att streama Flash video med FLVPlayBack-komponenten och det fungerar väldigt bra. För att konvertera andra format till .flv så kan man använda Adobe Flash CS3 Video Encoder eller importera direkt till Flash CS3.

När jag sedan skulle köra igång videospelare till webbhotellet som sajten i fråga ligger på blev det lite problematiskt. Videon ville inte spela alls.

Efter ett tag kom jag på att IIS6 inte har den rätta MIME-typen tillagd som standard och webbhotellet inte lagt till denna. Som en nödlösning fick jag lägga själva .flv-filerna på en server som jag hade kontroll över, fixa lite crossdomain.xml-"magik" och lägga till MIME-typen på denna externa server.

Adobe har en bra beskrivning till hur man lägger till rätt MIME-typ för .flv på IIS6 och de rekommenderar att man mappar .flv-ändelsen mot "flv-application/octet-stream". Jag har även testat med "video/x-flv" som också fungerar bra.

By Jesper Lind

Ljudspelare i flash från 1 Pixel Out

Letar efter en bra flashspelare för att spela upp mp3-filer eftersom vi behöver det till ett projekt.

Gillar verkligen 1 Pixel Out - Audio Player som finns som en tilläggsmodul till Wordpress. Den är lätt att installera och fungerar utmärkt. Det enda jag saknar är en volymkontroll.

Vill man lägga till spelaren på en annan plattform som inte använder Wordpress, går det också bra. Mindy McAdams har skrivit bra instruktioner för hur man går till väga.

Orginalfilerna för spelaren finns att ladda hem på Wordpress Plugin-sajten och det är fritt fram att modifiera den enligt GNU-licensen.

Exempel

Här kommer några exempel på hur spelaren ser ut och fungerar. Mixarna är lånade från vår vän DJ JayStarSeven.

Warmup.Karizma:

Puzzle.mix.vol.1:

By Jesper Lind

Digg lanserar API och Flash-verktyg

Digg - världens främsta "bokmärkningssajt" i genren teknologi – meddelar på sin blogg att de nu lanserar Digg API och Flash application toolkit. Med hjälp av dessa verktyg kan alltså vem som helst utveckla egna applikationer baserat på data från digg som sträcker sig tillbaks till året 2004.

Man annonserar även en tävling där den mest kreativa lösningen baserat på Digg API kommer att belönas med fina priser.

Stamen Design har hjälpt till med utvecklingen. Tidigare har de även levererat experimentella flash-interface till Digg-sajten som man kan beskåda i labbet.

(Via Beta Alfa)

By Jesper Lind

SWFUpload - laddar upp flera filer samtidigt

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/SWFUpload(1).png

Vi söker efter ett bra sätt att kunna ladda upp flera filer samtidigt till en server. Innan har jag bara hört talas om att det går att göra med komponenter i Java, men nu har jag fått ett nytt tips som verkar väldigt lovande.

Per-Mattias på Paltkoma tipsar om att de själva använder SWFUpload till filuppladdning. Har kollat in demot och det verkar riktigt trevligt.

Det handlar alltså om flash och javascript-baserad uppladdning som visar progress-bar för varje fil man valt. Ifall inte flash finns tillgängligt hos användaren visas istället en klassisk uppladdare i html. SWFUpload är utvecklat av Mammon.

By Jesper Lind

Lyssna på musik i 3D

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/flame.png

Jag har precis gått med i maillistan för Papervision3D - en fri 3Dmotor till flash. Genom denna får jag reda på att Antti Kupila har lekt lite med motorn och fått till något riktigt lovande.

Det handlar om ett på en variant på Apples iTunes-bläddring, där framsidorna på albumen rullar fram över skärmen. Antti kallar sitt demo flame och jag tycker verkligen det är häftigt gjort.

Genom en sökruta kan man ange egna termer och liknande artister laddas in dynamiskt från last.fm.

En bonus är att man även kan lyssna på musik från artisterna när man använder bläddraren. Man klickar på mellanslag för att zooma in. Det var intressant att läsa om att urlerna till mp3-filerna fick rippas från innehållet på last.fm-sajten.

Läs även om Amaznode som vi skrivit tidigare. Det flashdemot hämtar data från Amazon.

By Jesper Lind