TydaDirekt - översättning till Internet Explorer

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/tyda-opopular.png

Surfade in på Tyda.se som verkar har lanserat lite nyheter alldeles nyligen. Sökrutan för orden är nu utrustad med AJAX-teknik och man får stavningsförslag medan man skriver. Kanonbra.

Man har även gjort ett tillägg till Internet Explorer som man kan översätta ord direkt i webbläsaren med. Tyvärr funka det inte alls för mig. Jag får upp välkomstrutan men det händer ingenting när jag ALT-klickar på ord. Det står i deras hjälpsektion att det är en del problem tillsammans med den nya IE7 som har med flikhanteringen att göra. Ett liknade tillägg utlovas också till andra webbläsare – förhoppningsvis Firefox inräknat.

Lexikonet skryter nu med att vara störst i världen (på svenska-engelska antar man då) och har över en miljon ord uppslagsord.

En kul grej är att man låter användarna föreslå nya ord. Ännu verkar de inte ha börjat med att acceptera förslagen – utan skriver att de väntar på att deras bonussystem ska bli klart. Jag väntar ju på att de ska ta ställning till ifall ordet "opopulär" ska få vara med. "Opolerad" och "opolitisk" duger ju, så varför inte?

By Jesper Lind

Opopulär hos Google

Eftersom vi brukar skriva sökmotoroptimering trodde ni kanske att vi skulle prata om Googles riktlinjer och och hur man ska jobba för att inte bryta dem. Inte direkt – nu ska vi mest prata om ett enda ord, och hur sökplaceringarna ser ut på detta för tillfället. Mest för skoj skull.

Ordet är jag inte ens säker på att det finns i svenskan, det finns inga träffar i Språkrådets lexikon. Inte heller Tyda.se har med det men jag rekommenderade det just som ett nytt ord, så får se vad de säger. Negationer av ord kanske inte räknas som riktiga ord, vad vet jag. Undertecknad är absolut rätt dåligt på grammatik måste erkännas.

Ordet jag pratar om är [opopulär] och en sökning på Google visar att det just nu finns 1520 träffar. Så någonstans i det svenska språket hör det helt klart hemma även som inte språklexikonen har tagit det till sig än.

Skälet till att jag nämner det är att jag har haft ganska kul med sökresultaten. Denna blogg har nämligen rankat som nummer ett ganska länge. För folk som inte känner till hur sökresultaten fungerar, kan det ju lätt uppfattas som att människorna på Google eller till och med själva sökmotorn har på något sätt recenserat vår hemsida och fått fram att den verkligen inte är populär.

Ibland brukar jag visa det för vänner och beklaga mig. - "Kolla vad som har hänt, Google gillar oss verkligen inte". "Ojdå, vad tråkigt ni som anstränger er så med bloggen och allt", brukar de säga Jag har lika kul varje gång, SEO-nörd som man är.

För några månader sen hände dock något trist. Nyhetsportalen.se gick om oss med denna sidan och har haft förstapositionen ett bra tag. Mitt skämt var borta och vi var inte längre "mest opopulär".

Nu några dagar sen gick vi till min stora glädje upp i toppen igen. Vet inte riktigt varför, antingen är det för att vi har fått högre PageRank eller så är det för att Google har gjort om sin algoritm i samband med desarmeringen av Google-bomberna.

Hur som helst är det kul att vara på toppen på detta roliga ord igen. Bara för att förstärka positionen tänkte jag länka ordet en extra gång till det inlägg som vi ligger i resultaten med. Här kommer länken: Det kan löna sig att vara opopulär

Nu tänkte jag till och med utlysa en sökmotoroptimeringstävling, i väldigt liten skala. Försök komma över oss på ordet [opopulär]. Det finns inga priser att vinna – förutom äran.

Får vi upp mer resultat kanske språkforskarna får upp ögonen för ordet, jag tycker det förtjänar att vara ett officiellt svenskt ord.

Skriv gärna en kommentar om du är med på utmaningen.

Uppdatering: När jag nu söker på [opopulär] ligger vi bara på tredje plats. Är säker på att vi låg på första plats när jag började skriva inlägget. Men det verkar ju helt bizarrt att det skulle slå över just nu. Som tur är visar SnapPreview-plugin fortfarande en skärmdump från Google där vi ligger överst. Det ser jag som ett bevis på att vi faktiskt låg där för en liten stund sen. Förhoppningsvis kommer detta inlägget få upp rankningen något igen.

Uppdatering 2: Ok, det va inte jag som snurrade. Nu är vi tillbaks på förstaplacering. Sökreslutaten på ordet är helt enkelt ganska instabila och de ligger och knuffar på varandra.

By Jesper Lind

Personliga företagsbloggar fungerar bäst

Idag skriver E24 en artikel om företagsbloggar och framhäver dem som ett bra verktyg för dialog med kunder, leverantörer och anställda på ett nytt sätt än. Traditionellt har företagskommunikation skett via nyhetsbrev men nu går många företag ifrån detta och börjar bli vän med det nya mediumet, bloggen.

I artikeln intervjuas webbrådgivaren Fredrik Wackå som gjort sig känd för sina bra analyser av företagskommunikation och ideer om hur den nya webben kan utnyttjas på bästa sätt. Som argument för att det tagit så lång tid för företagsbloggen att utvecklas som medium ger han följande förklaring.

Blogg blev tidigt synonymt med någon som sitter i pyjamas och skriver om vad de ätit till frukost. Och det finns tusentals sådana bloggar. Men i dag vet vi att bloggen kan vara oändligt mycket mer. Det finns privatpersoner som skapar nischade nyhetsbloggar som slår traditionella medier på fingrarna.

Men för att skapa en framgångsrik blogg gäller det att man inte underskattar hur mycket jobb det krävs.

Tyvärr är det många som inte inser att det krävs resurser. Den stora vinsten med en blogg bygger på att man etablerar sig som en återkommande röst och bygger upp en kontakt och en dialog med läsarna. Det krävs en duktig skribent som får tid på sig för att hålla en blogg intressant, säger Fredrik Wackå.

På sin egen hemsida har Wackå skrivit många bra inlägg om företagsbloggar. Speciellt intressant tyckte jag det var att läsa om vilket typ av språk som används i företagsbloggar och den dialog Wäckå haft med Eric Fallander som har dedikerat sin blogg till studier av företagsbloggen som fenomen.

Jag vill också passa på att uppmärksamma hur den oerhört duktiga bloggaren Anton Johansson anställs som skribentPrimelabs blogg. Företagsbloggaren - det nya framtidsyrket?

Uppdatering: Lite lustigt, ungefär samtidigt som jag skrev detta postade Anton ett eget inlägg på ämnet med väldigt liknande innehåll. Bloggosfären synkroniseras allt mer för varje dag som går, mycket tack till de förträffliga bloggportalerna som t ex Knuff.

By Jesper Lind

Stavnings- och grammatiktips

Amatörskribent som man själv är så kan det behövas lite hjälpmedel för att skriva bättre och korrekt svenska. Jag är medveten om att mina blogg-inlägg ofta innehåller en hel del felaktigheter men jag jobbar på att bli en bättre skribent. Tänkte här dela med mig av några användbara tips av hjälpmedel som jag brukar använda.

Rättstavningen i Firefox som lanserades när version 2 släpptes är helt fantastiskt bra när man bloggar, förstår inte hur jag har kunnat klara mig utan det innan. Annars är ju Skolverkets lexikon en klassiker som jag använt flitigt genom åren. Söker man synonymer till ord är synonymer.se en bra sida.

Mediesprak.fi bjuder på en hel del bra tips för hur man använder stor och liten bokstav, skiljetecken, förkortningar m.m.

Researcher.se har också sammanställt lite nyttiga länkar om hur man skriver bättre texter.

By Jesper Lind
1