TydaDirekt - översättning till Internet Explorer

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/tyda-opopular.png

Surfade in på Tyda.se som verkar har lanserat lite nyheter alldeles nyligen. Sökrutan för orden är nu utrustad med AJAX-teknik och man får stavningsförslag medan man skriver. Kanonbra.

Man har även gjort ett tillägg till Internet Explorer som man kan översätta ord direkt i webbläsaren med. Tyvärr funka det inte alls för mig. Jag får upp välkomstrutan men det händer ingenting när jag ALT-klickar på ord. Det står i deras hjälpsektion att det är en del problem tillsammans med den nya IE7 som har med flikhanteringen att göra. Ett liknade tillägg utlovas också till andra webbläsare – förhoppningsvis Firefox inräknat.

Lexikonet skryter nu med att vara störst i världen (på svenska-engelska antar man då) och har över en miljon ord uppslagsord.

En kul grej är att man låter användarna föreslå nya ord. Ännu verkar de inte ha börjat med att acceptera förslagen – utan skriver att de väntar på att deras bonussystem ska bli klart. Jag väntar ju på att de ska ta ställning till ifall ordet "opopulär" ska få vara med. "Opolerad" och "opolitisk" duger ju, så varför inte?

By Jesper Lind

Firefox 2.0 skördar fältet

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/ff_cropcircle.jpg

Redan i måndags smyglanserades Mozillas nya version av webbläsaren Firefox. De verkar ha haft en del problem med FTP sidorna och vädjade till användarna att inte ladda ner den i förväg. Många länkade direkt till filerna, och det riskerade att sänka servrarna helt. Jag kunde dock som många andra inte hålla mig, förlåt Mozilla!

Den nya version släpptes sedan officiellt igår och det har kommit en hel del nyheter bland funktionerna. Man har slipat på designen men man märker inte så stor skillnad. Sökrutan uppe till höger ger nu förslag på ord medan man skriver dem. Tabbhanteringen har även förbättras och man kan nu stänga varje enskild tabb med ett eget stängningskryss.

Man har lagt till ett antiphishing filter som ska skydda en från osäkra webbsidor. Detta har dock fått en del kritik på grund av att det skickar alla dina besökta hemsidor till Google.

Rättstavning på svenska

Den bästa nyheten enligt mig är rättstavningshjälpen som finns inbyggd i läsaren. När du skriver texter i webbformulär så understryks felstavade ord allt eftersom. För att få den att stava på svenska måste man dock installera ett extra tillägg som Hasse Walanger har skapat. Detta kan man ladda ner här: https://addons.mozilla.org/firefox/3064/

Uppdatering: Den svenska ordlistan går inte att ladda hem på länken ovan längre. Åtminstonde inte om man inte har ett medlemskonto hos Mozilla. Här finns en alternativ nedladdningslänk.

Mer läsning om nya Firefox 2.0:
http://webbsnack.wordpress.com/2006/10/23/alla-nyheter-i-firefox-20-med-skarmdumpar/
http://www.idg.se/2.1085/1.79916

By Jesper Lind

Rättstavning med Firefox 2.0

Mozilla planerar att släppa Firefox 2 RC3 den 17 oktober och den slutgiltiga versionen strax därefter.

Hos Webbsnack läste jag en artikel om hur man får till svensk rättstavning med Firefox 2.0. Man använder ett tillägg skapat av Hasse Walanger och det finns att ladda hem på följande adress:

https://addons.mozilla.org/firefox/3064/

Uppdatering: Länken ovan fungerar inte längre. Läs mer om var man kan få tag på den svenska ordlistan.

 

By Jesper Lind
1