DNS-servrar håller reda på vilka domännamn som ska kopplas till vilket IP. Ibland kan man vilja överlagra dessa på sin egen maskin, t ex när man utvecklar en testsajt eller liknande.
På OS X är förhavandet liknande i senare versioner av operativstemet, här är Apples guide.
Man måste ha rättigheter till rooten för att kunna se private-mappen filen ligger under. Vi har tidigare skrivit om hur man visar gömda filer på OS X.
När man väl har tillräckliga rättigheter navigerar man till mappen /private/etc/hosts och öppnar man den får upp något som liknar detta.
##
# Host Database
#
# localhost is used to configure the loopback interface
# when the system is booting. Do not change this entry.
##
127.0.0.1 localhost
Man måste dock vara inloggad som root-användare för att spara ändringar, så det räcker inte bara att öppna den i en textredigerare och försöka spara. Här är två sätt man kan ändra den.
1. Ändra hosts genom att skriva över med kopia
Kopiera filen och lägg den på skrivbordet. Redigera spara. Dra den sen till /private/etc/hosts och släpp. Nu får du skriva in ditt lösenord för att bekräfta att du har rättigheter att modifiera filen.
2. Ändra hosts med textredigerare i Terminalen
Med detta sätt behöver du inte slå på att visa gömda filer som vi skrev inledningsvis om. Här använder vi en redigera som startas från terminalen. Finns en del men i detta exemplet använder vi en som heter GNU nano 2.0.1.
Öppna först teminalen.
Skriv: sudo pico /private/etc/hosts
Bekräfta ditt lösen för att få root-rättigheter.
Nu får du upp textredigeraren och du kan modifiera filinnehållet. Spara ändringar genom ctrl-o och stäng ner editorn med ctrl-x.
När man jobbar inom IT brukar man komma i situationer där användare klagar på att "internet är trasigt". Hehe, brukar nätverkssupportern skrocka, hela internet är väl endå inte paj? Du menar väl uppkopplingen till din dator.
Internet känns onekligen oförstörbart men det stoppar inte illvilliga terrorister från att försöka ta ner det. Igår skedde det allvarligaste försöket sedan 2002 och tre stycken av de 13 rotservrarna var ur bruk. Förövarna är okända och det blir nog lika svårt som förra gången att försöka spåra dessa. Man använde sig av ett stort så kallat zombie-nät (övertagna datorer) och riktade överbelastningstrafik mot de viktiga DNS-servrarna. Vi nämnde förresten för ett år sen att detta är det smartaste sättet att försöka ta ner hela internet.
DN skriver mer om det och lika så SvD. Genom den senare nyhetssajten hittade jag till Jan Kallbergs blogg som fortsätter att resonerar om vad som skulle hända om stater började kriga på nätet.
Det är ju givetvis väldigt allvarligt med nätattacker av detta slag men ändå inte lika farligt som verkliga krig. Något som skulle kunna det bästa vore väl om stater och terrorister fick en virtuell arena att kriga på, så de slapp störa oss övriga medborgare. Typ en egen ö på Second Life eller nåt.
IDG har tydligen också skrivit om attacken ser jag via min RSS-läsare. Deras hemsida kommer jag dock inte in på för tillfället. Är det internet som är trasigt nu igen, eller är det möjligen min uppkoppling eller IDG's server som spökar?
DNS bytyder Domain Name System or Domain Name Server och är ett system som sparar information relaterat till domännamn på nätverk, t ex internet.
Det sägs att det lättaste sättet att "ta ner" hela internet vore att förstöra de 8-10 master DNS servrar som finns i världen. DNS fungerar så att data bara är giltig i en viss tid och måste uppdateras konstant för att fungerar. Men denna artikeln ska inte handla om cyberterrorism utan några korta tips om vad du kan göra för att se till att du har ett färskt DNS-register på din egen dator.
Ändra host fil Detta kan vara en bra lösning om du har problem med att hitta en speciell sida som du vet fungerar. Man mappar på så sätt ip mot domännamn direkt på sin egen dator.
Denna fil hittas här: c:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts
Lägg till namn och ip enligt följande: www.dindoman.com 123.133.123.132
Obs IP-numret är påhittat i exemplet.
Rensa minnet En annan grej att testa är att i CMD promten skriva "ipconfig /flushdns"
Se vad som finns i DNS-minnet För att kontrollera vad som finns i minnet kör man "ipconfig /displaydns"