Dags att testa Firefox 3 Beta 5

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/Firefox3-beta5-welcome.jpg

Jag har länge lockats av tanken med att installera beta-versionen av Firefox, och ikväll var det dags att ge sig på det. Skälet till att jag väntat så länge är att jag brukar se till att jag har samma version som de flesta av användarna så jag kan se hur deras upplevelse är av de webbsidor jag är med och utvecklar.

Tänkte lämna lite tips om hur jag gjorde för att installera det i mitt OS X. Jag ville fortfarande ha kvar FF2 och ha möjlighet att köra bägge versioner.

Lifehacker artikeln The Complete Field Guide to Testing Firefox 3 var till stor hjälp och där hittade jag den mesta information jag behövde.

Först såg jag till att säkerhetskopiera hela min Firefox profil med hjälp av tillägget FEBE.

Sen använde jag metoden hos tech-recipies för att kunna få en separat beta-installation, men endå dela på samma profil.

Slutningen installerade jag tillägget Nightly Tester Tools för att overrida all kompabilitet och kunna göra mina vanliga tillägg i nya versionen. Obs gör detta på egen risk eftersom det kan orsaka minnesstörningar, hängningar och andra oönskade beteenden.

Betan för Firefox 3 finns att ladda hem hos Mozilla på 45 språk inklusive svenska. Det första intrycket är väldigt positivt, och nu ska jag ta den på en ordentlig testsurfning. Over and out.

By Jesper Lind

Snabb Firefox på localhost och eliminera minnesläckande tillägg

Firefox kan gå riktigt långsamt när man kör den inbyggda web servern i Visual Studio. Tydligen kan detta bero på DNS-problem relaterat till IPv6. Om man sätter network.dns.disableIPv6 till false i about:config så ska det gå bättre.

Andra källor till seghet kan vara att tillägg man har installerat inte fungerar optimalt. Som tur är har Leak Monitor utvecklats för att kunna spåra såna minnesläckor i tillägg. Just fick jag passande upp den första rapporten från tillägget, när jag skriver detta. Det presenteras i en Javascript-popup där man kan spåra problemet och se vilket tillägg som läckt minne.

Cybernet News har gjort en undersökning med hjälp av Leak Monitor och presenterar en sammanställning på några tillägg man ska se upp för.

By Jesper Lind
1