Skatteverket förklarar hur man designade sin nya webbplats

Webbsnack ger en länk till Skatteverkets utvecklingsblogg där man förklarar hur man jobbat för att designa den nya hemsidan. Där finns också skärmdumpar som visar hur den sett ut genom tiderna.

Läser att även Skatteverkets webbutvecklare Jens Wedin har insett fördelarna med en "grid-design", och satsat på en total bredd på 960px, som vi skrev om nyss och ett tag sen. Verkar som vi fått en ny industristandard, och skönt är det.

Man har även i den senaste versionen gått över till att använda en flexibel layout, istället för en fast, som man hade innan.

Tycker att resultatet blev väldigt bra och det är kul att man delar med sig av arbetsprocessen på det här sättet.

By Jesper Lind

Xenon - skatteverkets nätspindel släpps ut

Skatteverket har redan en spindel som är ute på nätet och samlar ihop uppgifter ifrån näringslivet. Målsättningen är att kunna hitta de näringsivrare som inte betalar skatt ordentligt.

Nu lanserar man en ny uppdaterad version, kallad Xenon, som ska vara ännu effektivare på att lokalisera skattesmitare. Samarbete sker sedan tidigare mellan Holland, England, Österrike, Danmark och Kanada. Och nu alltså även Sverige.

På DN kan man läsa mer om några hur det hela väcker olustkänslor hos Pär Ström, "integritetsombudsman" på tankesmedjan Den nya välfärden.

Dag Hardyson, Skatteverkets riksprojektledare för Xenon menar dock att det inte ska ska finnas några risker för att integriteten ska kränkas.

- Men vi tittar bara på det som är publikt. De här sajterna vill ju verkligen synas och vi letar inte efter sådant som är personligt, säger Dag Hardyson.

Jag blir mest intresserad av hur denna spindel är programmerad. Ska definitivt försöka hålla utkik efter den i våra besökarloggar. Ska bli intressant att analysera hur en svensk myndighet väljer att automatisera denna typ av övervakning. Om den nu kommer hit och krälar. Vi betalar skatt så du är välkommen att snoka runt lite, Xenon.

Om någon vet hur man identifierar denna spindel så uppskattar vi mer information.

Uppdatering: media:screen spinner vidare på tråden och ställer frågan om Skatteverkets datainsamling till och med kan vara olaglig, enligt upphovsrättslagen. Läsvärt helt klart.

Där finns även en del intressanta referenser, bland annat till artikeln på Wired. Här kan vi läsa att Marten den Uyl från företaget Sentient, som ligger bakom produkten, förklarar att spindeln kommer söka igenom webbplatserna enligt en långsam algorytm. Här handlar det om smart urval av länkar och innehåll. Han avslöjar dock inte vad spindeln kommer använda för user-agent (används till att indetifiera internet trafik) men förklarar att det är upp till varje skattemyndighet att ange vilken sträng som ska synas.

By Jesper Lind
1