Photosynth - supercool och nu öppen för allmänheten

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/tree-photosynth.jpg

Det var nära två år sen Microsoft visade upp demos på sin fototeknik Photosynth, som skapar 3D-miljöer från foton. Sen dess har den blivit väldigt hypad och bland annat används i ett avsnitt av den amerikanska tv-serien CSI.

Idag så släppte de äntligen tjänsten för allmänheten och man kan nu skapa ett konto där det går att ladda upp 20 MB bilder. Under dagen har tjänsten varit väldigt överbelastad och det gick inte ens att nå sidan för mig förrän nu på natten. I bloggen skriver de om hur hela sajten krashade av all trafik.

För tillfället går tjänsten bara att använda med Internet Explorer och Microsoft meddelar att det inte går att köra på Mac. Teamet bakom viritualiseringsmotorn VMware Fusion bevisade dock under dagen att de har fel och det kan jag också bekräffa.

Man behöver ha ett MS-passportkonto när man anmäler sig och processen gick snabbt och lätt. Testkörde en synth som ni kan se en screenshot på här ovan. Det är nästa omöjligt att visa hur det fungerar på en vanlig bild hur häftigt det är, så jag rekommenderar att ni besöker sajten själva för att verkligen se vad det handlar om. Bilderna man laddar upp fogas alltså tillsammans där de överlappar och programmet bygger upp en 3D-modell på det man fotat. Man kan sedan flyga runt i modellen med hjälp av tangenterna som i ett "first-person-shooter"-spel eller arrangera dem sida vid sida och annat skoj. Ett slagt superpanorama kan man säga.

Det gäller att alla bilderna i sin samling hänger ihop med tillräckligt många detaljer för att tjänsten ska kunna skapa en fullständig sammanfogning. I mitt fall så blev de tre fristående "öar" av bilder och den kunde bara sammanfoga samlingen till 56%. Jag använde bilder på ett träd och den fattade inte riktigt att jag hade bilder från olika håll av samma objekt. Men ändå är resultatet förbluffande häftigt – även när jag bara slängde upp den första grupp bilder jag hade i fotoalbumet. Tänk då vad man kan skapa om man lägger ner lite jobb på att förbereda bilderna och ta foton särskilt för detta ändamål.

Många har trott att själva processen att skapa 3D-miljöerna skulle ta väldigt lång tid, men jag tyckte det gick väldigt snabbt med de bilder jag testkörde med. Det som tog tid var själva uppladdningen till sajten och det kan man ju förstå, speciellt eftersom jag hade med några tunga rackare i mappen.

Photosynth är verkligen en höjdartjänst som jag vet att jag kommer ha mycket kul med. Riktigt roligt att den äntligen är igång.

By Jesper Lind

Slut på "Klicka här om du vill aktivera" med ActiveX

Ni kanske kommer ihåg EOLAS stämming mot Microsoft som 2006 resulterade i att funktionalitet togs bort från IE.

EOLAS menade att man hade patent på hur ActiveX-kontroller inkluderades i i webbläsare. Detta även fast man inte hade en egen webbläsare i utveckling och många såg de som "patent-troll"

Microsoft bestämde sig då för att ändra sin webbläsare istället för att betala och man var nu tvungen att klicka en gång på kontrollen för att aktivera. Speciellt flash-utvecklare fick lida för detta eftersom man var tvungen att programmera sättet man inkluderade flashfiler. Som tur var det inte allt för jobbigt att komma runt om man visste de rätta knepen.

Nu under hösten 2007 har Microsoft gjort upp med EOLAS och betalat en okänd summa pengar för att återigen få använda tekniken.

IEBloggen skriver man att denna förändring kommer finnas med i Windows Vista SP1 and Windows XP SP3. Efter detta i april 2008 kommer resterande användare för en rekommenderad uppdatering i Windows kallad "IE Automatic Component Activation". Tim Heuer har också skrivit en rad om det.

By Jesper Lind

Google OpenSocial - API för sociala nätverk släpps i veckan

Det här är något jag undrar när det skulle ske och har pratat mycket med folk om nyligen. Frågan om vilka som skulle utveckla en grundstomme för sociala grafer, som sociala nätverk ska kunna baserar sina data på.

Man kan anta att användarna börjar tröttna på att lägga till sina vänner om och om igen, för varje nytt socialt nätverk som blir populärt. Utvecklare av tredje part lika så, som har tvingats välja ett socialt nätverk att satsa på, och lära sig nya tekniker.

Aktören som lyckats med att skapa en sådan bas för social information skulle bli kungen på sociala nätverk och ta rollen som spindeln i nätet.

Det har ryktats en del om att Google hade något på gång och namnet "Maka-maka" har nämnts. Nu verkar det som om denna lansering kommer snarare än väntat. TechCrunch har fått nys om att Google kommer att släppa en samling av APIs för utveckling av mot just ett sådant ramverk.

OpenSocial (länken ska komma upp på torsdag) som API:erna kallas, kommer gå att utveckla mot med vanlig JavaScript och HTML. Ett smart drag eftersom det inte blir beroende av någon speciell serverteknik.

API:erna som är tre till antalet innehåller data om användare, deras nätverk av vänner och aktiviteter.

Man har inför lanseringen teamat upp med partnerna Google's egna Orkut, Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster, Viadeo and Oracle som ska hosta ramverket från början. Utvecklingpartners är Flixster, iLike, RockYou and Slide som antagligen kommer att levera några demos på hur det används.

Tillsammans blir detta en imponerande allians som kan ge Facebook och MySpace en bra match.

Nu förstår man varför inte Google satsade hårdare på att "vinna" över Microsoft i budgivningen av den extremt dyra delen av Facebook. De hade helt enkelt något eget på gång i labbet.

By Jesper Lind

SubSonics skapare anställs av Microsoft

Rob Conery, skaparen av det automagiska databaslagret SubSonic, tackar ja till en anställning av Microsoft och kommer börja redan om några veckor.

Här på Code Odyssey har vi börjat använda SubSonic i våra projekt och det är verkligen en fantastisk hjälp när man jobbar med SQL-Server. Men eftersom verktyget är öppen källkod och inte har varit sammanknutet med Microsoft så har vi varit lite nervösa inför framtiden.

Vi har funderat på hur det kommer se ut när LINQ är redo att använda. Kommer det vara ännu bättre än SubSonic, och kommer vi då lockas att byta DAL-lösning en gång till. Har vi satsat på rätt teknik och hur framtidssäker är den?

Men med skaparen på plats i Redmond känns det inte osäkert längre. Rob kommer få i uppgift att bygga ihop SubSonic med det nya MVC-ramverket som är under utveckling. Själva SubSonic kommer även fortsättningsvis vara öppen källkod under MPL 1.1-licens.

Om du inte har hört något om Microsofts planerade Model-view-controller (MVC) arkiterktur, så rekommenderar jag läsa hos Scott Guttrie och Scott Hanselman. Hos den senare finns video-presentationerna från ALT.NET-konferensen i Austin där MVC-ramverket presenterades publikt för första gången.

By Jesper Lind

IE7 till piraterna

Microsoft beslutar sig för att släppa på valideringen av Windows vid nedladdning av Internet Explorer 7. Något som jag tycker är kanon, och som vi lustigt nog hade en diskussion om nyligen borta på Sovrat (som idag bytt namn till Pusha), och hoppades på att Microsoft skulle göra.

Så nu kan användare utan riktig Windows-licens ladda hem den nyaste webbläsaren från operativ-utvecklaren i Redmond. Förhoppningsvis kommer detta leda till att fler uppgraderar från IE6, som är så jobbig att skapa hemsidor för.

Men anledning av denna nyhet tänkte jag det var läge att kolla hur statistiken ser ut för tillfället. Som vanligt när det gäller statistik så är det svårt att veta vilka källor man bör förlita sig på.

Om man ser på webbläsar-statistiken på W3School så såg den ut enligt nedan i september. Firefox har denna månad gått upp i topp som den mest använda webbläsaren om man delar på de olika versionerna av IE. Den stora andel Firefox-användare beror ju på att det ofta är utvecklare som besöker W3C-sajterna.

Firefox 35.4%
IE6 34.9%
IE7 20.8%
Safari 1.6%
Opera 1.5%
Övriga 2.7%

Ser man istället på samma månad på W3Counter som sammanställer statistik från ett större antal källor så ser situationen lite annorlunda ut. Här är IE6 på solklar topp. Jag har lagt ihop de olika Firefox-versionerna samt grupperat övriga läsare under en post för att statistiken ska kunna jämföras lättare.

IE6 46.68%
IE7 19.54%
Firefox 25.45%
Safari 1.76%
Opera 1.22%
Övriga 1.14%

Vad man kan se av detta är att det gäller att veta hur den vanliga besökaren ser ut på din webbplats. Det varierar helt enkelt beroende på vilken typ genomsnittlig besökare du har.

Om du har ett lågt användarantal som använder den förlegade IE6, kan du eventuellt strunta i dessa och använda alla de nya finesser som moderna webbläsare erbjuder, transparenta png, riktigt box-modell och allt det där.

Har du dock ett stort antal så bör du testa så att designen fortfarande fungerar någorlunda. Microsoft har en virtuell installation av IE6 om du inte har kvar den på din dator. Annars finns det som vi nämnt tidigare online-tjänster som kan visa IE-design.

Att det går att sänka IE6 men endast en rad HTML-kod, borde vara ett tecken nog att den borde pensioneras för gott, så hoppas att Microsofts senaste välgörande handling kommer att snabba upp processen.

Vill man vara riktigt radikal kan man visa ett varningsmeddelande för alla IE-användare att de bör byta webbläsare. Lite att ta i om du frågar mig, jag hade helldre sett ett skript som bara tipsade IE6-användare att uppdatera till IE7, Firefox eller annan med likvärdig standardiserad renderering.

By Jesper Lind

Klipp och klistra på webben

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/live-clipboard.gif

Ray Ozzie som är Chief Software Architect på Microsoft introducerade en ny idé i mars i år, att standarisera hur en webbapplikation ska kunna hantera klipp och klistra. Han kallar detta Live Clipboard.

Han skrev även lite senare om hur andra har hjälpt till att föra projektet framåt och det har bland annat skapats en sajt där det går att ladda ner sax-ikonen i många filformat.

Själv är jag inte säker på hur användbart detta är, men det är en intressant idé. Nån gång kommer man nog kunna behöva klippa/klistra-funktion och då kan detta vara intressant att kolla vidare på.

Testa gärna ett exempel på Live Clipboard

By Jesper Lind

Lansering av Silverlight 1.0

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/silverlight_anims.jpg

Silverlight har nu släppts i version 1.0, läs mer hos bland Microsoft representanterna Robert Folkesson och Scott Guthrie. För er som inte är insatta i tekniken så handlar det om ett plugin till webbläsare för att presentera multimedia och erbjuda interaktivitet (ungefär som Adobe's Flash-spelaren).

Man tillkännager samtidigt att man kommer samarbeta med Novell och hjälpa dem med att utveckla en Linux-baserad implementation av tekniken. På Linux kommer denna få namnet Moonlight läs mer hos Mono-utvecklaren Miguel de Icaza.

Version 1.0 av Silverlight programmeras om jag har förstått det hela rätt genom Javascript-kod och man behöver bara en texteditor för att skapa denna. Det går att ladda ner en utökning till Visual Studio för att få Intellisense på Javascript för Silverlight.

Nästa version 1.1 kommer stödja ASP.NET och finns än så länge bara i Alpha-släpp för utvecklare att testa med. På Silverlight-sajten finns alla verktyg som man behöver för att komma igång med att utveckla applikationer.

Vi ser fram emot att prova på Silverlight-utveckling och tror väldigt starkt på tekniken. IDG har också skrivit en notis om det.

By Jesper Lind

Tafiti – Ett experimentiellt sökkoncept baserat på Silverlight

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/tafiti.png

Ja nu börjar Silverlight-applikationerna mogna lite. Microsoft visar upp Tafiti, ett experimentellt sökkoncept, baserat på deras nya Silverlight-teknik och med Live som dataprovider.

Demot bjuder på en del roliga finesser, bland annat "trädet"som ni kan se en skärmdump på ovan. Inte helt användbar kanske, men ett fint exempel på hur visualisering kan göra sökning roligare.

(Via LiveSide)

Läs mer på Techcrunch och MacWorld 

By Jesper Lind

Facebook - hypen och det svarta hålet

Jag har inte provat på Facebook ännu, den sociala plattformen som för tillfället växer med 100 000 medlemmar per dag, och som även svenskarna börjar joina som galningar. Så en dag får jag väl kolla in vad all hype handlar om.

Intressant är i alla fall att de har ett öppet API som utvecklare kan göra egna insticknings-program genom. Företag som Drömbolaget satsar nu på att göra applikationer till denna plattform.

Vill man prova på detta med ASP.NET så har Nikhil Kothhari gjort ett öppen källkods-projekt som kallas Facebook.net.

Microsoft utannonserade även nyligen att man gått in i ett partnerskap med Facebook och det tillhandahålls ett utvecklings-kit på CodePlex.

Jag har som sagt aldrig loggat in på Facebook utan bara vart vid fronten och vänt. Något som är intressant med detta faktum är att ingen data kommer ut från Facebook (precis som med många andra sociala nätverk) är att man inte kan se några andra profiler utan att själv bli medlem.

Facebook är precis som ett svart hål som Web-stategy skriver i inlägget "All your widgets are belong to Facebook". Det finns mängder av sätt att få in data men det kommer inte ut någonting, de har inte ens RSS-flöden har jag hört. Vågar man gå in där?

By Jesper Lind
1