Första intrycket av FON-routern och hur man registrerar den

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/fgf_landing.png

Nu har jag fått min FON-router som jag beställde gratis när företaget gav bort trådlösa routrar till alla bosatta i Sverige. Nu är det erbjudandet över men ifall du missat det så finns det fler chanser. Alla som redan har fått en router kan nämligen skicka ut en inbjudan till en vän som i sin tur kan få sig en gratis router. Först ska jag höra med de jag känner om någon vill ha en inbjudan, men är du riktigt sugen på att komma med i fonero-gemenskapen så skriv en kommentar i detta inlägget eller maila mig. Uppdatering: För tillfället har vi inga fler inbjudningar att skicka ut. 

Måste säga att jag nästan ångrade mig efter jag gick med på erbjudandet. Tänkte, vad ska jag med en till router till som ska ta plats på skrivbordet när jag redan har två andra modem. Men när jag packat upp paketet blev jag väldigt positivt överraskad, den är mycket mindre än jag hade förrutställt mig. Med det smidiga yttermåtten på ca 9x7x3 cm och den smakfulla enkla designen är den inte alls störande.

Installationen var väldigt lätt och det är bara att koppla in en nätverkskabel ditt ADSL- trådlösa- eller kabelmodem. Observera dock att du redan behöver ha en internetuppkoppling. Dessutom så gillar inte leverantörerna att du delar på din uppkoppling på det här sättet. Men jag hörde dem aldrig klaga på den tiden när de flesta svenskar körde med olåsta nätverk. Nu när FON börjar bli en seriös "konkurrent" på marknaden har man dock hört en del upprörda röster från internet-leverantörerna.

Sedan ska du registrera ditt konto på www.fon.com. När detta är klart är det dags att registrera själva routern med ditt FON-konto. Detta var lite krångligt för mig med det beror nog på inställningar i min dator. Jag kunde i början bara se den privata uppkopplingen som kallas "MyPlace". Det är den publika delen "FON_AP" som du behöver logga in på första gången för att registrera routern. Dessutom verkar det vara en tidsgräns på 5 minuter, hinner du inte innan dess så måste du starta om routern för att få ett nytt försök. Denna gräns kan vara förlängd till 2 timmar enligt kommentarerna till detta inlägget, men på FONS instruktioner står det fortfarande 5 min som gräns. Efter ca 8 omstarter och en del pillande med det trådlösa inställningarna så kunde jag registrera routern och nu funkar allt fint.

Jag valde att bli en "Linus"-användare för att erbjuda min uppkoppling gratis. Känner du för att tjäna en hacka kan du ju prova på att bli en "Bill" och då dra in pengar från de användare som vill koppla upp mot ditt nät. Alla FON-medlemmar är hjärtligt välkomna att koppla upp ifall ni är i närheten av Tredje Långgatan i Göteborg.

Jag ser detta som en otroligt spännande nätverk, speciellt som Skype och Google är inblandade som sponsorer. Förhoppningsvis kommer FON bli den perfekta grunden för att koppla upp med iPhone- eller Skype-lurar i framtiden, och på så sätt vara uppkopplad gratis när man springer runt på stan.

Gå med i FON!

 

By Jesper Lind

FON - skänker bort trådlösa routrar

Ja det har väl inte varit så svårt att lägga märket till kampanjen, som det italienska företaget FON, lanserar i Sverige. De skänker bort trådlösa routrar helt gratis i utbyte mot att man lovar att dela med sig av uppkopplingen till andra FON-medlemmar. En riktigt intressant företeelse som redan har blivit hur populärt som helst världen över. Jag kunde inte hålla mig längre utan kände att jag behöver ett till modem i högen. Om du också tycker det låter intressant så kan du beställa ett gratis modem på deras hemsida. Finessen är ju att man dessutom får tillgång till de andra medlemmarnas uppkopplingar, när man är på resande fot. Obs, erbjudandet gäller bara fram till den 25:de december.

Beställ gratis FON-router

Läs mer på den svenska FON-bloggen

Artiklar om FON i svensk press

By Jesper Lind
1