Första intrycket av FON-routern och hur man registrerar den

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/fgf_landing.png

Nu har jag fått min FON-router som jag beställde gratis när företaget gav bort trådlösa routrar till alla bosatta i Sverige. Nu är det erbjudandet över men ifall du missat det så finns det fler chanser. Alla som redan har fått en router kan nämligen skicka ut en inbjudan till en vän som i sin tur kan få sig en gratis router. Först ska jag höra med de jag känner om någon vill ha en inbjudan, men är du riktigt sugen på att komma med i fonero-gemenskapen så skriv en kommentar i detta inlägget eller maila mig. Uppdatering: För tillfället har vi inga fler inbjudningar att skicka ut. 

Måste säga att jag nästan ångrade mig efter jag gick med på erbjudandet. Tänkte, vad ska jag med en till router till som ska ta plats på skrivbordet när jag redan har två andra modem. Men när jag packat upp paketet blev jag väldigt positivt överraskad, den är mycket mindre än jag hade förrutställt mig. Med det smidiga yttermåtten på ca 9x7x3 cm och den smakfulla enkla designen är den inte alls störande.

Installationen var väldigt lätt och det är bara att koppla in en nätverkskabel ditt ADSL- trådlösa- eller kabelmodem. Observera dock att du redan behöver ha en internetuppkoppling. Dessutom så gillar inte leverantörerna att du delar på din uppkoppling på det här sättet. Men jag hörde dem aldrig klaga på den tiden när de flesta svenskar körde med olåsta nätverk. Nu när FON börjar bli en seriös "konkurrent" på marknaden har man dock hört en del upprörda röster från internet-leverantörerna.

Sedan ska du registrera ditt konto på www.fon.com. När detta är klart är det dags att registrera själva routern med ditt FON-konto. Detta var lite krångligt för mig med det beror nog på inställningar i min dator. Jag kunde i början bara se den privata uppkopplingen som kallas "MyPlace". Det är den publika delen "FON_AP" som du behöver logga in på första gången för att registrera routern. Dessutom verkar det vara en tidsgräns på 5 minuter, hinner du inte innan dess så måste du starta om routern för att få ett nytt försök. Denna gräns kan vara förlängd till 2 timmar enligt kommentarerna till detta inlägget, men på FONS instruktioner står det fortfarande 5 min som gräns. Efter ca 8 omstarter och en del pillande med det trådlösa inställningarna så kunde jag registrera routern och nu funkar allt fint.

Jag valde att bli en "Linus"-användare för att erbjuda min uppkoppling gratis. Känner du för att tjäna en hacka kan du ju prova på att bli en "Bill" och då dra in pengar från de användare som vill koppla upp mot ditt nät. Alla FON-medlemmar är hjärtligt välkomna att koppla upp ifall ni är i närheten av Tredje Långgatan i Göteborg.

Jag ser detta som en otroligt spännande nätverk, speciellt som Skype och Google är inblandade som sponsorer. Förhoppningsvis kommer FON bli den perfekta grunden för att koppla upp med iPhone- eller Skype-lurar i framtiden, och på så sätt vara uppkopplad gratis när man springer runt på stan.

Gå med i FON!

 

Comments

Vad kul! Jag fick min i förrgår också. Ska precis koppla in den, så får vi se hur det går...
Skoj att många verkar ha nappat på detta. Skriv gärna frågor här ifall någon har problem, så kanske jag kan komma med några tips.
Hej. Om någon skulle vilja vara snäll och skicka mig en inbjudan vore jag tacksam.
Hej. Om någon skulle vilja vara snäll och skicka mig en inbjudan vore jag tacksam. bacon[AT]ribrant.se
Självklar ställer jag upp. Jag har skickat dig en inbjudan. Hoppas du får det riktigt roligt med din FON-router och medlemskap i gemenskapen!
Stort tack! Jag håller på att beställer routern nu.
hej tängte bara säga har skaffat mig 2 stycken och dom funkar bra. Ja har placerat dom skiljda åt så man får så bra täckning som möjligt. För dom som är intresserade av bätttre antenner så finns det en bra sida på http://www.tradlost.se/"> http://www.tradlost.se/ där är dom billiga.
Hej, har kollat på FON kartan. Närmaste FON router ligger 2 km bort trots att det är mitt i sthlm ( nästan) Vill absolut sätta upp egen router och vara med - reser mycket i världen och det kan vara kul att ha WIFI Internet. Ett inbjudan uppskattas högt :) /Marcus
Japp routern fungerar bra. Det finns en del Foneros runt där jag bor och har lyckats koppla upp mig mot åtminstone en granne. Uppkopplingen var lite långsam på det avståndet så starkare antenner är nog en bra ide. Läste hos FON att de kommer skicka med starkare antenner från och med mars i år. Läs i deras blogg: http://blog.fon.com/se/archive/technology/battre-antenner-pa-fon-routern.html"> http://blog.fon.com/se/archive/technology/battre-antenner-pa-fon-routern.html Marcus: Jag försökte just skicka iväg en inbjudan till dig, men märkte att jag inte hade någon kvar. Jag läste mailet från dem lite fel så trodde man hade fler än en inbjudan. Men de säger att de snart kommer lansera nya sätt att bjuda in nya medlemmar. Jag hör av mig då för att kolla om du fortfarande är intresserad.
Hej, Någon som skulle kunna tänka sig skicka en inbjudan till FON ?? MVH Roland
Hej Roland, skulle gärna skickat dig en, men gratiserbjudandet har tyvärr slutat i Sverige. Nu kostar det pengar för nya medlemmar.