Om det var roligare – hade jag städat skrivbordet oftare

När folk ser mitt skrivbord på min laptop får de ofta en chock pga hur överfullt och med filer det är. För ett tag sen såg det nästan så här illa ut. Killen som har skrivbordet i länken har som idé, att han vill ta vara på allt utrymme. Han tänker så att om jag fyller allt tomt utrymme, med så mycket grejer det bara går, så har han allt han behöver inom så kort räckvidd som möjligt.

Skälet till att mitt skrivbord har varit så hopplöst överbelagt, är inte det samma som hans, utan jag inser att det skulle vara lättare att jobba om jag hade bättre ordning på inkommande filer. Jag använder det som en slags dumpplats för filer som jag tar emot på mail och chattklienter. Och känner oftast inget behov att städa, tills det har gått över styr..

Nu har jag inspirerats av Coding Horror's "Discipline Makes Strong Developers" så har jag bestämt att det är dags för en ny regim. Ordning och reda på skrivbord, mail och källkod i projekten. Eftersom jag precis har installerat om XP, så är detta ett gyllende tillfälle att börja hålla bättre ordning.

Hur skulle det kunna bli roligare?

Ända sen jag såg Bumptop för första gången, insåg jag att om jag hade ett liknade interface på skrivbordet, så skulle det vara mycket roligare att hålla ordning. Missa inte det lustiga parodin som nån lagt upp på YouTube, som visar hur Bumptop skulle se ut om man använde det i verkliga livet.

En annan som gillade idéen är Doug Mccune och jobbar på att skapa samma slags UI med Flash/Flex/AIR/Actionscript Physics Engine och PaperVision 3D. Han kallar sin implementation tileUI och har redan ett enkelt demo som man kan prova på. Intressant är även att se filmen på hans blogg, där han har dokumenterat utvecklingen av projektet.

Städa upp webbplatser

(Några dar senare:) Inlägget handlade i första hand om att städa på sin lokala dator, men vill tipsa om en länk på ungefär samma ämne. Backend Media ger bra råd till hur man kan se över sin webbplats, och städa bort gamla sidor som inte är så välbesökta. Bra läsning.

By Jesper Lind

AS3 partikel-generator med Flex

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/particle-generator.png

Jag har lekt lite med Adobes nya program Flex och gillar det verkligen. Har inte hunnit sätta mig in i det så mycket ännu, men har ändå insett att möjligheterna är enorma. För en kodare som mig är det en välsignelse att kunna använda ActionScript 3.0 i Flex, utan tidslinjerna och grafiska området som är en så stor del av det vanliga Flash-programmet.

Michael Battle är en flashutvecklare som nyligen har börjat leka med AS3. Han delade med sig källkoden till en partikel-generator han gjorde nyligen och jag har testat den i Flex. Jag har bara ändrat lite på parametrarna och använt andra färger från Michaels exempel. Som man kan se på hans experiment visar AS3 en kraftig prestandaökning från tidigare versioner, det pratas om en förbättring upp mot 10 gånger så snabbt.

Instruktioner
Klicka och dra på det gröna området (flash 9 krävs)

 

By Jesper Lind

Skapa Flex-apps direkt på nätet

Flex är ett häftigt koncept som förenklar utvecklandet av flash-applikationer. Om du vill se vad det hela handlar om innan du införskaffar programmet så finns det en kompilerare att testa på nätet.

Börja från schratch och skriv in MXML- och ActionScript-kod, eller utgå från de färdiga exemplen. När du är klar finns en knapp som mailar den färdiga swf- och mxml-filen till valfri email.

Här under kan ni se en RSS-läsare som jag gjorde. Observera att det inte går att skriva in vilken RSS-som helst på grund av säkerhetsinställningarna i flash-spelaren. För att kunna komma åt filer på andra domäner behöver man ställa in domänsäkerheten.

 

 

 

By Jesper Lind
1