Texteditor i ASP.NET AJAX släpps på CodePlex

Kannan Sundarajan har skapat en "Rich Text Editor"-kontroll med ASP.NET AJAX och delat ut den med en MS-PL licens på CodePlex. Läs mer hos Kirti's blog för skärmskott och kolla in ett demo.

Ser ut att vara en någorlunda start. Men att det blir radbryt vid entertryckning istället för paragraf, att den inte stödjer XHTML och att den använder FONT-taggar tycker inte jag är så bra.

Förhoppningsvis utvecklas den fint av communityn så det är nog något att hålla ögonen på.

By Jesper Lind

SubSonics skapare anställs av Microsoft

Rob Conery, skaparen av det automagiska databaslagret SubSonic, tackar ja till en anställning av Microsoft och kommer börja redan om några veckor.

Här på Code Odyssey har vi börjat använda SubSonic i våra projekt och det är verkligen en fantastisk hjälp när man jobbar med SQL-Server. Men eftersom verktyget är öppen källkod och inte har varit sammanknutet med Microsoft så har vi varit lite nervösa inför framtiden.

Vi har funderat på hur det kommer se ut när LINQ är redo att använda. Kommer det vara ännu bättre än SubSonic, och kommer vi då lockas att byta DAL-lösning en gång till. Har vi satsat på rätt teknik och hur framtidssäker är den?

Men med skaparen på plats i Redmond känns det inte osäkert längre. Rob kommer få i uppgift att bygga ihop SubSonic med det nya MVC-ramverket som är under utveckling. Själva SubSonic kommer även fortsättningsvis vara öppen källkod under MPL 1.1-licens.

Om du inte har hört något om Microsofts planerade Model-view-controller (MVC) arkiterktur, så rekommenderar jag läsa hos Scott Guttrie och Scott Hanselman. Hos den senare finns video-presentationerna från ALT.NET-konferensen i Austin där MVC-ramverket presenterades publikt för första gången.

By Jesper Lind

Få insyn i databasen med SQL Server 2005 Express Profiler

På de dyrare licenserna av MS SQL Server så får man med Profiler som är ett bra verktyg för att se vilka querys som körs. Denna funktion finns tyvärr inte på SQL Server Express.

Det finns dock ett open source-alternativ som heter SQL Server 2005 Express Profiler och finns att ladda hem på Google Code.

Programmet bjuder inte på några fantastiska finesser men klarar av det grundligaste. Förhoppningsvis blir det bättre i framtida versioner. Tack till vår Glenn för fyndet. 

By Jesper Lind

Blueprint CSS - ett ramverk för avancerad layout

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/Blueprint-CSS.png

Blueprint är ett projekt på Google Code som är släppt som öppen källkod under MIT licens. Det är en uppsättning CSS-mallar som skapar en smidig grund att bygga din CSS-design ovanpå. Efter en snabb koll tycker jag det ser riktigt bra och man har lagt fokus på att följa webbstandarder och tabell-lös design.

Intressant att notera är demosajtens bredd (skärmdump här ovan) som är exakt 960px bred. Det ger en ytterligare bekräftelse att detta börja bli ett slags standardmått, nu när fler och fler användare sitter på 1024-skärmar. Läs gärna vår tidigare artikel som handlar om att designa webbsidor med 960px bredd och rutnät. Kan tänka mig att dessa ideer har inspirerat folket bakom Blueprint.

Något annat värt att notera i Blueprint-projektet är att man har möjlighet att placera textraderna i jämna rader vertikalt. Tidigare länk på detta ämne finns hos oss, här.

Blueprint verkar alltså vara ett riktigt intressant projekt värt att kolla närmare på, för alla som vill ha en bra grund till CSS-design och ger ett bra rutnät, mall för utskrift och typografi-regler.

By Jesper Lind

Grub - Projektet för distributerad webbindexering startar upp igen

Grub är ett projekt för att indexera internet med hjälp av distributerade klienter, i form av en skärmsläckare. Kommer ihåg när jag körde det för några år sen och hade en del skoj med det. Det var riktigt trist när det stängdes ner år 2005 pågrund av en kontrovers med källkoden, då i Looksmart's ägo.

Nu har dock Wikia köpt projektet och planerar att starta upp det igen, och använda datan till att köra deras sökmotor. De ska också släppa det som öppen källkod om jag förstått det rätt. Mer info kommer på deras Grub Wiki.

(via TechCrunch

By Jesper Lind

Facebook - hypen och det svarta hålet

Jag har inte provat på Facebook ännu, den sociala plattformen som för tillfället växer med 100 000 medlemmar per dag, och som även svenskarna börjar joina som galningar. Så en dag får jag väl kolla in vad all hype handlar om.

Intressant är i alla fall att de har ett öppet API som utvecklare kan göra egna insticknings-program genom. Företag som Drömbolaget satsar nu på att göra applikationer till denna plattform.

Vill man prova på detta med ASP.NET så har Nikhil Kothhari gjort ett öppen källkods-projekt som kallas Facebook.net.

Microsoft utannonserade även nyligen att man gått in i ett partnerskap med Facebook och det tillhandahålls ett utvecklings-kit på CodePlex.

Jag har som sagt aldrig loggat in på Facebook utan bara vart vid fronten och vänt. Något som är intressant med detta faktum är att ingen data kommer ut från Facebook (precis som med många andra sociala nätverk) är att man inte kan se några andra profiler utan att själv bli medlem.

Facebook är precis som ett svart hål som Web-stategy skriver i inlägget "All your widgets are belong to Facebook". Det finns mängder av sätt att få in data men det kommer inte ut någonting, de har inte ens RSS-flöden har jag hört. Vågar man gå in där?

By Jesper Lind

Paint.NET - gratis program för bildbehandling

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/paint-net.png

Laddade just hem Paint.NET och har provkört det lite snabbt. Verkar vara kanonbra. Det startar upp på typ en sekund och har en hel del funktionalitet när det gäller bildbehandling.

Jag har länge letat efter ett sådant här program för att använda till snabbare ändringar på bilder, och nu har jag funnit det. Tidigare har jag gjort all bildbehandling i Photoshop och det vet ju de flesta användare att det är ganska så segstartat.

Att programmet är helt gratis skadar ju inte heller. Det är släppt under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 Licens och C# kod på 133000 rader finns att ladda hem för den som är sugen.

(Tack Sovrat)

By Jesper Lind

ASP.NET AJAX 1.0 levereras i skarp version

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/NET-AJAX.png

Nu meddelas fantastiska nyheter i .NET-världen, ramverket ASP.NET AJAX 1.0 är klart och finns att ladda ner på den officiella hemsidan. Kolla även in dokumentationen som har utökats en hel del sedan beta-versionerna.

I AJAX Control Toolkit har även några nya kontroller lagts till och det finns demonstrationer på AutoComplete, Calendar, MaskedEdit och Tabs.

Så nu är det äntligen läge att börja använda denna nya teknik från Microsoft på sina skarpa projekt, utan att riskera att behöva koda om för förändringar mellan versionerna.

Via: Nikhilk.net

Läs även mer om releasen på Scott Guthries blogg där han förklarar lite om de senaste ändringarna. Värt att notera är att produkten blir historiskt, i den bemärkelsen att det är den första produkten från Microsoft som släpps som öppen källkod. Supporten kommer vara igång 24 timmar om dygnet i åtminstonde 10 år framåt.

By Jesper Lind

Källkod för blogg-system från Castleproject.org

För ett tag sen läste jag att Castle Project går in i version beta 2, blev nyfiken och kollade hemsidan som finns på Castleproject.org. Som ofta när det gäller öppen källkod finns det mycket roligt att läsa om och välarbetade exempel.

På sidan presenteras project som t ex MonoRail (AJAX-ramverk inspirerat av Actionpack Ruby on rails) och ActiveRecord (Implementering av Wiki: Active record pattern).

Just Caste ActiveRecord tyckte jag var väldigt intressant och i handledningen visas ett riktigt bra exempel på hur en blogg-applikation kan konstrueras. Rekommendas till dig som vill lära dig mer om active records eller se hur en bra databasdesign för ett blogg-system kan se ut. Man visar sen klasserna och även hur man lägger till relationerna.

By Jesper Lind