.NET-utveckling på en Mac fungerar fint

Oj vilket blogg-uppehåll det varit här, hoppas ni inte saknat oss för mycket. Nu kommer vi köra igång igen och hoppas på att kunna skriva regelbundet här om webbutveckling som vi brukar.

Denna gång bloggar jag från en MacBook Pro, så se fram emot många OS X-relaterade artiklar i framtiden.

Men ni Windows-geeks behöver inte misströsta. Kör Vista i en boot camp installation via VMware Fusion, så det kommer finnas mycket matnyttigt för den plattformen också.

Man kan säga att mitt dataliv har blivit rätt mycket trevligare sen jag kunde pensionera den Dell-burk jag använde innan (och nej Dell har inte hört av sig för att kompensera för den dåliga upplevelsen). Det var inte helt smidigt att ha en dator som stängde av sig själv titt som tätt när den blev överhettat. En del bekanta brukar le så smått när jag berätta om hur jag fick sitta på balkongen med kylklampar under datorn, vid krävande operationer.

Jag har tidigare lovat en utvärdering av hur det fungerar att använda Visual Studio på en Mac via Vista som slavsystem, och kan säga att det går helt okej. I min maskin har jag 2 GB ram och det duger bra åt att köra de båda operativen sida vid sida. Funkar till och med bra att använda det processorintensiva pluginet Resharper som jag blivit så förtjust i.

VMware Fusion som gör det möjligt att köra OS X och Windows (eller andra operativ) samtidigt har många bra inställningar där man bland annat kan ställa in hur mycket ram man vill dedikera till slavsystemet och det går också att simulera två processorer med hjälp av mjukvaran.

Något som är lite svårt i början är att vänja sig vid alla teckenkombinationer. Nu har jag hittat hur jag skriver in det mesta, men saknar fortfarande vänster måsvinge. Så här har jag lite forskning kvar innan jag kodar lika effektivt som på en PC.

Så jag kan gärna rekommendera även gamla Windows-rävar att i alla fall fundera på att switcha till Mac. OS X är ett väldigt skönt operativ som gör de mesta uppgifter till en bättre upplevelse. Mac-masknerna är också väldigt snygga och har väl integrerad hårdvara. Något som jag uppskattar som inte är så intresserad av att mecka med olika drivrutiner fram och tillbaks. På maccen funkar det mesta med en gång, och allt OS X är väldigt lättanvänt.

Comments

Kan bli en sned flygtur om man inte har båda vingarna. Du har den alltså inte på alt-shift-8 där den brukar ligga?
Vet inte om det är hårdvarubegränsningar, Apples skyhöga minnespriser eller något annat som gör att du inte har mer än 2 GB RAM, men för säkerhets skull vill jag upplysa om att Macoteket (i Sundbyberg där jag köpte min i januari) bara tar 1400 kr för 2 x 2 GB minnen. Det kan vara bra att ha om du verkigen tänkt utveckla i virtualiserat Vista. Har också vänster måsvinge på Alt-Shift-8 i OS X, men på Ctrl-Alt-7 i Vista i Parallels. /Joakim
Tack för tipsen om måsens vingar, fick det till att fungera idag. Hade ställt in Visual Studio skulle använda Resharper's tangentbords-konfiguration, där Alt-Shift-8 istället satte in kommentarer ibörjan av den rad man står på. Efter ha återställt standardinställningarna i VS, så fungerar det bra igen. Skulle gärna vilja att fler av OS X kommandona fungerar i Vista. T ex så skulle det skönt om man kunde klistra in text med Cmd-v även i Vista och inte Ctrl-v som det är nu. Angående min låga RAM-konfig så beror det på att det inte gick att välja när jag köpte datorn i MacForum Göteborg. De kollade på mig som jag var från yttre rymden när jag frågade om det gick att välja hårddisk-typ och utökat RAM-minne. Så en beställning från Macoteket kommer det definitivt bli, känns ju väldigt prisvärt. Vad jag inte förstår är varför Apple stoppar in två 1GB-minnesmoduler, som standard? Kunde de inte lägga in en 2GB, så man bara kunde köpa en extra. Nu blir det ju till att lägga de två 1GB-minnena på bokhyllan för att samla damm.