Kör IE6 virtuellt för test av bakåtkompatibilitet

Nu har Microsoft lyssnat på webb-utvecklarnas förfrågan om möjlighet att testa sina webbprojekt i den äldre läsaren IE6. Många har belyst problemet inklusive jag själv i samband med att IE7 släpptes på marknaden.

IEBloggen finns det instruktioner samt länkar till Virtual PC 2004 och en speciellt förberedd VPC Image med Internet Explorer 6 förinstallerat. Man behöver alltså ingen extra licens av XP för att köra den virtuella testmiljön. Den är dock låst med en tidsvrist och kommer att sluta att fungera den 1 april 2007.

Jag provade just att installera den på min maskin och det gick smidigt. Det gäller bara att man ställer in nätverks-adaptrarna rätt så att man kan komma åt internet från den virtuella maskinen, mer läsning finns hos Microsoft.

Uppdatering:
Har dock fortfarande inte förstått hur man ska kunna komma åt sina lokala testsajter på den riktiga maskinen, de som man normalt surfar till med http://localhost:1080/webbplats/. Läste en del kommentarer i tråden på IEBlog, men inte hittat någon lösning till. Istället kan man ladda upp sina html-filer till den virtuella datorn och kolla hur de ser ut. Har man en dynamisk webbplats så kan man välja "spara sidan som".

Relaterat:
Scott Guthrie's Blog finns även instruktioner för hur man kan ändra root-url:en på de projekt som man kör från VS.

För er som inte orkar installera en virtuell dator bara för nån enstaka test med IE6 så kan jag rekommendera skärmdumps-tjänsten Browsershot.org som jag skrivit om tidigare.

By Jesper Lind

Se vart dina inlänkar kommer från geografiskt

Yahoo har en riktigt trevlig funktion i sin sökmotor som Google och Windows Live saknar (vad jag vet). Man kan genomföra sökningar på vilka sidor som länkar till en viss domän.

Följ länken för ett exempel på vilka svenska sidor som länkar till denna sidan (vilket är alldeles för få..): Svenska länkar till codeodyssey.se

Extreme.com har med hjälp av Yahoos API skapat ett trevligt verktyg där man kan då en geografisk översikt på vilka länder som länkar till en domän. Men får fram en översikt på följande data.

Domän TLD = Du får reda på vilket land en specifik domän ändelse är förknippad med. Hosting = Du ser vart webbsajten som länkar till dig är hostad…
Antal inlänkar = Hur många som länkar till dig.
Antal unika inlänkar = Hur många olika unika domäner som länkar till dig.
% antal för specifikt land = I procent hur många inlänkar du får från ett specifikt land.

Prova verktyget här: Domain Geolocation.

Hittat på Marcus Westberg's blogg.

By Jesper Lind

Japanskt artist presenterar mästerverk på Roxik.com

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/roxik.jpg

Jag började för en tid sen prenumerera på bloggen RockOnFlash där John Grden skriver om rock, trummor, Flash med mera. Nyligen skrev han ett inlägg om den japanska artisten Masayuki Kido som presenterar sina verk på Roxik.com.

Kan verkligen rekommendera ett besök på sajten där man på förstasidan möts av ett animerat självporträtt i 3D. Detta går att dra i med muspekaren och när man släpper knappen så skakar ansiktet till och fastnar i en rolig grimas.

Samma artist har även gjort en helt fantastisk animation där människor flyger bort i en storm (Se skärmdump ovan). Verkligen avancerat och väldigt vackert gjort.

Och det slutar inte där, kolla även in "pictaps" där man kan rita egna figurer som dansar i 3D.

By Jesper Lind

Felsök: Request.Form-värdet som identifierats från klienten ... kan vara skadligt

Detta är ett fel som man kan få om man skriver in html-kod i en textruta och postar det med Asp.Net. Det behöver inte ens vara html. .NET-Ramverket känner av ifall man har skrivit större-än eller mindre-än tecknet ("<...>").

Hela felmeddelandet:

Beskrivning: Vid verifiering av begäran identifierades ett indatavärde från klienten som kan vara skadligt. Behandlingen av begäran har avslutats. Det här värdet kan indikera ett försök att kompromettera säkerheten för tillämpningsprogrammet, till exempel en skriptattack över webbplatsen. Du kan inaktivera verifiering av begäran genom att ange validateRequest=false i Page-direktivet eller -konfigurationsavsnittet. Du bör emellertid låta tillämpningsprogrammet kontrollera alla indata i det här fallet.

Undantagsinformation: System.Web.HttpRequestValidationException: Request.Form-värdet som identifierats från klienten (ctl00$mainContentPH$fvFaq$tbFaqBody_sv-SE="...the link &lt;a href="http://www....") kan vara skadligt.

Botemedel
För att stänga av valideringen kan man göra på två sätt.

1. Stänga av i konfigurationen

<system.web>
<pages ValidateRequest="false"/>
</system.web>

2. Stänga av på en enskild sida

<%@ Page ValidateRequest="false" ... %>

En varning för injektion
Valideringen finns där av ett skäl, tänk på att om den stängs av så kan besökarna t ex posta javascript som ser ut så här. Och det är inte ofta man vill...

<script>alert('I am posting some dangerous code')</script>

Mer info finns på Brian Cryer's hemsida.

By Jesper Lind

Om Firefox inte sparar lösenord i formulär

Okej, det här höll på att göra mig galen. Sedan jag installerade Firefox 2 så har den inte frågat mig om att spara några lösenord till några formulär. Tyckte jag försökt allt, rensat cookies, sett över inställningarna typ 100 gånger och sökt en hel del på nätet i ämnet.

Nu hittade jag lösningen som fick det att fungera i en tråd på mozillaZine's forum. Filen som sparar lösenorden hade blivit korrupt på något sätt. Genom att döpa om den så skapade programmet en ny fräsh fil och nu fungerar lösenorden igen.

Så här gör man för att döpa om den skadade filen
(Obs. detta rensar alla dina sparade lösenord)

1. Stäng ner Firefox
2. Gå till din Profile mapp, den ligger på ungefär denna sökvägen: C:\Documents and Settings\Mr User\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\jlk133.default
3. Döp om filen (signons.txt) till (signons.txt.saved)
4. Starta om Firefox

By Jesper Lind

Tjänst visar skärmdumpar från olika webbläsare

Snubblade just över den smått fantastiska tjänsten Browsershots.org som för tillfället är i version beta0.3-alpha2. Här genereraras det skärmdumpar från de mest använda webbläsarna. Man skriver in en URI som man vill testa och så skapar några distribuerade datorer skärmdumparna. Det tar några minuter och sedan börjar resultaten visas.

Detta är något jag väntat på att någon skulle finna en lösning till. Speciellt nu när övergången mellan IE6 och IE7 pågår. För ni vet ju att jag vart lite irriterad över att det inte går att ha båda versionerna installerade samtidigt på samma dator. Endast med inofficiella versioner går det att göra och enligt rapporter fungerar det inte speciellt bra. Microsoft's förslag att installera en virtuell dator endast för detta endamål känns lite omständig.

De webbläsare som stöds på Browsershots är:

# Linux: Dillo 0.8, Epiphany 2.14, Firebird 0.7, Firefox 1.0, Firefox 1.5, Firefox 2.0, Firefox 3.0, Flock 0.7, Galeon 2.0, Konqueror 3.5, Mozilla 1.7, Navigator 4.8, Opera 9.0, Phoenix 0.5, SeaMonkey 1.0

# Windows: MSIE 6.0

Nu saknas bara Safari så är tjänsten komplett. Eller sitter det någon redan där ute och jobbar på en Mac variant?

Uppdatering: Nu kan man även se skärmdumpar från Safari.

Här kan ni se bilder från vår sajt (om de finns kvar).

By Jesper Lind

Nytt program skapar 3D-miljöer från fotografier

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/photosynth.jpg

Det dyker upp många nya spännande tjänster på nätet just nu. Denna gången är det Microsoft som står för innovationen och man har med tjänsten Photosynth gjort det möjligt att skapa en slags tredimensionell väv från samlingar av foton. Man kan panorera runt bland bilderna och konturerna på de närliggande fotografierna ritas upp som små prickar.

Man kan för tillfället prova på att utforska fyra olika samlingar var av en där man kan utforska Gary Faigin Studio i Seattle. I framtiden är det meningen att användarna ska kunna skapa ska kunna använda sina egna fotografier, och det pratas även en del om integration med Virtual Earth 3D.

Photosynth installerar sig som en ActiveX-kontroll och man måste använda IE6 eller IE7 för kunna använda applikationen. Man jobbar på att försöka sprida tekniken utanför den egna plattformen. Läs mer på IDG.

By Jesper Lind

Visuella sökning med Quintura

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/Quintura_codeodyssey.jpg

Quintura är verkligen en av de intressantaste söktjänsten jag sett. Sökningen sker genom framtagna språktekniker och algoritmer som utnyttjar neurala nät. Quinturas har tidigare funnits som nedladdningsbart program men nu släpper man alltså webbversionen.

Man klickar på olika ämnesområden och då öppnar det upp sig nya relaterade ämnen. Om man söker på vårat företagsnamn så ser det ut ungefär som på bilden. Vanliga länkar presenteras i underdelen medans man undersöker ämnena.

Det är en intressant teknik att presentera sökresultat på. Jag läste först om tjänsten i ett inlägg på internetbrus.com.

By Jesper Lind

Felsök: Procedure ... expects parameter ... which was not supplied

Hade en del problem med att luska ut vad detta felmeddelandet berodde på.

Procedure <procedure name> expects parameter <parameter name>, which was not supplied : ADO.NET Error

Till slut hittade jag lösningen på Data Mining Developers.

Exempel av problemet

string ColumnName = null;
//error will be thrown if the variabe ColumnName is null
if(ColumnName ==null)
ColumnName=string.Empty;
SqlParameter param = new SqlParameter("@ColumnName", SqlDbType.NVarChar, 100);
param.Value = ColumnName;
cmd.Parameters.Add(param);
cmd.Execute();

By Jesper Lind

Taggars acceleration i populäritet

Alex Hillman har följande mening som rubrik till sin blogg - "tagging isnt just for hoodlums anymore". Jag kan inte instämma mer. Taggar och sociala bokmärken finns överallt nu förtiden och är en väsentlig del av de flesta Webb2.0 tjänster.

På min hemsida har jag inte så mycket innehåll ännu men jag känner att jag behöver göra något åt mina kategorierer snart och strukturera det bättre. Kanske lägga till ett tagg-moln också.

Jason Kottke har liknande ideer och skriver en riktigt intressant inlägg om hur man kan räkna ut hur mycket en tagg (ämne) accelererar i populäritet. På så sätt kan man skapa listor som är liknande de på Flickr's "heta taggar".

By Jesper Lind