När man söker igenom stora textfiler som t ex loggfiler kan det vara bra att ha något specialverktyg till sin hjälp. Det finns säkert massor av såna här program, men tänkte skriva om två stycken som jag provat.
Microsoft Log Parser 2.2 verkar bra, speciellt eftersom den är gjord för att hantera Microsofts egna format på loggfilerna. Tyvärr sker input genom ett CMD-fönster och därför lite väl omständigt att använda enligt mig.
Kollade istället på ett enklare alternativ. Delay släppte igår första publika versionen av sitt verktyg som heter TextAnalysisTool.NET. Har precis testkört det och gillar det verkligen. Genom ett enkelt gränssnitt kan man ladda in loggfiler och sedan välja ut vissa rader man vill granska mer utförligt genom att ange Regular Expressions.
Ja den har redan varit uppe ett tag, men tänkte det var dags att skriva om den på bloggen. Det handlar om sidan för Junkyards actionsport-team som vi har utvecklat.
Än så länge finns de fyra skatarna Love Enerot, Björn Holmenäs, Daniel Spängs, Joel Svärd och wakeboardåkaren Benjamin Hoppe uppe på sidan. På deras profilsidor kan ni läsa intervjuer, se videos, foton och annat skoj. Fler åkare och nya funktioner kommer inom kort.
Missa inte heller team-bloggen som hålls uppdaterad med nyheter som rör sveriges skönaste actionteam. Finns även som RSS.
Orginaldesign: Mattias Lindberg Flashprogrammering: Johan Grettve Kodning: Erik Grettve och Jesper Lind
Hittade just Mark Boulton's blogg som skriver en hel del läsvärt om typografi och webbdesign. Inlägget om hur man kan få en snygg vertikal rytm i textstycken är riktigt intressant.
Här gör jag en liten sammanfattning om tips för hur man får en .NET-applikation att validera som XHTML Strict.
Så testar man
För att avgöra om sina sidor validerar mot den webbstandard som man valt att följa så kan man använda valideringsverktyget från WC3.
Vill man vara extrem så kan man ju även testa den nya betaversionen. Märkte just en skillnad från den vanliga versionen. I nya betan måste ange rätt namnrymd i html-taggen för att validera som Strict, så här alltså:
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
Ställ in Web.config
Använder man .NET som utvecklingsplattform så finns det några saker man bör ha med i <system.web>-delen av Web.config för att slippa konstiga fel.
Sen även lägga till följande rad så att koden ska följa Strict-standarden. I detta läge får inte form-taggen inte ska få något name-attribut (det får den inte ha i XHTML). Antagligen är det fler saker som händer med koden men vet inte precis.
<xhtmlConformance mode="Strict" />
Den extra diven runt viewstate
I och med .NET 2.0 så har en del förändringar skett så att koden ska bli mer XHTML-kompatibel. Bland annat så läggs numera en extra <div> runt viewstate.
Det här kan dock ställa till problem med CSS formatering. För den nya div-taggen har inte har någon css-klass eller id och är därför svår att styla utan att påverka resten av dokumentet. Den här taggen har flera gånger förstört layouts för mig, så jag förstår de som klagar.
Tabs-kontrollen i Asp.Net Ajax är cool. Men något att tänka på när man använder den är att alla flikar laddas in när den rendereras, även de som är gömda.
Det fick jag själv bittert erfara när jag hade utvecklat en omfattande applikation med Tabs. Den var seg som sirap när jag väl körde den på produktionsservern.
Om man har mycket funktionallitet under varje flik, vore det bättre om denna bara laddades när man klickar på den. Shawn Burke verkar ha en smidig lösning, den artikeln ska jag kolla på nästa gång det är dags för att använda Tabs.
Utvecklare återuppfinner ofta hjulet och missar att det redan finns klasser som gör jobbet bättre än när man kodar dem själv. Haaked.com skriver om några klasser som ofta förbises.
Bra läsning som handlar om sökvägar, strängmodifierare och liknade. Rekommenderar även läsarkommentarerna, även där finns det några godbitar.
Som de flesta webbutvecklare är medvetna om skiljer sig rendereringen mellan webbläsare en hel del. Webbläsarleverantörerna blir för visso bättre och bättre på att följa standarder men ännu är inte situation perfekt.
En av de riktiga mardrömsläsarna att göra design för är ju Internet Explorer 6.0 och tidigare versioner. Vi har tidigare skrivit lite om hur man kan se hur sina alster ser ut i denna läsare på några olika sätt. Dels genom att köra den i en virtuell miljö eller att använda tjänsten Browsershots.
Nu hittade jag via Lifehacker ännu ett alternativ som heter IE Netrenderer. Med denna onlinetjänst kan man se hur en hemsida ser ut i IE 5.5, 6 och 7.
Förstår inte hur jag har kunnat missa nyheten att Safari 3 (beta) går att köra på XP och Vista, men det är ju inte så underligt i och med att Intel-macarna har släppts.
Kul med en ny webbläsare för Windows, och skönt för oss Windows-baserade webbutvecklare, som vill kunna test-köra webbsidor på Apple's läsare.
Enligt Apple själva är det den snabbaste webbläsaren på marknaden, oavsett vilket system man kör den på. Då har man bara jämfört med Firefox 2, Internet Explorer 7 och Opera 9. Resultatet av detta test kan man se på deras reklam på beta-länken ovan. Kriterier man har testat på är snabbhet i uppstart, renderering av html samt JavaScript-prestanda.
Skulle vara intressant att se vad en oberoende test-panel skulle komma fram till. Tester av egna produkter brukar ju ha en tendens att bli rätt subjektiva.
Jag är ingen flitig användare av Safari och vet inte hur fontvisningen fungerar på tidigare versioner. Men den nya versionen har i alla fall antialiasing-renderering av typsnitt ungefär som Windows ClearType. Folk som Jeff Atwood och Brad Wilson är dock inte så imponerade av Safari på detta område och menar att det finns klara utrymmen för förbättring.
Uppdatering: Ok, Safari 3 släpptes visst under dagen, inte så konstigt att jag inte upptäckt det tidigare.. Nu ser jag att typ vart femte inlägg i mina rssflöden handlar just om denna nyhet. Läs mer hos bland andra Roger, Robert, Shawn, NextGen, Emil och Scott. Och ja, nya designen på Apple.com är riktigt fräsh.
Goldmine Outlet är en kedja av butiker med utförsäljning av street- och skateboardkläder.
Idag var det invigning av en ny butik på Smögen och vi har gjort om hemsidan lite för att fira detta. Nu finns det även en blogg som kommer uppdateras med vad som händer i butikerna i sommar.
Design: Olle Lindberg Programmering: Glenn Lundberg, Erik Grettve och Jesper Lind