Google OpenSocial - API för sociala nätverk släpps i veckan

Det här är något jag undrar när det skulle ske och har pratat mycket med folk om nyligen. Frågan om vilka som skulle utveckla en grundstomme för sociala grafer, som sociala nätverk ska kunna baserar sina data på.

Man kan anta att användarna börjar tröttna på att lägga till sina vänner om och om igen, för varje nytt socialt nätverk som blir populärt. Utvecklare av tredje part lika så, som har tvingats välja ett socialt nätverk att satsa på, och lära sig nya tekniker.

Aktören som lyckats med att skapa en sådan bas för social information skulle bli kungen på sociala nätverk och ta rollen som spindeln i nätet.

Det har ryktats en del om att Google hade något på gång och namnet "Maka-maka" har nämnts. Nu verkar det som om denna lansering kommer snarare än väntat. TechCrunch har fått nys om att Google kommer att släppa en samling av APIs för utveckling av mot just ett sådant ramverk.

OpenSocial (länken ska komma upp på torsdag) som API:erna kallas, kommer gå att utveckla mot med vanlig JavaScript och HTML. Ett smart drag eftersom det inte blir beroende av någon speciell serverteknik.

API:erna som är tre till antalet innehåller data om användare, deras nätverk av vänner och aktiviteter.

Man har inför lanseringen teamat upp med partnerna Google's egna Orkut, Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster, Viadeo and Oracle som ska hosta ramverket från början. Utvecklingpartners är Flixster, iLike, RockYou and Slide som antagligen kommer att levera några demos på hur det används.

Tillsammans blir detta en imponerande allians som kan ge Facebook och MySpace en bra match.

Nu förstår man varför inte Google satsade hårdare på att "vinna" över Microsoft i budgivningen av den extremt dyra delen av Facebook. De hade helt enkelt något eget på gång i labbet.

By Jesper Lind

SubSonics skapare anställs av Microsoft

Rob Conery, skaparen av det automagiska databaslagret SubSonic, tackar ja till en anställning av Microsoft och kommer börja redan om några veckor.

Här på Code Odyssey har vi börjat använda SubSonic i våra projekt och det är verkligen en fantastisk hjälp när man jobbar med SQL-Server. Men eftersom verktyget är öppen källkod och inte har varit sammanknutet med Microsoft så har vi varit lite nervösa inför framtiden.

Vi har funderat på hur det kommer se ut när LINQ är redo att använda. Kommer det vara ännu bättre än SubSonic, och kommer vi då lockas att byta DAL-lösning en gång till. Har vi satsat på rätt teknik och hur framtidssäker är den?

Men med skaparen på plats i Redmond känns det inte osäkert längre. Rob kommer få i uppgift att bygga ihop SubSonic med det nya MVC-ramverket som är under utveckling. Själva SubSonic kommer även fortsättningsvis vara öppen källkod under MPL 1.1-licens.

Om du inte har hört något om Microsofts planerade Model-view-controller (MVC) arkiterktur, så rekommenderar jag läsa hos Scott Guttrie och Scott Hanselman. Hos den senare finns video-presentationerna från ALT.NET-konferensen i Austin där MVC-ramverket presenterades publikt för första gången.

By Jesper Lind

Streetwearbutiken Shelta lanseras internationellt

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/shelta.eu.png

Ungefär för ett år sedan såg Shelta's webbshop dagens ljus med hjälp av oss som utvecklingspartner.

För en liten stund lanserade vi den engelska versionen (Shelta.eu) där vi jobbat på lite förbättringar. Vi har tagit bort frames-strukturen för lättare navigation och bokmärkning, lagt till möjligheten att välja att se priserna i fyra olika valutor, samt ett nytt betalningssystem. André på Shelta har även fräschat upp designen lite och gett den en skön lila nyans.

Besök den gärna och kolla in SNS fisherman shirts, Nike Sneakers, Adidas Originals, Svensson jeans och mycket annat fint inför höstshoppingen.

By Jesper Lind

Hacka till fixerad positionering på IE6

Som ni kanske märker på mina senare inlägg så är jag i en hård batalj med IE6. Webbläsaren stödjer inte CSS-attributet position:fixed så vill man ha element som ligger på samma plats så blir det problem.

I mitt fall ville jag ha en footer som hela tiden låg i nedre kanten av skärmen. På de moderna webbläsarna fungerar denna CSS.

#footer {
    width:700px;
    z-index:10;
}

div[id=footer] { /* for real browsers */
    position: fixed !important;
    top:auto !important;
    bottom:0;
}
 

För att få till samma effekt på IE6 så kan man länka in ett speciellt stylesheet med hjälp av conditional comments. För att bara länka på IE6 eller lägre versioner kan man köra så här.

<!--[if lte IE 6]>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/style-ie6-footer.css">
<![endif]-->

Jag hittade sen scriptet jag behövde på en sida som visar hur man kan positionera element på IE6, uppe i mitten eller som i mitt fall i nederkanten. Eftersom CSSen använder "stjärn-hacket" så hade det inte behövt att ligga i en egen stylesheet. Men det kändes bättre eftesom jag inte ville blanda in denna bizarra kod för de moderna webbläsarna.

* html div#footer {position: absolute;
top:expression(eval(document.compatMode &&
document.compatMode=='CSS1Compat') ?
documentElement.scrollTop
+(documentElement.clientHeight-this.clientHeight)
: document.body.scrollTop
+(document.body.clientHeight-this.clientHeight));}

By Jesper Lind

Så fixar man AJAX-felet 'Sys' is undefined på IE6

Om man kör ASP.NET AJAX på en sajt kan man få javascript-felet 'Sys' is undefined. Detta beror på att IE6 har problem med en komponent för att ladda de komprimerade skripten.

Problemet sägs vara lagat i senare släpp av AJAX-ramverket men jag fick felet nyligen (på Loopias webbhotell). Om detta uppstår kan man helt enkelt stänga av komprimeringen helt som jag läste här. Detta görs genom att lägga till följande i Web.Config.

<system.web.extensions>
<scripting>
<scriptResourceHandler enableCompression="false" enableCaching="true" />
</scripting>
</system.web.extensions>

By Jesper Lind

IE7 till piraterna

Microsoft beslutar sig för att släppa på valideringen av Windows vid nedladdning av Internet Explorer 7. Något som jag tycker är kanon, och som vi lustigt nog hade en diskussion om nyligen borta på Sovrat (som idag bytt namn till Pusha), och hoppades på att Microsoft skulle göra.

Så nu kan användare utan riktig Windows-licens ladda hem den nyaste webbläsaren från operativ-utvecklaren i Redmond. Förhoppningsvis kommer detta leda till att fler uppgraderar från IE6, som är så jobbig att skapa hemsidor för.

Men anledning av denna nyhet tänkte jag det var läge att kolla hur statistiken ser ut för tillfället. Som vanligt när det gäller statistik så är det svårt att veta vilka källor man bör förlita sig på.

Om man ser på webbläsar-statistiken på W3School så såg den ut enligt nedan i september. Firefox har denna månad gått upp i topp som den mest använda webbläsaren om man delar på de olika versionerna av IE. Den stora andel Firefox-användare beror ju på att det ofta är utvecklare som besöker W3C-sajterna.

Firefox 35.4%
IE6 34.9%
IE7 20.8%
Safari 1.6%
Opera 1.5%
Övriga 2.7%

Ser man istället på samma månad på W3Counter som sammanställer statistik från ett större antal källor så ser situationen lite annorlunda ut. Här är IE6 på solklar topp. Jag har lagt ihop de olika Firefox-versionerna samt grupperat övriga läsare under en post för att statistiken ska kunna jämföras lättare.

IE6 46.68%
IE7 19.54%
Firefox 25.45%
Safari 1.76%
Opera 1.22%
Övriga 1.14%

Vad man kan se av detta är att det gäller att veta hur den vanliga besökaren ser ut på din webbplats. Det varierar helt enkelt beroende på vilken typ genomsnittlig besökare du har.

Om du har ett lågt användarantal som använder den förlegade IE6, kan du eventuellt strunta i dessa och använda alla de nya finesser som moderna webbläsare erbjuder, transparenta png, riktigt box-modell och allt det där.

Har du dock ett stort antal så bör du testa så att designen fortfarande fungerar någorlunda. Microsoft har en virtuell installation av IE6 om du inte har kvar den på din dator. Annars finns det som vi nämnt tidigare online-tjänster som kan visa IE-design.

Att det går att sänka IE6 men endast en rad HTML-kod, borde vara ett tecken nog att den borde pensioneras för gott, så hoppas att Microsofts senaste välgörande handling kommer att snabba upp processen.

Vill man vara riktigt radikal kan man visa ett varningsmeddelande för alla IE-användare att de bör byta webbläsare. Lite att ta i om du frågar mig, jag hade helldre sett ett skript som bara tipsade IE6-användare att uppdatera till IE7, Firefox eller annan med likvärdig standardiserad renderering.

By Jesper Lind

Om SessionID ändras vid varje request

Det här gör jag fel på cirka en gång per år, så dags att spara till det lite mer permanenta blogg-minnet.

Om du använder SessionID i ASP.NET, tänkt på att det skapas ett nytt vid varje request, så länge du inte har sparat något annat värde. Så tror jag inte det fungerade med klassisk ASP så det är lätt att göra fel.

För att få samma SessionID vid varje omladdning får man alltså gör något liknande detta.

if (Session["MySessionSaver"] == null)
Session["MySessionSaver"] = "1";

lbl.Text = Session.SessionID;

Skyll alltså inte på att webbhotellet har fel på sina serverar.. Tack till Loopia's support för att ni fick mig på rätt spår.

By Jesper Lind

IKEA-montering i nya kontoret

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/ikea-assably.jpg

Vi flyttade till en nytt kontor i förra veckan och har börjat acklimatisera oss till den nya miljön. Det ligger i samma kontorskollektiv (House of Win-Win) som vi flyttade in till i början av sommaren och vi har alltså bara bytt rum några meter bort.

I onsdags anlände våra nya stolar och skrivbord. Vi hade turen att fotografen Jonatan Anderzon tittade förbi och kunde hjälpa oss med att dokumentera händelsen. Bilderna kan ni se på det här Flickr-albumet.

Själva monteringen gick ganska bra förutom en del småmissar. Ryggstöd åt fel håll, bordsben som spretade likt bambi på hal is och allt det där som alltid händer när det gäller IKEA-prylar.

Dagen avslutades med chill och några "kräftöl".

By Jesper Lind

Visualisering av vetenskapliga artiklar på Wikipedia

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/07Wikipedia-sciencetech.png

A Beautiful WWW har skapat en vacker visualisering av vetenskapliga artiklar på Wikipedia. De runda cirklarna visar hur ofta artiklarna har ändrats, högre frekvens får större cirklar. Blåttbetyder matematik,grönt vetenskap och gult är teknologi.

Inte ens skaparen förstår exakt varför det blå-gröna bandet som löper diagonalt genom bilden ser ut som det gör, men Datamining har lite teorier.

Kolla även in den högupplösta bilden, skulle gärna ha den som affisch på kontorsväggen.

By Jesper Lind