Reflex - intressant flashspel
Hittade (via Sovrat) ett spel som känns riktigt roligt. Reflex är utvecklat av svenska OutsideOfSociety som jobbar tillsammans med Northern Kingdom.
Hittade (via Sovrat) ett spel som känns riktigt roligt. Reflex är utvecklat av svenska OutsideOfSociety som jobbar tillsammans med Northern Kingdom.
Robert Nyman skriver ett inlägg om i vilka lägen man bör använda <br />-taggen. Med de för tillfället 32 stycken kommentarerna fortsätter det hela till en intressant diskussion ur många synvinklar.
Tänkte passa på att ta skriva om en ganska massiv manöver jag nyligen genomförde på den här bloggen. Innan denna så avgränsades alla textstycken av dubbla radbryt och jag skrev all text för hand inklusive taggarna. Inte en enda <p>-tagg på långt ögat nådde. Även alla länkar hårdkodade jag vilket blev väldigt jobbigt i längden, som ni kan förstå.
Så jag beslutade mig för att leta upp en WYSIWYG-editor och installera i vårt egenutvecklade bloggverktyg. Senast jag letade efter en sådan var för några år sen och då kunde jag aldrig hitta en som fungerade på alla marknadsledande webbläsare. Nu hittade jag äntligen en, nämligen den förträffliga TinyMCE, som för övrigt även används i Wordpress.
Sedan plöjde jag igenom alla inläggen med editorn och formaterade paragraferna som de bör göras. Rätt jobbigt kan jag lova eftersom vi precis som bloggen Reklamchock!!! nyligen firade 200-inläggs-jubileum.
Men nu är alla inlägg mer semantiskt korrekta och jag är en mycket gladare bloggare.
Hittade en intressant artikel av Steve Clements där han visar hur man kan bygga en RSS-läsare för att lägga in på en webbplats. Den använder AJAX-funktioner för att öppna inläggen när man läser dem. Till kodexemplet används ett speciellt RSS Toolkit som finns att läsa om på Dmitrys blog. Där finns även en zip-fil med verktygslådan att ladda hem.
Har inte testat den själv men det verkar intressant, skriv gärna en kommentar ifall du provar på detta. Är jättenyfiken på hur det fungerar.
Man kan också läsa samma artikel om RSS-läsaren på The Code Project.
För ett tag sen visades det sig att Google indexerade en XSS-länk riktad mot FBI's hemsida (skärmdump).
Precis som väntat ökar nu hoten via cross-site-scripting och ha.ckers.org skriver om en tysk sajt som tillhandahåller en topplista över webbplatser öppna mot XSS-attacker.
Listan riktar sig främst till "black-hat"-optimerare som kan använda sårbarheterna för att injicera sin egen kod på url:erna för webbplatserna, och på så sätt kunna lägga in egna länkar och nyckelord. För att spamma sökresultaten alltså. Bredvid varje adress finns PR-värdet utskrivet så de lätt ska kunna välja ut mål som lönar sig.
Listan visar just nu framför allt tyska adresser men även en dansk webbshop finns med. Inga svenska adresser än så länge. Att listan toppas av det kända säkerhetsföretaget Verisign är minst sagt lite oroväckande. Just denna sårbarhet har jag inte haft möjlighet att bekräfta eftersom man måste be om tillgång från sajtägarna.
Många av de andra säkerhetshålen fungerar dock och personerna som driver sajten visar exempel på sårbarheter med reklaminlägg för deras egna tjänster de erbjuder att förklara hur man stoppar säkerhetsproblemen.
Eftersom XSS-kod är vanlig javascript så är svårigheten att skilja på elak kod från den ordinära. Varje kodbit kan även skrivas med stort antal variationer genom att t ex använda hexdecimala tecken som försvårar identifiering ytterligare.
Så länge sökmotorerna fortsätter att indexera dessa övertagna adresser så kommer problemen att fortsätta. Det är inte heller många sajtägare som ännu har fått upp ögonen för denna typ av attack. Risken att bli avstängd från sökmotorerna är så stor om du har sårbarheter som dessa och en illvillig person börjar att utnyttja dem för att sprida eget innehåll som visas under din domän.
Uppdatering: Jag blev just kontaktad beNI som äger sidan jag skrivit om. På hans begäran har jag gjort en översättning av inlägget till engelska.
Codeodyssey.com: List of web sites vulnerable to XSS
Eftersom vi brukar skriva sökmotoroptimering trodde ni kanske att vi skulle prata om Googles riktlinjer och och hur man ska jobba för att inte bryta dem. Inte direkt nu ska vi mest prata om ett enda ord, och hur sökplaceringarna ser ut på detta för tillfället. Mest för skoj skull.
Ordet är jag inte ens säker på att det finns i svenskan, det finns inga träffar i Språkrådets lexikon. Inte heller Tyda.se har med det men jag rekommenderade det just som ett nytt ord, så får se vad de säger. Negationer av ord kanske inte räknas som riktiga ord, vad vet jag. Undertecknad är absolut rätt dåligt på grammatik måste erkännas.
Ordet jag pratar om är [opopulär] och en sökning på Google visar att det just nu finns 1520 träffar. Så någonstans i det svenska språket hör det helt klart hemma även som inte språklexikonen har tagit det till sig än.
Skälet till att jag nämner det är att jag har haft ganska kul med sökresultaten. Denna blogg har nämligen rankat som nummer ett ganska länge. För folk som inte känner till hur sökresultaten fungerar, kan det ju lätt uppfattas som att människorna på Google eller till och med själva sökmotorn har på något sätt recenserat vår hemsida och fått fram att den verkligen inte är populär.
Ibland brukar jag visa det för vänner och beklaga mig. - "Kolla vad som har hänt, Google gillar oss verkligen inte". "Ojdå, vad tråkigt ni som anstränger er så med bloggen och allt", brukar de säga Jag har lika kul varje gång, SEO-nörd som man är.
För några månader sen hände dock något trist. Nyhetsportalen.se gick om oss med denna sidan och har haft förstapositionen ett bra tag. Mitt skämt var borta och vi var inte längre "mest opopulär".
Nu några dagar sen gick vi till min stora glädje upp i toppen igen. Vet inte riktigt varför, antingen är det för att vi har fått högre PageRank eller så är det för att Google har gjort om sin algoritm i samband med desarmeringen av Google-bomberna.
Hur som helst är det kul att vara på toppen på detta roliga ord igen. Bara för att förstärka positionen tänkte jag länka ordet en extra gång till det inlägg som vi ligger i resultaten med. Här kommer länken: Det kan löna sig att vara opopulär
Nu tänkte jag till och med utlysa en sökmotoroptimeringstävling, i väldigt liten skala. Försök komma över oss på ordet [opopulär]. Det finns inga priser att vinna förutom äran.
Får vi upp mer resultat kanske språkforskarna får upp ögonen för ordet, jag tycker det förtjänar att vara ett officiellt svenskt ord.
Skriv gärna en kommentar om du är med på utmaningen.
Uppdatering: När jag nu söker på [opopulär] ligger vi bara på tredje plats. Är säker på att vi låg på första plats när jag började skriva inlägget. Men det verkar ju helt bizarrt att det skulle slå över just nu. Som tur är visar SnapPreview-plugin fortfarande en skärmdump från Google där vi ligger överst. Det ser jag som ett bevis på att vi faktiskt låg där för en liten stund sen. Förhoppningsvis kommer detta inlägget få upp rankningen något igen.
Uppdatering 2: Ok, det va inte jag som snurrade. Nu är vi tillbaks på förstaplacering. Sökreslutaten på ordet är helt enkelt ganska instabila och de ligger och knuffar på varandra.
TechCrunch skriver om att företaget GoodStorm släpper en flash-applikation där man kan designa sina egna t-shirts.
Flash verkar vara den populäraste tekniken för denna typ av tjänster. Tyska Spreadshirt har en liknade tjänst för design av kläder.
Även TheShipLab använder flash men här handlar det om att designa pokermarker. För att använda deras applikation måste man vara medlem så den har jag inte provat.
Ge oss gärna tips på fler såna här tjänster om du känner till några.
Om du är flashutveckare och har erfarenhet av att skapa såna här applikationer, kontakta oss gärna eftersom vi kan ha ett jobb att erbjuda. Det underlättar ifall du finns i Göteborgsregionen.
Som du säkert redan har läst om så har Google sett till att det inte går att manipulera sökresultaten lika lätt längre.
Nikke Index skriver mer om det:
Under mer än två år har Vita Husets sida om George W Bush, till stor glädje för många, legat etta när man har sökt på Google efter de två orden [miserable failure]. Så icke längre. Anledningen var att hundra tusentals webbsidor länkade till sidan med de två orden i länktexten. Men så icke längre. Härom dagen satte Google stopp för denna typ av länkkampanjer, som har gått under termen Google-bomber.
Den förändring som gjort är troligen denna:
Nikke fortsätter att i ett annat inlägg att reda ut vad detta har för effekt på sökoptimeringsarbete generellt sett.
Nu måste sökoptimeringsföretagen se till att utföra ett bättre arbete på själva webbplatsen. Det räcker inte längre att lägga upp mängder av söktermer i kataloger och länkfarmar. Rena spam-aktioner kommer troligtsvis också försvåras avsevärt.
En annan nyhet är att andra stora webbplatser nu ser över sina länkstrategier. Wikipedia beslutar att lägga in nofollow-attribut på alla externa länkar. Detta så att sökmotorerna inte ska lägga så stor vikt vid dem i rankningen. Den svenska katalogen Sunet följer i samma spår.
Förhoppningsvis kommer dessa sammansatta förändringar leda till ett roligare klimat inom sökoptimeringsbranshen, där kvalitet och bra innehåll på själva webbplatserna faktiskt lönar sig.
Mer läsning:
googlewebmastercentral.blogspot.com/
www.mattcutts.com/blog/algorithm-to-reduce-googlebomb-impact/
seoblackhat.com/2007/01/28/google-bomb-update/
456 Berea Street är verkligen en fantastisk resurs för webbutveckling. Det finns dock så mycket information så det börjar bli svårt att hitta. Tänkte nu spara en länk till en sida om kvalitativa typsnitt som jag finner mig återvända till rätt ofta.
Där länkar man vidare till två samlingar, 25 Best Free Quality Fonts och 19 More Free Quality Fonts. De flesta fonterna är helt fria att använda men vissa får endast envändas i privata projekt och ej i kommersiellt syfte. Se till att du läser igenom rättigheterna ordentligt.
Så, nu behöver jag inte leta upp den där länken igen..
Olle Wästberg som är generaldirektör på Svenska institutet meddelar att man nu planerar att etablera en svensk ambassad i den virtuella världen Second Life.
På DN kan man läsa mer om det:
I Sveriges digitala ambassad kommer det inledningsvis inte att vara möjligt att söka uppehållstillstånd, beställa pass eller liknande. Tanken är i första läget marknadsföring, att erbjuda mängder av information om Sverige. Det Wästberg främst vill kommunicera är den officiella Sverigeportalen Sweden.se som just nu genomgår en omfattande uppgradering. Svenska institutet vill att lanseringen av Second Life-ambassaden ska ske snarast, men i vilken omfattning är en fråga om kostnad mot effekt, säger Wästberg.
Med satsningen blir alltså Sverige först ut som nation att representera i en virtuell värld. Då verkar det alltså stämma att Sverige faktiskt är världens modernaste land.
Samtidigt i en annan del av cyberrymden så tror sig andra ha fått det slutgiltiga scoopet på att Google faktiskt planerar att skapa en egen virtuella värld runt applikationen Google Earth. Så farhågorna att de kommer ta över vår värld är kanske överdrivna - de kommer istället bygga upp en egen från grunden.
Uppdatering: Media:screen påpekar att Svenska institutet inte har befogenheter att öppna ambassader. Varken i verkliga eller i virtuella världar. Det är det UD som har hand om. Snarare borde man kalla satsningen i Second Life för en virtuell informationsmonter. Men det gör ju inte en lika häftig nyhetsrubrik, så skarva lite i pressen går väl för sig..
Uppdatering 2: På Ny Teknik kan man nu läsa att Wästberg har stöd för sina idéer hos de riktiga myndighetsinstanserna:
Enligt Olle Wästberg är utrikesdepartementet och utrikesministern med på noterna när det gäller ambassaden.
Vi snackar nu alltså en helt legitim skenvärlds-ambassad.
På Squidfingers finns det en väldigt fin samling mönster som man får ladda ner och använda på sin egen sajt. De flesta av mönstrena är repeterande och alltså perfekta att ha som bakgrundsbilder. Kan även rekommendera ett besök till Travis Beckhams portfolio som är den som ligger bakom sidan. (hittat hos: En bloggande zombie)
Fler pixelmönster finns på k10k.net. (tack Sovrat.se)
Smashing magazin har ockå en samling länkar till sidor med mönster och texturer.
Med bgMaker kan man rita bakgrundsmönster själv.