Begränsa minnesanvändningen i Firefox

Min absoluta favorit-webbläsare lider tyvärr av lite prestanda problem. Ibland krashar hela webbläsaren. Ofta sker detta när jag försöker ladda in en Pdf eller Windows Media fil. Men ibland verkar det vara någon slags minnes-läcka som utlöses när man har många tabbar uppe.

Jag läste ett tips om hur man kan ställa in webbläsaren så att den sparar informationen om öppna fönster på hårddisken istället för på ram-minnet när man förminskar läsarfönstret. Detta verkar vara en riktigt bra ide eftersom man kan behöva ram-minnet till andra uppgifter mellan sina surfsessioner.

Nackdelen med detta sägs vara att webbfönstret kommer starta långsammare när man maximerar det, men i artikeln ovan kan inte skribenten uppleva några försämringar. Värt att prova med andra ord, om det inte fungerar bra kan man alltid byta tillbaka. Så här gör man:

1. Öppna Firefox och skriv in about:config i adressraden. Enter.
2. Högerklicka på sidan och välj Ny -> Bolesk.
3. Skriv in config.trim_on_minimize i popupen.
4. Välj True.
5. Starta om Firefox.

Mozilla teamet har ju fått en del kritik för dessa beryktade minnesläckage och vissa kallar det en feature. Det verkar dock som klagomålen har tagits på allvar och i Firefox 2.0 har 13 problem med minneläckor fixats. Det hela verkar vara ett komplext problem och det rapporeras att vissa extensions kan vara bovarna i dramat.