Web 2.0 - Kommunistisk revolution?

Årets mest hypade ord inom webbutveckling borde väl vara uttrycket web 2.0.

Det myntades år 2004 av O’Reilly inför Web 2.0-konferensen. Någon egentlig definition finns inte utan O’Reilly ville att det skulle vara ett samlingsnamnet för den nya generationens webbtjänster. Dessa som oftast kännetäcknas av enkelhet, öppna API:er, ge besökarna rollen att uppdatera innehåll, AJAX-funktionallitet.

Alla är dock inte lika imponerade av den nya vågen av kreativitet. På CBS News skriver Andrew Keen att idén bakom dessa nya communities är kommunistisk och kan rent av farliga för samhället. Han menar att ifall folket på jorden (med tillgång till dator) kommer publicera media, skriva nyheter och kommentera omvärlden, så kommer den elit inom mediaproduktion inte längre behövas.

Då kommer allt bara bli en slät, lågkvalitets-sörja uppbyggd av typ miljarder bloggar. Utan en elitisk mainstream media kommer vi förlora insikten vad vi lärt oss, läst, erfarit eller hört. Han skriver att denna Web 2.0 dröm är Socrates's mardröm: teknologi som ger möjligheten till varje medborgare att bli en egensinnig artist eller skribent.

Här kommmer ett litet citat:

"Just as Marx seduced a generation of European idealists with his fantasy of self-realization in a communist utopia, so the Web 2.0 cult of creative self-realization has seduced everyone in Silicon Valley."

 

Ja det är väl rätt naturligt att vissa är rädda för ny teknik. Lite otippat att det kommer från en veteran entreprenör från Silicon Valley bara. Och nu finns det väl inte direkt nåt stopp på utveckligen?

Tack till Web20.se där jag hittade inlägget om artikeln.

By Jesper Lind

Marknadsför dig på bloggportalerna

Ingen har väl missat bloggens intågande på webben. Nu poppar det även upp mängder av portaler där man kan marknasföra sin blogg. Vi testar några av dem.

Bloggtoppen.se
Först ut är Bloggtoppen.se. Registrering är lätt och man får sedan instruktioner om hur man ska gå vidare. Man får man klistra in lite kod i ens blogg för att statistik ska kunna registreras på deras hemsida. En bildlänk hamnar på ens blogg som ser ut som nedan. Sedan är det bara att vänta på att redaktionen på Bloggtoppen ska godkänna din blogg. Det kan ta några dar men de meddelar att de siktar på att godkänna bloggar inom 48 timmar.

Knuff.se
Härnäst tänkte jag prova på Knuff.se och har läst igenom hur man ska göra. Man måste ha ett RSS flöde i anknytning till sin blogg samt pinga Nyligen.se för att det ska indexeras.

Bloggkartan.se
Bloggkartan.se är en geografisk bloggportal som visar bloggar i Sverige kategoriserat efter områden. För att få med din blogg här ska man lägga in den på Nyligen.se och se till att den kommit upp i Knuff.se. Sedan ska man även länka från sin blogg till rätt område på bloggkartan. Jag har placerat min blogg i Göteborg och Majorna på bloggkartan.se. Du kan även se Bloggkartan.se som KML för Google Earth

BlogRanker
En till bloggportal som för tillfället erbjuder bloggar från USA, UK, Sverige och Kina.

By Jesper Lind

Använda FTP med webbläsare

Jag glömmer ofta syntaxen för hur man loggar in på en FTP server genom en webbläsare. Detta är ett exempel. Byt ut Användarnamn, lösenord och domännamn (eller IP) mot dina egna uppgifter.

ftp://AnvändarNamn:Lösen@www.domännamn.se/

By Jesper Lind

Ny tjänst från Microsoft underhåller datorn

Microsoft lanserar webbplatsen Windows Live Onecare Safety Scanner. Tjänsten söker igenom datorn efter virus och andra säkerhetshot, ökar datorns prestanda och är gratis att använda.

Besök hemsidan på nedanstående länk. Du måste använda Internet Explorer för att det ska fungera eftersom Actice-X kontroller installeras.

Windows Live Onecare Safety Scanner

By Jesper Lind

Botanisera i Google's tjänster

Jag kommer här skriva om några ur den uppsjö av Googles tjänster som de erbjuder för det världsomspännande nätet.

Google Adwords
Med Adwords-tjänsten kan en annonsör köpa annonsplatser från Google. Dessa visas i till höger i Googles sökresultat som sponsrade länkar, eller på andra hemsidor som har en Adsense kampanj.
https://adwords.google.com/

Google Adsense
Med Adsense kan man välja att visa reklam på sin egen sida för andra företag. Man får betalt för hur många gånger annonserna visas samt hur många som klickar på dem. Dessa inkomster är enligt svensk lag beskattningsskyldiga och ska enligt denna diskussionen tas upp i din deklaration som "trafikstyrningsavgifter". https://www.google.com/adsense

Google Alerts
Få email skickade när någon söker på en viss term som man själv kan ange. http://www.google.com/alerts/

Google Analytics
Google Analytics är Googles gratistjänst för att se hur mycket besökartrafik man har på ens hemsida. Tyvärr tar det rätt lång till att få ett konto och man får räkna med några månaders väntetid.
http://www.google.com/analytics/

Google Earth
Google earth finns dels att ladda hem som applikation till PC och dels som sökfunktion på internet. Man kan se sateliltbilder över i stort sätt hela världen, kartor och även 3D byggnader för en del städer.
http://earth.google.com/

Google Moon
Liknade funktion som för Google Earth fast nu bilder från månen men väldigt begränsat.
http://moon.google.com/

Google Code Search
Med denna tjänst kan man söka efter programmeringskod. http://www.google.com/codesearch

Writely
Ett alternativ till Word fast på internet. Absolut inte lika komplett som Word i Microsoft Office men väldigt smidigt om tex två personer ska jobba på samma dokument. http://www.writely.com/

By Jesper Lind