Slideshow i flash med dynamiskt inladdade bilder

Vi tänkte dela med oss med ett exempel på hur man kan göra en slideshow i flash. Längst ner i detta inlägg finns en länk där du kan ladda ner zip-fil med Fla-fil och ett exempel på XML-fil som används för att ladda in bilderna.

Filen kan konfigureras med två parametrar men i så fall måste två rader kommenteras bort i orginal-filen. Här är ett exempel på hur dessa parametrar som anger vilken XML-fil som ska användas och även hastigheten på hur snabbt bilderna ska bytas. Filerna är gjorda för bilder med storlek på 400 bredd och 265 pixlar i höjd. Hastigheten på bildväxlingen är satt till 4 sekunder i flash-filen.

<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="400" height="265">
<param name="movie" value="slideshow.swf?albumURL=album-data.xml&time=4000" />
<param name="quality" value="high" />
<embed src="slideshow.swf?albumURL=album-data.xml&time=4000" quality="high" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="400" height="265"></embed>
</object>

Det finns även möjlighet till att göra så att bilderna blir klickbara. Då måste följande rad kommenteras bort i actionscriptet på rad 7.

hit.enabled=false;

Strukturen på XML-filen ser ut så här.

<?xml version="1.0" encoding="utf-8" standalone="yes"?>
<images>
<pic>
<image>http://www.codeodyssey.com/footprints/data/1.jpg</image>
<link>enter URL for click on image</link>
</pic>
<pic>
<image>http://www.codeodyssey.com/footprints/data/2.jpg</image>
<link>enter URL for click on image</link>
</pic>
</images>

Vill ni se ett exempel på en slideshow kan ni besöka myspace.com/clubfootprints. Instruktioner om hur man länkar in flashfiler på Myspace har vi skrivit om tidigare om det kan vara intressant. Rekommenderar även läsning om hur man gör så att flashfiler aktiveras med en gång i webbläsaren IE.

Vill ni använda denna slideshow i era egna projekt så är det fritt fram. Länka gärna till vår hemsida eller detta inlägg. Det uppskattas. Vi vill också passa på att tacka Fakepilot.com som har varit med och utvecklat dessa filer.

Ladda ner zip-fil med orginalfiler för slideshowen

Comments

[…] Vi har tidigare visat ett koncept på hur man kan göra ett bildspel i flash med bildnamn som laddas från en xml-fil. […] Därför skrev jag ett litet kodstycke i C# som kollar efter bilder i en angiven mapp, och skapar en xml-fil baserat på filnamnen. […]
Går det att köra en randomize på slideshowen? Så att den inte börjar med samma bild varje gång.
Jag kommer knappt ihåg hur actionscript-koden såg ut längre. Men det borde gå att göra om den så att den laddar slumpmässigt. Det är något jag viljat göra länge faktiskt, så hör gärna av dig om du kommer på nån lösning. Fick en idé just nu. Kanske går det att använda xslt, xpath eller likande och randomiza xml-filen innan den läses in i flashen.
Tack för en underbar slideshow. Jag är nybörjare på flash men har en del erfarenhet av annan programmering. Jag lyckas inte ändra transition tiden så att den håller på typ 0,5s. Hur ska jag bära mig åt? Finns det någon enkel rad att ändra i flash filen?
Kul att du gillar exemplet. Ska se om jag kan uppdatera den nån gång, har lite nyare kod numera. Problemet du upplever har nog med att göra att du använder AS 3 eller nyare flash. Fungerar lite annorlunda med hur man importerar parametrar numera. Läs mer här: http://codeodyssey.se/blog.aspx_id=300 Annars ska du kunna ändra det i actionscript-koden.
Hej, inser att artikeln är gammal, men det vore i alla fall kul att testa scriptet. Dock fungerar inte länken längre.
Hej Peter, Jo det är rätt gammal skript men borde fungera bra endå. Hittade filen på vår gamla ftp och har lagt upp igen.