Orsaken till datakrasherna var en dammig fläkt (Dell suger)

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/dell-laptop-d610-dusty-fan.jpg

Vet inte riktigt var jag ska börja när jag ska sammanfatta min relation till den laptop jag arbetat på under de senaste två åren. Modellen är en Dell D610 och kan inte säga att jag vart direkt nöjd med den.

Det första problemet jag stötte på var att ljudet ur hörlursutgångarna var i stort sätt obrukbart. Ett surrande högfrekvent ljud stör något fruktansvärt, och för någon som gillar att lyssna på musik samtidigt man jobbar, var detta ett riktigt bottennapp. Det var många som klagade på detta problem och Dell bytte moderkort på löpande band. Inget verkade dock hjälpa och frustationen var hög i en tråd i Dells forum (numera borttagen).

Problem nummer två är nästan ännu mer irriterande. Maskinen har en Pentium-M processor med 1 GB RAM men har endå en usel prestanda. Ofta jobbar processorn på 100% även vid de mest banala uppgifter, som t ex att uppdatera Windows. Då går fläkten upp i högvarv och helt plötsligt stänger datorn ner sig, helt utan förvarning.

Vissa dagar händer detta tiotals gånger och jag får sitta med ett öga på processormätaren samtidigt som jag kompilerar kod. Vill man vara helt säker på att en lång uppdatering ska fungera får man ställa ut datorn på balkongen, eller som jag lärde av en annan Dell-användare, lägga kylklampar från frysen under den. Ska det behöva vara så här?

Häromdagen fick jag dock spärr och skruvade upp datorn. Skicket på fläkten kan ni beskåda här ovan. Inte så konstigt att kylförmågan var kass och den höll på att brinna upp var dag... Nu när jag har städat fläkten fungerar den lite bättre, men den krashar ändå titt som tätt.

Har lite dåligt samvete att jag bashar Dell så här hårt eftersom jag faktiskt aldrig ringt supporten för att förmedla min onöjdhet. Kanske hade de då gett mig en nyare bättre modell utan dessa fabriksfel. Men misströsta inte ni på Dell Sverige. Om ni råkar läsa detta blogginlägg så är ni välkommna att skriva en kommentar eller kontakta mig om ni vill försöka kompensera mig för den dåliga tid jag haft med er produkt. Kanske finns det en liten chans att även jag ska kunna sitta ner och röka en fredspipa.

Som jag känner nu så kommer det aldrig mer bli en Dell.

Nej nu tänker jag istället kolla årets keynote från en leverantör jag tror starkare på. Och försöka bestämma mig vilken laptop som jag ska köpa härnäst, det lutar åt den ultraportala MacBook Air, eller eventuellt en MacBook Pro för den lite större skärmens skull.

Comments

Känner igen det, men från en lite äldre Dell D5100. Den var iväg på service flera gånger. På tredje rundan till Irland så bytte de fläkten under datorn. Efter det så slutade den att bara stänga av när man körde tunga kompileringar eller 3D-grafik... Jag gav dock upp på Dell när det till samma dator tog över två månader att få fram ett nytt batteri som reservdel. Dell återkom inte när de ändrade leveransdatum (jag ringde flera gånger och fick hela tiden nya datum). Numera har det blivit HP istället. Dustin skickar sakerna dagen efter! (Mac lockar, men det känns fånigt när man är låst till Windowsutveckling)
Japp det är viktigt att företagen tillhandahåller bra support, annars tröttnar man snabbt och börjar leta efter bättre företag. HP är fina grejer. Just nu har vi två HP och två Macs på vårt kontor. Och jag då, med min gamla Dell.. Grafikkortet på den ena HPn la av häromdan så den är på service just nu, ska bli intressant att se hur snabbt det går för HP att lämna tillbaka den. Sen förstår jag vad du menar med att det känns fånigt med Windows-utveckling på Mac. Har funderat mycket på hur min nästa miljö ska se ut funderat fram och tillbaks. Det lutar ändå åt Mac som jag känner just nu. Microsoft har gett mig Vista gratis så det passar bra att jag kan installera detta på Bootcamp. Sen är tanken att köra Visual Studio virtuellt genom VMWare Fusion. Hoppas att det ska bli tillräcklig prestanda. Annars så får jag boota upp Vista i native-läge om det skulle visa sig att bli för tungt att köra VS i virtuell miljö.
Du får gärna posta hur det går med VStudio via WMWare när du provat ett tag. :-)
Ska definitivt återkomma om mina erfarenheter av .NET-utveckling på Mac, om det nu blir en sån maskin. Under tiden så kan jag tipsa om följande Windows-utvecklare som har konverterat. http://codebetter.com/blogs/jean-paul_boodhoo/archive/2007/09/25/hello-mac-osx.aspx http://jasona.net/tools/must-have-apps-and-answers-for-windows-mac-converts/ http://weblogs.asp.net/rhoward/archive/2007/11/05/macbook-pro-first-impressions.aspx http://simpable.com/technology/greener-grass/
Dammiga fläktar brukar oftast bero på just: damm.