SQL Server Express SP2 - installationen från helvetet

Japp i förrgår hade jag en riktigt jobbig dag. Det började med att insåg att jag hade ett behov av att kopiera tabeller och data från vår produktionsmiljö till min lokala utvecklingsmiljö. Jag exporterade en tabell som textfil från SQL Server 2000 och hämtade hem den till min lokala maskin.

På min laptop har jag bara SQL Server Express 2005 och kunde inte hitta några funktioner för att importera data. Efter lite undersökning visade det sig att det inte finns någon funktion för detta i Management Studio.

Som tur är läste jag Euan Gardens post och i kommentarerna kunde jag läsa något om en DTSWizard som lät som var det jag behövde. Den visade sig bara finnas i SP1 av SQL Server och jag satte igång med installationen.

Det var nu det jobbiga började.. Tyckte att jag hade hittat välskriva och bra instruktioner men hade antagligen missat något viktigt. I slutet krashade det hela ordentligt.

Efter ett antal misslyckade försök kom jag på att det kanske hade släpps ett SP2, och det stämde. Jag laddade ner SP2 här och tänkte att nu ska det väl gå bättre.

Men fortfarande hade jag väldiga problem. Installationen avbröts ständigt i olika lägen. Så här höll jag på i typ 10 timmar och läste om mängder av folk som hade liknade problem.

För mig verkade det som om den gamla installationen av SQL Server var trasig. Något som jag läst kan hända om XPs automatiska rensningsprogram städar bort filerna av misstag. För jag kunde inte ens avinstallera programmet. Läste någonstans om en Hotfix som ska lösa problemet med bortstädade installerare men kan inte hitta den igen.

Jag provade att använda Windows Installer Clean Up för att rensa bort trasiga installerare men vet inte om det var en sån bra ide. Försökte även med "How to uninstall an instance of SQL Server 2005 manually" och hackade mitt register en hel del, men inget hjälpte.

Efter många om och men lyckade jag iaf installera SP2 på en ny databas instans, så nu har jag två stycken. Den gamla SQLExpress (Som är helt paj) och en ny som jag döpte till SQLExpressSP2. Lite jobbigt att jag inte kunde behålla det gamla namnet eftersom jag nu måste ändra på databaskopplingarna i våra Web.config filer.

Nu har jag även börjat kolla på det verktyg som jag var efter och som finns tillgängligt för cmd-promten. Det heter Bcp.exe (DTSWizard i SP1) och kan användas till att importera tabeller från textfiler och tvärtom. Mer info om hur man använder detta kommer senare.

Så avslutningsvis så kan jag rekommendera att du verkligen ser till att följa instruktionerna om du ska installera SP1 eller SP2 till SQL Server Express 2005. Det finns uppenbarligen många fällor att gå i, eftersom rapporteringen av problem har varit så stor. Lita på mig, jag har läst en större del av utbudet.

Nu borde jag egentligen installera om hela XP på min maskin eftersom en hel del av miljön är så trasig. Men det hinner jag tyvärr inte med nu.

Comments

[…] När jag skrev om hur jag installerade SQL Server Express SP2 berättade jag att det var BCP-verktyget som jag ville ha. Det visade sig vara väldigt användbart även ifall syntaxen är rätt så krånglig att lära sig. […]