Mer om det dåliga stödet för URL-omskrivning i Asp.Net

Jag älskar att utveckla i Asp.Net C# och kommer definitivt fortsätta att satsa på denna teknik. Men allt kan ju inte vara perfekt. Den största bristen i ramverket är enligt mig att det inte finns något inbyggt stöd för URL-omskrivning. Har skrivit lite om det tidigare.

Det är framför allt i IIS 6 som bristerna finns. I den nyare IIS 7 som kommer lanseras med Longhorn server kommer det finnas bättre möjligheter till att lägga in regler för URL-omskrivning. Det är ju dock en tag kvar tills det nya operativsystemet finns på marknaden så det hjälper oss inte just nu.

Det man kan göra i dagsläget är att använda ASAPI-filter men då förutsätts att du har en egen dedikerad server eller ligger på ett webbhotell som vill installera det åt dig. Jeff Atwood på Coding Horror skriver mer om de två vanligaste ASAPI-lösningarna för IIS.

En av de främsta kritikerna av situationen är nog Mike Schinkel. Detta är killen som ligger bakom initiativet wiki.welldesignedurls.org och den medföljande bloggen där man kan läsa mycket intressant på ämnet.

På sin personliga blogg sparar inte Mike på krutet. I en post nyligen med rubriken "IIS 7.0: Too Little, Too Late?" hoppar även en annan Mike (Program Manager för Microsoft’s IIS team) in i diskussionen och beklagar situationen.

Den första Mike fortätter i ett annat inlägg att lista upp alla alternativa server-tekniker och frågar sina läsare vilken han ska börja använda istället för Asp.Net. Han verkar ha tröttnat och det är lite tråkigt tycker jag.

Men bra att många uppmärksammar problemet. Microsoft har dock meddelat att IIS 7 kommer inte finnas tillgänglig för Windows 2003 och det är riktigt synd. De nya teknikerna är för djupt förankrade i Longhorns nya ramverk, menar man.

Men vem vet, efter alla böner från utvecklare kanske Microsoft kan avsätta lite resurser på det. Det skulle vara helt underbart. Mitt tips är att göra en lättare uppgradering till IIS 6 och försöka få till samma implementering av URL-omskrivning som i den kommande webbservern. Kalla den typ IIS 6.5.

Comments

Kan du inte utveckla lite kring varför du älskar Aap.NET. Alla programmerare jag känner skyr .NET som pesten och när vi försökte anställa på jobbet till ett .NET-projekt var det ingen som var intresserad av det. Personligen har jag inga större erfarenheter av .NET, har läst boken Programming ASP.NET (O'Reilly) men det är typ allt. Blev inte särskilt sugen på att skriva någon app efter att ha läst boken heller.
Jag kan gärna skriva mer om vad jag älskar med .NET, det kommer jag framför allt dedikera denna blogg till. Lite kortfattat kan jag säga att jag gillar syntaxen i C# och upplägget i ramverket. Utvecklingen av webbplatser går supersnabbt, igår slängde jag upp en helt komplett lösning på ca 9 timmar. Du har nog rätt att utvecklare inte gillar .NET så mycket. De flesta kör väl med PHP. Men om dessa gav .NET-ramverket lite mer tid så är jag övertygad om att många skulle gå över till det senare. Vad kör du med Peter? Mer som jag gillar är att Visual Studio är så bra. Använder gratisversionen Web Developer och skulle aldrig kunna leva utan intellisense som hjälper till att söka på syntaxen. Kodningen går nästan automatiskt nu känns det som. En annan aspekt på varför jag gillar ramverket så mycket är det nya Ajax-paketet som släpptes nyligen. Dessutom som öppen källkod! Har kört en vecka med det och det funkar verkligen superbra. Nu har man alltså fått en helt ny rolig leksak att jobba med och det är helt klart en nytändning. Ytterligare ett skäl till vaför det är så roligt med Asp.Net. Det är inte så konstigt att ni inte kunde hitta någon C#-utvecklare. Ser dagligen annonser om företag som söker såna och det verkar som om marknaden skriker efter dem. Om ni vet några C#-utvecklare som inte har något att göra, kontakta mig!
Tack för en intressant blogg! Jag håller med dig Jesper. Visst är det kul att utveckla i asp.net och c#! Att alla inte gillar samma saker är inte konstigt. Sedan tenderar man att inte gillar det man inte kan :). Det jag gillar med asp.net framför det lilla jag kan om php är implementationen av MVC, separationen av presentation och logik. All min logik hamnar i c#-kod och jag behöver aldrig mixa html-taggar med server-side-kod. Det blir snyggt, modulärt och förvaltningsvänligt.
Hej Sofia. Håller med dig att möjlighet till separation av presentation och logik är utmärkta. Det blir väldigt smidigt att jobba tillsammans mellan utvecklarer och interface-designers. Hittade mycket roligt på er blogg också. Kul att se att fler skriver om asp.net i Sverige.
Jag använder det som krävs för jobbet. Oftast PHP vilket jag även använder om jag får bestämma själv men det blir även en hel del ASP (det gamla alltså) och vid enstaka tillfällen JSP och ASPX. Jag har sätt många bra MVC-lösningar i PHP. Inte minst håller Zend nu på med ett eget framework som bygger på MVC... kommer nog bli bra. Det jag inte gillar med ASP.NET är att det "känns" så bulkigt, omständigt och osmidigt. Tycker mängden kod man måste skriva för de enklaste apps är helt oacceptabelt... men som sagt, har ingen större erfarenhet. Skulle helst se att Python blev lite vanligare i webbutvecklingssammanhang.
I found your URL in my logs, but sadly I have no clue what you are saying! (I wish I could read Swedish...)
Peter, jag tycker du har en väldigt vettig syn på det hela. Att blanda tekniker efter vilken som passar bäst för jobbet är ju en bra ide. Ska berätta lite om min bakgrund inom programmering. Jag började med en arbetsmarknadsutbildning som fokuserade på Java-utveckling. Jag gillade verkligen Java för dess stiliga syntax. Under samma utbildning körde vi även klassisk asp och detta var mitt val när jag började jobba som frilansande utvecklare. Gillade aldrig VB-script så mycket dock. När sen ASP.NET lanserades var jag såld från första början. C#-syntaxen var mycket mer lik Java och vi hade äntligen en objektorienterad miljö för webben. PHP har jag bara kört under en fristående kurs på universitet för ca 6 år sen. Så har väldigt begränsade erfarenheter och förstår att det har hänt mycket på den fronten de senaste åren. Många av de enligt mig coolaste appsen görs idag på PHP. Men ASP.NET håller på att mogna. Version 1.1 var inte speciellt bra. Den nuvarande 2.0 har det hänt mycket och nu trivs jag verkligen bra med plattformen. Förutom det dåliga stödet för URL-omskrivning då..
En sak till Peter. Du säger att mängden kod är helt oacceptabelt. Har du kört ASP.NET 2.0? Nu har det blivit mycket bättre tycker jag. Microsoft påstår 70% (inte säker på siffran här) minskning av kod som behövs skrivas från 1.1 och jag instämmer faktiskt att det har blivit så mycket bättre.
En sak till Peter. Du säger att mängden kod är helt oacceptabelt. Har du kört ASP.NET 2.0? Nu har det blivit mycket bättre tycker jag. Microsoft påstår 70% (inte säker på siffran här) minskning av kod som behövs skrivas från 1.1 och jag instämmer faktiskt att det har blivit så mycket bättre.
Mike! I am happy you found your way over here. I have translated this article into English for you.
Thanks for calling attention to my advocacy. Ideally they would also move (a subset of) IIS7 to Windows 2003 Server, but minimally, IMO Microsoft should offer a ISAPI Filter for URL Rewriting as an official free upgrade for Windows 2003 Server so that companies and ISPs will not be afraid to use it. They could purchase ISAPI Rewrite, or take over IIRF and make it fully robust.
Oh, and also. I'm looking for people that care about URL Rewriting to participating in my series of URLQuizes. I need lots of professional input so I can use to create a set of Patterns and Best Practices for URL design: http://blog.welldesignedurls.org/urlquiz/
asp.net är bäst. Skrev lite PHP, men så jävla bra är det ju inte, massa inline kod med html. Himla bökigt. Tacka vet jag tydlig separation mellan UI och kod. Och det går fortare att utveckla i asp.net än php!
Marko, håller med dig att ASP.NET är väldigt bra, det är en bra teknik som det känns kommer vara stabilt att utveckla på inför framtiden. Har själv inte testat PHP (bara lite kort för massa år sen) så kan inte uttala mig riktigt om vilket som är bäst. Men har killar i mitt team som har provat båda och de gillar .NET bättre.
Hi If possible then send me working example of url rewriting in c# in my mail id which is milap@netedgetechnology.net"> milap@netedgetechnology.net. Thanks in advance.
@milap: I am sorry but I don't have such code to send you. I am still waiting for IIS7 to start using the new rewrite-engine that comes with it.
Oh, and also. I'm looking for people that care about URL Rewriting to participating in my series of URLQuizes. I need lots of professional input so I can use to create a set of thanks
Hi kral. Ok sounds interesting, would be great to get some more info about the project.