Äntligen lite PageRank

Googles ranknings-system av webbplatser har länge varit ganska uppmärksammat bland utvecklare och sökmotoroptimerare. Många är de som har forskat djupt i ämnet, för att lista ut hur de algorytmer fungerar som styr rankningen.

Det handlar alltså om vilka länkar som ska anses som viktigare och hamna högre upp i Googles sökresultat - något som de flesta som driver en webbplats eftersträvar i högsta mån. PageRank räknas framför allt ut med hjälp av antalet inlänkar till webbplatsen.

Men Googles metoder förändras ständigt och numera finns det tecken på att PageRank börjar ge vika för andra analyseringsmetoder. Ett begrepp som kallas TrustRank har dykt upp och det pratas om 200 olika signaler av kvalite och förtroende som används för att räkna ut sökresultaten. Läs "Kvalitet och förtroende - vad ger din sajt för signaler?" på Nicke Index som skriver mer om det.

Hur som helst är PageRank fortfarande en siffra som många webbansvariga kollar på när de utbyter länkar med andra sidor, och en slags bekräftelse på att man kan lita på sidan. PageRank uppdateras cirka fyra gånger per år och en av dessa uppdateringar verkar ske just nu.

Codeodyssey.se har hittills haft noll i rankning men nu har vi blivit belönade med en PR4 på skalan som går mellan 0-10. Riktigt roligt och det visar att vi är på rätt väg med den optimering som vi gör för webbplatsen. Den engelska versionen av vår sajt har haft PR2 i över ett år, men har nu gått upp till PR3. Det tycker jag är helt rätt att den svenska ska vara högre, eftersom vi har lagt det mesta krutet på den på senare tid.

Vi har även gjort lite ändringar det senaste som jag inte var säker på hur det skulle påverka rankningen, bland annat så sa vi hej då till www-prefixet med 301-redirect. Denna PR-ökning visar att det nog var en bra ide.

På SEO-Forum.se finns en tråd där man pratar om den PageRank-uppdateringen som sker just nu. Där kan man läsa hur medlemmarnas webbplatser har påverkats.

Vill du kontrollera vad din egen sajt har för PR-värde kan jag rekommendera LivePR som finns på Raketforsking.com. Där får man en sammanställning på PageRank från 30 stycken av Googles olika datacenter, och kan studera förändringar på ett bra sätt. Man kan även se hur många tillbaka-länkar det finns i Google-registret till webbplatsen.

Hur har din sajt påverkats?

Comments

Tack för ett jätte bra inlägg!
Kul att det uppskattas. Det var mest en loggning om förändringarna på vår sajt, men det finns ju även en del användbara länkar.
Om du vill skynda på Googles övergång till att inte visa www så kan du indikera det under önskad domän på Googles verktyg för webbansvariga: https://www.google.com/webmasters/tools/siteoverview"> https://www.google.com/webmasters/tools/siteoverview Jag tror inte det spelar någon roll vilken variant man väljer, huvudsaken är att man håller sig till en (men låter båda fungera).
Tack så mycket för det tipset, Marcus. Den inställningen kände jag inte till.
Ett annat bra tips för att få bra pagerank är att ha ett eget domännamn och då helst en under det land man vill ha bra sökresultat i, exempelvis en .se-domän för sverige. Finns en hel del bra ställen att handla domäner hos. Det billigaste stället jag har sett är www.wk.se som också erbjuder en lägsta pris garanti om du nu ändå skulle hitta den billigare någon annanstans.
Tack för dem tipsen Åsa!