Släktforska på nätet med Geni

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/GeniBeta.jpg

Internetworld beskriver den nya tjänsten Geni som ett perfekt exempel på viral marknadsföring. Svenska bloggare skriver om det och instämmer att det är en genialiskt upplägg på tjänsten som precis har lanserats som betaversion.

Det handlar om att bygga upp sitt släktträd på nätet och att bjuda in sina familjemedlemmar till att hjälpa till. Det är lätt att komma igång och i början behöver man bara uppge sitt namn och en emailadress. Sedan kan man lägga till sina föräldrar och syskon. När man skriver in dessa så får man alternativet att skicka ut en inbjudan till släktträdet till deras email. Trädet växer allt eftersom fler famlijemedlemmar och släktingar registreras.

Detta tror jag kommer bli mycket populärt och man kan se på besökarstatistiken för sajten att det redan har dragit en hel del folk. På Geni-bloggen skriver de även att de vart ett enormt intresse och deras servrar har gått på knäna. Nu planerar de att utöka maskinparken så fort som möjligt.

Comments

[…] Tjänsten har dock haft en hel del problem. Man hade inte räknat med den stora tillströmningen av användare och sidan har stundvis legat nere. Och hur är det med säkerheten egentligen? Själv lyckades jag få tillgång till mängder av användares uppladdade bilder, som jag absolut inte är släkt med. […]
Tack för länken! Spännande ämnen här! Jag är själv lite inne på användbarhet, webbstandarder osv, och har tidigare kommenterat InternetWorlds artiklar om webbstandarder som felaktiga. Mvh, Kristofer
Tack så mycket för kommentaren, den värmde mycket. Jag hittade din sida igår och gillar den verkligen, jättebra innehåll och väldigt snygg. Den kommer jag definitivt återvända till många gånger i framtiden.
När jag läste ditt inlägg blev jag intresserad av att testa tjänsten. Väl där insåg jag att jag redan hade ett konto, blev t.o.m autoinloggad. Man provar så mycket nytt att man aldrig riktigt ger det chansen. Iaf, efter en andra koll måste jag nog bara instämma i hyllningskörerna. Bra grundidé som dessutom bjuder in till att berätta om tjänsten för andra, eftersom man behöver hjälp att fylla i trädet. Överlag var det väldigt lättanvänt, men vissa grundläggande tekniska saker störde jag mig på (främst avsaknad av markör i imatningsfält, vilket jag visserligen tror beror på Firefox i kombination med transparent läge på Flashspelaren). Kommer absolut testa den mer. Tack för tipset, eller snarare knuffen tillbaka :)
Jo tjänsten är verkligen roligt, jag provade att skicka ut en inbjudan till min familj och alla nappade på det och började fylla på släktträdet. Det måste vara ett bra betyg att så många började använda den så lätt. Jag upptäckte dock igår, via lite omvägar, ett eventuellt säkerhetsproblem med tjänsten. Jag kunde komma åt bilder från många andra användare som inte tillhörde mitt träd. Jag har kontaktat Geni angående detta så jag vill ge dem en chans att kommentera (eller spärra det) innan jag skriver mer om det. Men det blir nog ett inlägg senare om hur jag hittade säkerhetshålet. För man förväntar väl sig att inte vem som helst ska se bilderna från sitt privata träd?
Nisse igen: Jo avsaknade av markör på inmatningsfältet är verkligen en miss. Det tog ett tag innan jag förstod att man kunde börja skriva. Även att åäö inte visas på alla ställen.
loggin kod?
Hej Marcus, vad menar du med "loggin kod"? Var detta en kommentar till att jag anser att bilderna i tjänsten inte var säkra för insyn? Det stämmer i så fall att de är skyddade av inloggning. Saken är bara den att jag hittade en publik xml-fil med mängder av urler till andras bilder. Så jag kunde se rätt många bilder för profiler som inte var i mitt träd. Skulle själv kunna göra en egen tjänst "Kolla in lite användare på Geni" och använda dessa xml-data.. Sen ligger alla bilder i Geni på publika adresser. Så kommer man bara på hur de är uppbyggda så kan man se andras bilder. Har mailat dem om detta, men aldrig fått något svar hur de ser på det.
[…] Men några har tydligen missförstått det hela och tror att vi på något sätt jobbar åt Geni. […] använd istället formuläret för lösenordspåminnelse på Geni's hemsida. […]