Kör IE6 virtuellt för test av bakåtkompatibilitet

Nu har Microsoft lyssnat på webb-utvecklarnas förfrågan om möjlighet att testa sina webbprojekt i den äldre läsaren IE6. Många har belyst problemet inklusive jag själv i samband med att IE7 släpptes på marknaden.

IEBloggen finns det instruktioner samt länkar till Virtual PC 2004 och en speciellt förberedd VPC Image med Internet Explorer 6 förinstallerat. Man behöver alltså ingen extra licens av XP för att köra den virtuella testmiljön. Den är dock låst med en tidsvrist och kommer att sluta att fungera den 1 april 2007.

Jag provade just att installera den på min maskin och det gick smidigt. Det gäller bara att man ställer in nätverks-adaptrarna rätt så att man kan komma åt internet från den virtuella maskinen, mer läsning finns hos Microsoft.

Uppdatering:
Har dock fortfarande inte förstått hur man ska kunna komma åt sina lokala testsajter på den riktiga maskinen, de som man normalt surfar till med http://localhost:1080/webbplats/. Läste en del kommentarer i tråden på IEBlog, men inte hittat någon lösning till. Istället kan man ladda upp sina html-filer till den virtuella datorn och kolla hur de ser ut. Har man en dynamisk webbplats så kan man välja "spara sidan som".

Relaterat:
Scott Guthrie's Blog finns även instruktioner för hur man kan ändra root-url:en på de projekt som man kör från VS.

För er som inte orkar installera en virtuell dator bara för nån enstaka test med IE6 så kan jag rekommendera skärmdumps-tjänsten Browsershot.org som jag skrivit om tidigare.