Emailkonton till 100 ambassader publiceras

Inloggningsuppgifter till 100 ambassaders emailkonton har publicerats på nätet av en (modig) svensk säkerhetskonsult vid namn Dan Egerstad. DN och Computer Sweden skriver mer och har intervjuat honom. Den kommer nog inte dröja länge innan resten av världen snappar upp denna nyhet. Computer Sweden har vart smarta och även skrivit artikeln på engelska (nog första gången jag ser detta på IDG-nätverket). Den kommer nog bli rätt friskt länkad under morgondagen.

Han meddelar att han kommit över denna information genom en säkerhets-labb han gjorde för ett tag sen. Sedan dess har han funderat på vad han skulle göra med den, och beslutade sig till sist för att publicera den publikt och meddela media.

Klokt eller ej får framtiden utvisa men man kan förstå problemet han brottats med. Att kontakta alla 100 ambassader skulle väldigt tidskrävande och det skulle nog kunnas tas emot på fel sätt av myndigheterna. Att överlämna uppgifterna till Säpo vore ett spioneribrott.

Läs själva hans meddelande på bloggen där uppgifterna publicerats, Deranged Security.

Förhoppning om säkrare e-postsystem

Förhoppningsvis kan något gott komma ur detta, det är ju uppenbart att vi behöver säkrare e-postsystem. Än så finns inga uppgifter på hur informationen har läckt och det är det nog många som vill ha svar på.

Första problemet med nuvarande email-system är att man kan skicka mail från vilken adress som helst, med lite programmeringskunskaper. Spam hade varit mycket svårare att skicka ifall detta inte var fallet.

Att det nu visar sig finnas brister, som gör att man kan komma över inloggningsuppgifter och läsa epost, borde sätta igång en utveckling mot säkrare system. Låt oss hoppas på det i alla fall.

Uppdateringar

(2007-08-31) Indiska tidningar har loggat in på e-postkonton för den indiska ambassaden i Kina med hjälp av inloggningsuppgifterna som läckt ut. Dessa har sedan publicerats på deras nätupplaga,som innehåller bland annat lista på inköp gjorda av det indiska försvaret

(2007-09-07) Amerikanska lagstiftare beslutar att stänga ner DEranged Security's hemsida. Sidan är nu återställd, på annan hosting kan man anta. Den enda effekten av nedtagandet är att alla intressanta kommentarer är borta. Iran har där emot visat på större förståelse till avslöjandet av säkerhetsbristerna och Dan tackar dem för detta.