Integrera W3C Validation Service i dina projekt

När man tillhandahåller ett CMS-system åt en kund så är det nästan oundvikligt att kunderna kommer att skriva in ogiltig XHTML. Alla kan helt enkelt inte vara webbstandard-freaks och det är inget man kan kräva av någon.

Då skulle det vara perfekt om man kunde få en varning så fort ogiltig kod har publiserats, så man kan gå in och rätta till den.

Blitz Labs har gjort en sådan lösning och delar med sig av .NET-koden. Funktionen tar emot en url som ska kontrolleras. Skickar ett anrop till W3C Markup Validation Service. Tar emot resultatet genom deras SOAP-tjänst och transformerar det till RSS med hjälp av en XSLT-fil.

Prenumenera sedan på den RSS som skapats och få meddelande så fort någon ogiltig kod har publiserats.

Comments

Vore det inte enklare att helt enkelt stoppa okunniga från att pilla direkt med xhtml-kod och istället använda något av alla de fria WYSIWYG-editorer som finns på marknaden? På så vis ser de vad de gör och editorn skapar automatiskt korrekt kod - både mer användarvänligt och enklare att följa standarderna?
Jo att använda WYSIWYG-editor är ju det smartaste sättet. Jag använder TinyMCE på mina projekt. Men har märkt att det går att klistra in Word-text i editorn och då får man inte speciellt vacker kod. Det kanske fortfarande är korrekt XHTML dock, men är osäker. Vet att det finns en knapp i TinyMCE som rensar bort alla word-taggar men det är inte enkelt att förklara för kunderna att de sak använda den. I Drupal har jag läst att denna rensning sker automatisk men har aldring provat det CMS-systemet. Lösningen som jag skrev om tycker jag är en intressant backup, om något slinker igenom i editorn. Jag publiserar ibland själv ogiltig XHTML i bloggen (speciellt för att jag inte vet det bästa sättet att lägga ut flash med XHTML-kompatibel kod). Så jag ska testa detta på min egen blogg till en början. Sen är jag lite intresserad av att använda en WYSIWYM (What You See Is What You Mean) eftersom jag förstått att de genererar ännu mer sematiskt kod. http://en.wikipedia.org/wiki/wysiwym"> http://en.wikipedia.org/wiki/wysiwym
Ett problem som återstår är dock att om man skriver på webben behöver man även lite basala skriftkunskaper så som vad ett stycke är för något och hur styckindelning kan ske... Vilket de flesta inte vet. Radbrytning (<br />) har t.ex. en ganska begränsad nytta men det finns endå fall där det är det enda vettiga tycker jag.
Hej Oskar, Du har så rätt, det är ett problem helt klart. Jag själv hade t ex ingen koll på detta för typ 1-2 år sen. Alla mina tidiga webbprojekt körde jag med dubbla <br /><br /> så fort jag ville ha ett nytt stycke. Men nu förtiden känns det så mycket bättre med <p>-paragrafen. <br />-radbryt har ju en mer begränsad nytta som du säger. Men vid rader på adresser och när man skriver poesi är det ju "rätt" att använda dem.