Säkerhetsbrister i Gmail avslöjade

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/gmail-disclosure.png

I februari i år hittade säkerhetsexperten beNi ett XSS-problem på Googles inloggningssida. Se en skärmdump på denna "säkra" SSL-sida kunde utnyttjas innan den tätades av Googles utvecklingsteam.

Google har enligt uppgift tackat beNi för hans upptäckt men han blev lite besviken på att man inte gjorde mer för honom. Jag förstår honom. Ett företag av Googles storlek borde kunna visa lite större uppskattning, mot de snälla hackers, som hjälper till att säkra deras applikationer helt av eget intresse.

Eftersom beNi inte kände sig nöjd med responsen från Google, väljer han nu att i framtiden inte kontakta dem innan han avslöjar fler brister.

Nu avslöjar han således bevis för hur en datorbrottsling skulle kunna komma åt alla kontakter i en användares Gmail-konto och även Google Authentication Token. Dessa finns att få tillgång till genom en sida som genererar ett prydligt XML-dokument. Riktigt skrämmande faktiskt. Om du är inloggad i Gmail så kan du prova att surfa till denna adressen så ser du själv.

http://groups.google.com/groups/profile/contacts?max=500

BeNi fortsätter sedan med att visa hur dessa uppgifter kan utnyttjas. Till detta behövde han en ny XSS-brist hos Google. Läs mer på hans blogg för bilder och förklaring hur detta går till. Jag har även sparat en skärmdump på sista steget i demonstrationen, här ovan.

Så från och med nu vet vi att Gmail-uppgifter inte är säkra. Det räcker med ett litet XSS-hack för att komma åt alla Gmail-kontakter. Så när dett nu är allmänt känt så rekommenderar jag dig att vara försiktig med vilka länkar du klickar på som går till Google. Vid minsta tveksamhet om källans ursprung bör du inte klicka på länken.

Själv använder jag inte Gmail så mycket och har bara en kontakt där så det känns inte så farligt för mig. Men att även verifieringsnyckeln finns så lätt åtkomlig känns riktigt otryggt. Jag vill inte att någon ska kunna ta över min Google-inloggning och börja leka med mina Adsense-konton och andra tjänster som jag använder.

Läs även hac.kers.org som kommenterar upptäckten.