Teleadress.se - sajten som vet allt om dig?

Genom Knuff såg jag att några bloggare hade länkat till en artikel på Aftonbladet som handlar om en sajt som vet allt om dig. Som vanligt har man länkfobi på Aftonbladet men man skriver åtminstone ut adressen till sidan man skriver om i ej klickbart format.

Det handlar om Teleadress.se. Just nu ligger sidan nere pga "tekniska problem" men ska kolla in den lite närmare en annan gång.

De som skrivit om den på bloggar meddelar att den verkar rätt ytliga uppgifterna. Man har tydligen någon slags statistisk grund till det hela och på Aftonbladet citeras företagets VD.

– Profilerna räknas ut med hjälp av statistiska undersökningar från bland annat Orvesto, säger vd Kent Edlund på Teleadress.

En annan sajt som visar personliga uppgifter och som väckt väldigt mycket motstånd är Ratsit.se. Här handlar det om kostnadsfri kreditupplysning på internet. Inte en helt trevlig utveckling med alla dessa offentliga register tycker jag. Som tur är funderar regeringen på att förbjuda liknade tjänster. Ett bra initiativ. Andra på nätet visar sitt missnöje med kampanj för att minska Ratsit's reklamintäkter.

Uppdatering: Nu har jag provat på Teleadress-tjänsten och tyckte inte den var något värst intressant. Uppgifterna man får fram är väldigt begränsade och kan i alla fall inte ses som något hot mot integritet. De är säkert användbara för direktmarknadsföring och massutskick. Det finns även en API som företag kan utnyttja när de t ex vill få fram telefonnummer till Callcenters. Här kan du se vilka typer av uppgifter det handlar om.

Märkte även en annan grej. Företaget är ett dotterbolag till Aftonbladet Hierta AB och innegår i den norska mediekoncernen Schibsted ASA. Inte konstigt att AF skrev så käckt om tjänsten, när det är ett företag inom egna koncernen.

Comments

ratsit, teladress och e-information.se är följer grunderna till vårt demokratiska samhälle...
vem gillar jag?