Robotsäl vann första pris

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/robo-seal.jpg

Idag uppmärksammas det i svensk media att robotsälen Paro vinner första pris i Japans Robot Awards 2006. Det får mig att minnas när jag såg den på robotmässan IREX i Tokyo för över ett år sen, och hur jag tänkt en del på den sedan dess.

Den pälsklädda robotsälen är främst tänkt att användas som terapi för människor inom åldringsvården. I Japan är detta en av robotforskningens främsta gren eftersom de står inför ett växande problem med en ständigt växande äldre befolkning. Ungefär 19 procent av de 130 miljoner invånare är äldre än 65 år och andelen förväntas öka till 40 procent år 2055.

Idag blir barnkullarna allt mindre till antal, eftersom kvinnorna ofta väljer karriär istället för att skaffa barn. Befolkningen lever och andra sidan allt längre eftersom maten i japan är väldigt nyttig och framsteg inom den medicinska forskningen leder till ökad livslängd. Det utvecklas robotar som matar äldre, bär dem och nu även ger dem trygghet i form av gosiga djur. Allt för att få bukt med den akuta arbetsbristen inom äldrevården, som framtiden har att bjuda på.

Det var väldigt intressant att se hur den påverkade besökarna på mässan, med sitt charmiga uppförande. Folk fastnade verkligen vid de söta sälarna och kunde knappt ta sig därifrån. När man börjar kela med dem, så spinner de ungefär som en katt, och man tycker sig verkligen känna hur mycket de tycker om det.

Speciellt kul var det att se att alla åldrar var lika attraherade av de små elektroniska mjukis-djuren. Alla från pensionärer till små barn trängdes för att klappa de små maskinerna och stannade kvar länge vid montern.

Jag förstår att sälen vann priset, även fast det har kommit ut väldigt mycket mer tekniskt avancerade robotar under året. Den är nyskapande och det är en ny inriktning som jag tror vi kommer se mer utan i framtiden. Maskinerna kommer bli väldigt mycket mer levande så att producenterna kan få oss att bli ändå mer fästa vid maskinerna runt omkring oss. Varför inte en säng som verkar njuta när vi sover i den, en dammsugare som älskar att städa, eller ett kylskåp som blir jätteglad när vi öppnar dörren.

Uppdatering: Det framstod inte riktigt av artikeln på IDG att robotsälen endast vann inom sin egen kategori (SERVICE ROBOTS), och inte den totala sammanräkningen. Mer info finns på Pink Tentacle.

Comments

en liknande säl hade vi på 80talet men utan robotfunktion, den kanske gjorde nytta på sitt sätt
En liknande säl hade vi på 80talet utan robotfunktion, den gjorde kanske nytta ändå
En liknande säl hade vi på 80-talet utan robotfunktion, den gjorde kanske nytta ändå.