Stress leder till sämre kod

Okej - att man presterar sämre under stressade förhållanden när man arbetar med utveckling är ju ganska självklart. Och detta bör ju gälla de flesta yrkeskategorier och sysslor. Men tänkte i detta inlägg ge lite referenser till intressanta artiklar jag läst om ämnet nyligen. Kan vara bra att ha när chefen ger dig för många arbetsuppgifter samtidigt. Eller om man frilansar och har många "chefer" så är det extra viktigt att man ser till att man har kontroll över situationen. IDG.se skriver om många faktorer som skapar it-stress.

Vad gör it så stressande? - Det finns flera skäl. Ett är att vi arbetar med utrustning som sällan gör fel. Det är stressande därför att om något går fel, ligger ofta orsaken hos oss.

Microsoftevangelisten Dan König bloggar även om att ha många bollar i luften och vilka nackdelar det kan innebära.

"Om man jobbar i ett projekt så kan man ge detta projekt 100% av sin tid. Men jobbar man istället i två projekt så kan man inte ge vardera 50% utan det kommer att vara tid som förspills när man växlar mellan projektet så att man snarare jobbar 40% på varje projekt."

Sen tänkte jag även dela med mig med mitt egna mantra som jag fick av en god vän i stressens tider. Det fungerar alldeles utmärkt för att fokusera. Han sa ungefär så här fast på engelska.

- Tänk som en CPU, gör en sak i sänder

Detta var ju dock innan de flerkärniga processorerna kom ut på marknaden, men du fattar vad han menar...