Gör webbplatser tillgängliga för alla

Tillgänglighet på webben är ett aktuellt ämne just nu och har varit det ett bra tag. Att ta del av innehåll och läsa text på en skärm är mycket mer ansträngande än att läsa en hederlig gammal bok. Det är därför av största vikt att man gör det så lätt som möjligt för besökarna att ta del av innehållet man vill kommunicera. Annars är risken att de lämnar webbplatsen utan att ens gett den en chans. Sverige är ett land som är känd för relativt bra handikappsanpassning i största allmänhet. Men på webben får svenska sajter väldigt dåligt betyg enligt en undersökning som konsultföretaget Funka Nu har genomfört på uppdrag av Internet World. 

- Kunskapen bland Sveriges sajtägare om tillgänglighet är fortfarande oväntat låg, säger Internetworlds chefredaktör Magnus Höij. Den dåliga tillgängligheten gör att företagen väljer bort stora kundgrupper och därmed stora intäkter.

Cap&Design skrev för ett tag sen artikeln "Tio dödssynder i webbmakeri – och hur du undviker dem" där man skriver om några av de vanligaste fallgroparna vid designarbetet för webben. En av dödssynderna de nämner känner jag väl till, nämligen att använda för liten typsnittstorlek. Designers gillar liten text för det blir mycket snyggare textblock. Det har länge varit populärt att ange fontstorleken i 10px Verdana som resulterar i en stort sätt oläslig text. Som tur är går trenden mot att tänka mer på användarna. Jag menar de flesta vill ju bara kunna ta del av informationen på enklast möjliga sätt. Att sen några få designers surfar in och tänker, "oj vilken stor och klumpig font de använt" kan man väl stå ut med. 

– Det måste vara skönt att läsa texten, säger Paul Collins. Det bästa är att följa ett grundläggande typografiskt regelverk, precis som du gör i tryckta tidningar och magasin. På webben händer det ofta att en designer skapar en väldigt tilltalande visuell upplevelse, men så går det inte att läsa texten!

Egentligen skulle jag vilja citera hela paragrafen om typografi på webben från Cap&Design för den är så fruktansvärt bra. Men det blir lite för långt så tänkte bara nämna en sak till om valet av typsnitt. Som jag skrivit om tidigare så finns det inte så många typsnitt som man kan använda på webben. Detta leder till att designers vill göra om stor del av texterna till gif-bilder så att de ska kunna använda sina favorittypsnitt. Visst är det tråkigt att man är så begränsad men det är fortfarande smartare att använda html-text i största utsträckning. Här kommer ett sista citat: 

– Frustrationerna över att det finns så få typsnitt att välja mellan på webben leder till exempel till att alldeles för mycket text görs som gif-bilder. Det är tidsödande för den som ska jobba med sajten, och dåligt för besökarna och tillgängligheten.

 För den som vill läsa mer om tillgänglighet kan jag rekommendera Anvandbart.se. Via den sidan hittade jag den här intressanta artikeln om hur en redesign gav 20% mer försäljning för en e-handelsajt. Något att tänka på för alla er som driver webbshoppar där ute på nätet.