Namnbyte på databastabeller i Visual Studio

Behövde just byta namn på en databastabell (SQL Server) och försökte göra det i Visual Studio. Det fanns dock inte något alternativ hur jag en försökte. Funderade givetvis på att öppna SQL Server Management men det är ju ganska jobbigt.

Efter lite googlande hittade jag en lösning som inte är helt uppenbar.

  1. Skapa / Öppna ett databasdiagram
  2. Lägg till tabellen du vill byta namn på
  3. Högerklicka på tabellen och välj egenskaper
  4. Nu kan du ändra namnet på tabellen
  5. Stäng egenskaper
  6. Spara diagrammet och namnbytet är klart
By Jesper Lind

Zombie-attacken mot internet

När man jobbar inom IT brukar man komma i situationer där användare klagar på att "internet är trasigt". Hehe, brukar nätverkssupportern skrocka, hela internet är väl endå inte paj? Du menar väl uppkopplingen till din dator.

Internet känns onekligen oförstörbart men det stoppar inte illvilliga terrorister från att försöka ta ner det. Igår skedde det allvarligaste försöket sedan 2002 och tre stycken av de 13 rotservrarna var ur bruk. Förövarna är okända och det blir nog lika svårt som förra gången att försöka spåra dessa. Man använde sig av ett stort så kallat zombie-nät (övertagna datorer) och riktade överbelastningstrafik mot de viktiga DNS-servrarna. Vi nämnde förresten för ett år sen att detta är det smartaste sättet att försöka ta ner hela internet.

DN skriver mer om det och lika så SvD. Genom den senare nyhetssajten hittade jag till Jan Kallbergs blogg som fortsätter att resonerar om vad som skulle hända om stater började kriga på nätet.

Det är ju givetvis väldigt allvarligt med nätattacker av detta slag men ändå inte lika farligt som verkliga krig. Något som skulle kunna det bästa vore väl om stater och terrorister fick en virtuell arena att kriga på, så de slapp störa oss övriga medborgare. Typ en egen ö på Second Life eller nåt.

IDG har tydligen också skrivit om attacken ser jag via min RSS-läsare. Deras hemsida kommer jag dock inte in på för tillfället. Är det internet som är trasigt nu igen, eller är det möjligen min uppkoppling eller IDG's server som spökar?

By Jesper Lind

Twingly - länkar nyhetsmedia till bloggosfären

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/twingly_logotype.png

Ja det är väl ingen tvekan om vilken dagens största nyhet inom bloggvärlden har varit. Linköpings-företaget Primelabs har lanserat sin tjänst Twingly och nu vet resten av oss vad den innebär.

Twingly indexerar bloggar och har för tillfället 13038 stycken med 294161629 inlägg i registret. Antal inlägg ökar just nu på kvällen med ca ett i sekunden, allt eftersom bloggare skriver fler inlägg och pingar tjänsten.

Svenska nyhetssajter har möjligheten att gå in i avtal med Twingly. Då visas blogginlägg som länkar till nyheterna bredvid artiklarna. Redaktionerna ska inte ha någon möjlighet att censurera eller ta bort inläggen. Hittills har DN och SvD börjat använda tjänsten och på deras sajter är det redan igång. Kan man gissa vilka nyhetssajter som är svenska bloggares nya favoriter?

Beta Alfa var väl en av de första bloggare som skrev om det imorse. Han beskriver hela idén väldigt bra:

Hos DN är tanken att detta är ett sätt att skapa läsarmedverkan som kvalitetsmässigt är bättre än vanliga artikelkommentarer — ett blogginlägg är oftast av högre kvalitet än en kommentar.

Fredrik Wackå har skrivit en hel del om att han tycker att svenska medier borde jobba på detta sätt. Han brukar nämna Washington Post som föregångsexempel och det gör han även idag.

Knuff har väl varit den kontaktcentral som hittills har knytit bloggare och nyheter tillsammans i största mån. Barczyk menar att den gamla portalen som tidigare sökt samarbete med nyhetstidningarna i stort sätt blivit bortknuffad från sin position. Pelle ser lite mer positivt på framtiden för portalen och menar att Knuff fortfarande har en plats att fylla.

Nu har alltså äntligen svenska medier börjat förstå vikten av att ge något tillbaks till alla de tusentals bloggare som dagligen skriver om och länkar till deras nyheter. Medborgarjournalistik är viktigt för att alla i samhället ska kunna få sin röst hörd.

By Jesper Lind

Google webmaster tools - nytt verktyg för backlinks

Google meddelar att man nu erbjuder ett nytt verktyg i webmaster tools. Nu kan man se de interna och externa länkarna för sin webbplats. Matt Cutts ger sin syn på nyheten och förklarar att resultaten inte är helt kompletta ännu.

Marcus Westberg som är en duktig sökmotoroptimering skriver om hur efterlängtat verktyget har varit.

Han nämnde även nyligen att Yahoo har lanserat en tjänst på samma område. Med Yahoo Badge kan man få en summering av antal länkar direkt på ens webbplats.

By Jesper Lind

All The Code - kodsökning i alpha

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/all-the-code.jpg

All The Code – en ny söktjänst för programmeringskod lät rätt lovande – man har åtminstone lyckats med namnvalet.

Nyttan är dock i detta läge lite tveksam. Testade först med att söka på [ASP.NET] men fick bara upp Java-kod. Detta var visst förståligt, läste senare att man inte lagt till några andra språk förutom just Java.

Men att det inte ens går att skriva in citattecken runt söktermen ser jag som riktigt uselt. Sidan svarar med ett Ruby-Application error. Nåja, tjänsten är ju bara i alpha, kanske kan vara något att återkomma till i framtiden. Som jag förstått det kommer tjänsten söka dels från Google's kod-depå och även andra källor.

Andra liknande tjänster är Google Code Search, Krugle och Koders. Jag har aldrig funnit någon av dessa vara till någon större hjälp, så ett behov på bättre kodsökningstjänster, finns helt klart.

(via TechCrunch)

By Jesper Lind

TydaDirekt - översättning till Internet Explorer

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/tyda-opopular.png

Surfade in på Tyda.se som verkar har lanserat lite nyheter alldeles nyligen. Sökrutan för orden är nu utrustad med AJAX-teknik och man får stavningsförslag medan man skriver. Kanonbra.

Man har även gjort ett tillägg till Internet Explorer som man kan översätta ord direkt i webbläsaren med. Tyvärr funka det inte alls för mig. Jag får upp välkomstrutan men det händer ingenting när jag ALT-klickar på ord. Det står i deras hjälpsektion att det är en del problem tillsammans med den nya IE7 som har med flikhanteringen att göra. Ett liknade tillägg utlovas också till andra webbläsare – förhoppningsvis Firefox inräknat.

Lexikonet skryter nu med att vara störst i världen (på svenska-engelska antar man då) och har över en miljon ord uppslagsord.

En kul grej är att man låter användarna föreslå nya ord. Ännu verkar de inte ha börjat med att acceptera förslagen – utan skriver att de väntar på att deras bonussystem ska bli klart. Jag väntar ju på att de ska ta ställning till ifall ordet "opopulär" ska få vara med. "Opolerad" och "opolitisk" duger ju, så varför inte?

By Jesper Lind

Flash - som man bäddar får man ligga

Det har nyligen blivit krångligare att embedda flash i sina projekt. I alla fall om man vill följa webbstandarder och få det att funka i alla webbläsare.

En käpp i hjulet var Eolas stämning mot Microsoft som ledde till att mjukvarujätten beslutade sig för att ta bort viss funktionalitet ur IE. Som tur var gick det att hacka runt det och vi har skrivit om en lösning hur man fixar autostart på ActiveX-objekt tidigare.

En annan gång råkade vi i trubbel när vi på den här bloggen hade en flash-fil som vägrade att validera som XHTML. Då sökte vi hjälp hos en artikel hos suveräna "A List Apart".

Nu har samma sajt (AAL) skrivit en uppföljare med ny genomgång av flash-trasslet. Har inte läst hela men man diskuterar bland annat taggarna embed och object plats ibland webbstandarderna. Denna kommer jag återvända till nästa gång jag känner för att försöka använda flash och samtidigt ha en XHTML-kompatibel hemsida.

Uppdatering: Tyckte jag läst nåt annat om det här nyligen, Robert Nymans inlägg om XHTML med Flash är något att kolla vidare på.

By Jesper Lind

Useless Account - ännu en helt meningslös inloggning

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/ua_big_signup.png

Oj oj, vi är på skämthumör så här mitt i natten. Höll på att nästan lägga till en nördhumor-kategori här på sajten. Men riktigt så roligt ska vi inte ha just nu.

Hittade en länk till Useless Account – en sida med bara en endaste funktion på, att skapa och uppdatera sitt medlemskap. Inget annat. Det är ju givetvis en drift med alla de startups som vi hela tiden lockas att testa i dessa webb2.0-tider.

Hur många inloggningar har du på liknande sajter? Rätt många kan jag tippa. Tillhör du en av de våghalsiga som kör samma lösenord på alla? Eller är du tillräckligt smart att ha olika. Ett tips är att inte köra samma överallt, det kan gå riktigt illa...

Själva så skapar vi rätt många inloggnings-funktioner och ser detta som ett tillfälle att analysera hur en sådan funktion ser ut på dagens webb. På UA har man givetvis överdimensionerade inmatningsfält – för maximal tillgänglighet. En rätt het trend, du har väl sett alla feta sökrutor?

Man har även placerat etiketterna som hör till varje fält på exakt den position som är vetenskapligt bevisat att det är enklast för användaren. Man har inte heller gjort misstaget att använda fet stil. Bra och helt i linje med tidigare studier som du kan läsa om hos oss.

Kul ide och denna sajt kommer nog sprida sig som en löpeld genom bloggarna. Speciellt eftersom det just uppmärksammades på TechCrunch – tungviktaren inom recensioner av nya startups (hjälp mig med svenskt ord). Under tiden jag skrev detta har 30 användare skapat sina konton. Givetvis har man redan skapat en antal banners för att göra det enkelt för bloggare att sprida skämtet.

Roligt, viralt och komplett oanvändbart.

By Jesper Lind

Typsnitten du kommer stirra på i 10 år

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/new-web-fonts.jpg

De typsnitt som man kan använda för html-text på webben är ju minst sagt begränsade, det känns ofta som man designar för kantig text-tv. Om du vill se en sammanfattning på de vanligaste – kolla in på ett tidigare inlägg om webbsäkra fonter.

Problemet är ju att det finns olika operativsystem som t ex Windows, OS X och Linux. Det gäller alltså att välja de typsnitt som finns tillgängliga på alla, för att få en enhetlig design oavsett system.

Eftersom Windows länge har varit vanligast och antagligen kommer vara det ett bra tag till, så har deras fontsamlingar länge styrt vad man kan välja. I och med lanseringen av Vista har Microsoft utvecklat en serie nya typsnitt, speciellt anpassade för att vara lättläsliga på skärmar.

Lite lustigt är det att alla börjar på bokstaven C. Det var säkert en smart utveckare som tänkte att de är perfekt att ha alla de nya samlade på samma ställe i typsnittslistan. Nykomlingarna är: Calibri, Cambria, Candara, Consolas, Constantia och Corbel.

Läs mer hos media:screen där jag såg det först. Mer info och bildexempel av typsnitten finns på Modern Life och Poynter.

Sitter du på en PC kan och kör XP kan du installera dem redan nu, genom att ladda hem Microsoft Office Compatibility Pack.

Tyvärr kommer det väl dröja ett tag innan man kan börja använda dem i produktion, de måste ju bli väl spridda först. Men lita på att de kommer bli vanliga, och att vi kommer se dem överallt under många år. Ända tills nästa version av Windows kan man tänka sig.

By Jesper Lind

Bildt - årets bloggkomet

Dagens Media hade nog fel när de påstod att Skugges blogg skulle vara mer populär än Bildts. En konstig undersökning som sågats kraftigt av många bloggare. Kanske var det hans tidigare engelska version som var med i undersökningen, den nya på svenska startade han ju upp bara några dagar tidigare än när DM publicerade undersökningen.

Utrikesministerns svenska blogg "Alla Dessa Dagar", verkar vara väldigt uppskattad. Beta Alfa, ett av Bloggosfärens inofficiella "språkrör", utrycker sig så här:

Det tidiga årets svenska bloggkomet kan vara Carl Bildt. Med sin blogg tydliggör han att det är möjligt att nå ut direkt — utan medias filter och grindvakter. Med sin blogg kan han dessutom väcka intresse för bloggar och bloggandet hos många av dem som tidigare avfärdat allt som börjar på blogg som blaj.

Att Bildt erkänner när han gjort fel angående sammanställningen av sina optioner, verkar ses som väldigt positivt. Att han ibland svarar på kommentarerna i bloggen är riktigt roligt. Nu kan vem som helst framföra sina tankar till en högt uppsatt minister och vara säker på att de blir lästa.

Med Bildts fotoredigerings-kunskaper verkar det dock vara lite si så där med. Fotot i headern ser minst sagt lite kantig ut eller som en läsare utryckte sig: "Man bör inte förstora bilder sådär mycket…Du ser ut som en tvspelsfigur från 80-talet". En annan kommentatör erbjuder sig att hjälpa utrikesministern med att fixa till fotot.

Snart kommer vi åter igen få se Carl Bildt i dataspelsform. Han meddelar att han accepterar inbjudningen till att inviga sveriges ambassad i den virtuella världen Second Life. Hade någon sagt att jag skulle få spela 3D-spel med en minister för några år sen hade jag haft svårt att tro det. Räkna med att jag kommer. Nu väntar vi på att ett datum ska sättas, det gäller ju att ingen annan nation hinner före.

Kul med en minister som verkligen förstår sig på nyttan av att satsa på IT och till och med slänger sig med trendiga hypeord. När ska resten av ministrarna börja blogga?

By Jesper Lind