Nyligen utgångna .SE-domäner

Upptäckte precis en väldigt intressant tjänst som heter Deleted.se. Där kan man se nyligen utgånga eller nyregistrerade .SE-domäner's datum när deras registrering löper ut, och även sortera dem efter PageRank, antal inkommande länkar med mera. 

By Jesper Lind

Sveriges första sökmotoroptimeringstävling

Jag har tidigare skrivit om några internationella sökmotoroptimeringstävlingar. Alltså tävlingar när det gäller att hamna så högt upp på Googles eller nån annan sökmotors resultatlistor inom en viss tid.

Nu tar Jim Westergren initiativet och startar sveriges första tävling inom ämnet. Den officiella tävlingstråden finns på SEO-Forum. Nyckelorden, varav några är medvetet felstavade är: Expressn, Aftonbladhet, Svenska dagbladhet, sökmotoroptimeringstävling och internetvärd. Tävlingen pågår till den första januari 2007 klockan 18:00 och massor fina priser står på spel.

Jag har kollat in de första tävlingsbidragen och man ser många roliga ideer. Stilpoäng till Expressblad.se som har skapat ett verktyg för att se aktuell ställning i tävlingen med hjälp av Googles API. Värd att nämna är också Pennor.org som gör en rolig webbshop som säljer Post-it lappar med meddelande på.

By Jesper Lind

Om Firefox hänger sig av Windows Media

En av nackdelarna med den för övrigt trevliga läsaren Firefox är ju minnesproblemen som jag skrivit om tidigare. En annan väldigt irriterande grej är att läsaren hänger sig varje gång jag ska se på en Window Medai-fil. Jag har hittat en guide som har med problemet att göra på MozillaZine. De skriver att VLC spelarens egna plugin kan komma i konfikt med Media Playerns.

Man kan läsa om några andra eventuella orsaker på en annan sida. Så där - nu har jag sparat länkarna inför mina nya försök att se Windows Media, risken är annars stor att man blir av med sina öppnade sidor. Hängningen är nämligen så fatal att datorn blir stekhet och ibland får man göra en "vaktmästar-omstart" med strömknappen.

Lösningen
För mig vad det VLC Media Player-plugin som var problemet. När jag tog bort filen npvlc.dll i mappen C:/Program/Mozilla Firefox/plugins och startade om Firefox så fungerade Window Media-filerna igen. Äntligen!

By Jesper Lind

Firefox hänger sig av Windows Media

En av nackdelarna med den för övrigt trevliga läsaren Firefox är ju minnesproblemen som jag skrivit om tidigare. En annan väldigt irriterande grej är att läsaren hänger sig varje gång jag ska se på en Window Media fil. Jag har hittat en guide som har med problemet att göra på MozzillaZine. De skriver andra eventuella orsaker på en annan sida. Så nu har jag sparat länkarna inför mina nya försök att se Windows Media, risken är annars stor att man blir av med sina öppna sidor. Hängningen är nämligen så fatal att datorn blir stekhet och ibland får man göra en vaktmästar-omstart med power knappen..
By Jesper Lind

Firefox hänger sig av Windows Media

En av nackdelarna med den för övrigt trevliga läsaren Firefox är ju minnesproblemen som jag skrivit om tidigare. En annan väldigt irriterande grej är att läsaren hänger sig varje gång jag ska se på en Window Medi-fil. Jag har hittat en guide som har med problemet att göra på MozzillaZine. De skriver att VLC spelarens egna plugin kan komma i konfikt med Media Playerns. De skriver andra eventuella orsaker på en annan sida. Så nu har jag sparat länkarna inför mina nya försök att se Windows Media, risken är annars stor att man blir av med sina öppna sidor. Hängningen är nämligen så fatal att datorn blir stekhet och ibland får man göra en vaktmästar-omstart med power knappen..
By Jesper Lind

Den snabbaste PC:n någonsin är en Mac Pro

IDG.se skriver att en brittisk PC-tidning har testat Mac Pro och resultaten har satt nya benchmark-rekord. De utnämner den till den snabbaste PC:n någonsin. Oj vad jag är sugen på en sån där pryl, de nya processorerna som har dubbla processorer med dubbla kärnor verkar göra ett bra jobb. 

By Jesper Lind

Säkra typsnitt på webben

När man gör html design och anger vilka typsnitt man vill använda brukar man ange några olika alternativ. Alla plattformar som PC, Mac, Linux och Unix har ju alla olika standardfonter installerade. Man anger fonter i CSS enligt följande. Sans-serif är ett generellt samlingsnamn för att ett typsnitt utan "fötter" ska väljas.

body { font:0.75em/1.3em Arial, Helvetica, sans-serif; }

Om man vill att samma font ska visas för alla besökare blir man väldigt begränsad. Hittade en sida på nätet som skriver att de följande är de vanligaste webb-säkra fonterna.

* Arial / Helvetica
* Times New Roman / Times
* Courier New / Courier

Andra alternativ som brukar fungera bra är:

* Palatino
* Garamond
* Bookman
* Avant Garde

Några fonter som fungerar bra på Windows and MacOS men inte Unix+X är:

* Verdana
* Georgia
* Comic Sans MS
* Trebuchet MS
* Arial Black
* Impact

By Jesper Lind

Stor samling med loggor

Kolla in den här bilden på foto-sajten Flickr.com, som är ett kollage av väldigt många nya fräsha loggor (för många för att räkna). Det finns även i klickbara versioner i del 1 och del 2.

Precis som Inspirationking.com skriver kan man se att grönt och blått är dominerande för loggor på dagens webb.

By Jesper Lind

Problem med att hitta kontroll i GridView

Detta är ganska irriterande. Försöker använda ControlParameter för att hitta en DropDownList i min GridView. Men måste då ange det fullständiga Id enligt följande.

<asp:ControlParameter Name="Amount" ControlID="ctl00$mainContentPH$gvBasket$ctl03$ddlAmount" PropertyName="SelectedValue" />

Då kan jag bara komma åt en viss rad, i exemplet ovan den som har index 3. Detta är ju fullkomligt idiotiskt, det måste finnas en lösning. Här finns en artikel där en av läsarna skriver om samma problem i kommentarerna.

En alternativ lösning
Jag har inte kommit på hur man kan göra med problemet ovan. Det är nog helt enkelt så naming containers fungerar i Asp.Net. Istället gjorde jag en metod som hittar DropDownListan och lägger till parametern från koden bakom.

protected void gvBasket_RowUpdating(object sender, GridViewUpdateEventArgs e)
{
GridViewRow row = gvBasket.Rows[e.RowIndex];
DropDownList ddlAmount = row.FindControl("ddlAmount") as DropDownList;
string strAmount = ddlAmount.SelectedValue.ToString();
sdsBasket.UpdateParameters.Add("Amount", strAmount);
}

By Jesper Lind