Blogghosting är en väldigt bra idé

Emellan varven smider vi lite planer på vad vi ska hitta på för kul på Code Odyssey i framtiden. Just nu är det fullt ös att leverera till våra nuvarande kunder. Men en dag planerar vi utveckla en egen spännade tjänst till en större målgrupp.

Vi pratade om det senast idag, vad vore kul att satsa på? Blogghosting är ju väldigt intressant, speciellt eftersom vi i stort sätt redan har en färdigt gränssnitt. Att göra det på större skala kräver ju dock en hel del planering.

Som sagt - blogghosting är en väldigt bra idé...

By Jesper Lind

Firefox-tillägg som fixar länkar

Matts Cutts ville kunna skapa länkar av alla de sidor han hade öppna i en Firefox-session. Det har jag också tänkt på att det vore väldigt smidigt. Perfekt att kunna skapa länkar till ett blogginlägg eller forumskommentar med andra ord.

Han fick ett tips om CopyAllUrls, och jag som har provat det kan instämma med att det fungerar bra.

MakeLink är ett annat tillägg som skapar länkar av den text man markerar på en sida. Också ett bra verktyg som jag inte provat innan.

By Jesper Lind

Utvärdering av textarea-editorer

Läste nyligen hos media:screen att Peter Kranz har gjort en utvärdering av textarea-editorer och rangordnat dem enligt hur bra de klarar av att formatera giltig HTML. Totalt åtta olika editorer finns med i testen, sju av dem är så kallade WYSIWYG-editorer och en av dem är en WYSIWYM-editor.

Den senare beteckningen (What You See Is What You Mean) var något nytt för mig men låter definitivt som något att kolla vidare på. Om jag har förstått det rätt så ska denna nya typ av editor generera XHTML och separera innehåll från formatering i större mån. Läs mer om den nya typen av editor eller testa en demo-version av WYMeditor som hör till denna kategori.

Med på Peters test finns TinyMCE som jag installerade i mitt blogg-system nyligen. Den kom bara på tredje plats i testen pga inkorrekt nästlade listor, inget stöd för tabellcaptions och avsaknad av lang-attributet. I nästa version av editor (2.1) kommer dock dessa problem vara lösta meddelar utvecklarna på Moxiecode i en kommentar till testet.

By Jesper Lind

Filmer om social media och medborgarjournalism

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/teaching-the-machine.png


Den första videon beskriver hur alla som använder webben hjälper till att beskriva och mappa upp data. I filmen visas texter ur en artikel från Wired och texten "We are teaching the Machine" belyses. Den häftigaste gestaltningen av web 2.0 och social media som jag sett.


Nästa film handlar om medborgarjournalism. Cambridge Community Television gör en historisk tillbakablick av de alternativa mediernas ursprung.


Den sista och längsta filmen heter "Blogumentary" och tar oss genom en resa genom några kända bloggars liv. Handlar framför allt om USA och hur bloggar har påverkat viktiga händelser. Regisserad av Chuck Olsen.

(tack Beta Alfa)

By Jesper Lind

Vi tackar för de nya besökarna

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/Google-Analytics-070209.png

Lanseringen av Twingly hyllades till skyarna av majoriteten av bloggarna. Vi gjorde som många andra och provade på att länka till de båda nyhetssajterna som har introducerat funktionen. Detta genom vårat inlägg om den stora överbalastningensattacken mot rotservrarna som skedde i veckan.

Effekten var över all förväntan för en relativt liten blogg som vår. Vi hade under januari i snitt 38 unika besökare om dagen. Under första dagen med länkar på DN och SvD hade vi alltså 251 stycken, som ni kan se på diagrammet hämtat från Google Analytics. En ökning på över 600%. Kul att få en liten känning av hur välbesökta de stora medierna är.

Bloggen Bent skriver också om den ökning av trafik som länkarna från nyhetsmedierna har inneburit.

En sak som jag har märkt är att DN har varit givmilda och inte ha ett [rel="nofollow"] attribut på blogglänkarna. Det innebär ju att bloggar kommer kunna ta tillgodo av PageRank-värdet från nyhetssajten. SvD har dock [nofollow] på sina länkar.

Hoppas verkligen att bloggare kommer ha den goda smaken att verkligen länka relevanta inlägg till nyheterna. Nu i början kan man väl förstå att många provar möjligheterna, men hoppas att det blir hög relevans i fortsättningen. Det skulle ju vara tråkigt om det skedde försök till att utnyttja funktionen för att komma högre i rankning eller skaffa sig lite lättillgänglig besökartrafik.

Primelabs har verkligen visat vad de går för tycker jag och deras tjänst fungerar som vi många har märkt helt klockrent. På deras egen blogg kan man i det första inlägget sedan lanseringen läsa om målen med deras tjänst. De passar även på att tacka några av de bloggar som har hjälpt till att sprida nyheten.

Intressant uppdatering:
Mickey visar även han upp sin besökarstatistik för dagen då Twingly hade premiär. Inlägget innehåller även en diskussion där Sigge är med. Han säger att AB snart kommer få en "Twingly-liknande funktion". Kan man tolka det som att Aftonbladet också kommer börja visa blogglänkar vid sina nyheter? Kul i så fall.

Uppdatering 2:
Sigge ger svaret på sin blogg, AB kommer länka till bloggar direkt vid sina nyheter, Twingly-style.

InternetWorld skriver: Bloggrevolutionen tar nästa steg

By Jesper Lind

Bloggportalen utvecklas vidare

Alla var inte riktigt lika glada över hur den nya tjänsten Twingly skrevs om som något nytt och revolutionerande. Den utvecklingsansvarige på Aftonbladets Bloggportalen.se, Sigge Eklund, tyckte att de under en tid redan har länkat till bloggar på samma sätt. Och att det var oförskämt av bloggare att inte nämna detta faktum. Han uttryckte detta i ett öppet brev till Beta Alfa. Svaret kan man läsa här.

Aftonbladet har alltså länkat ett bra tag till bloggar om en på litet annolunda sätt än vad DN och SvD har börjat med. Man har ofta valt ut en viss nyhet som man tycker att det passar med lite blogglänkar till. Ibland har man handplockat dess, ibland har man länkat direkt till nyckelord på Bloggportalen genom Bloggsök.

Jag förstår att Sigge inte diggade läget, när alla skrev om Twinglys tjänst som den var helt unik och nyskapande. Aftonbladet har gjort mycket för bloggosfären med sina satsningar.

Nu visar man även att man lyssnar på sina användare och har tagit bort ett onödigt klick mellan portalen och bloggarna. Dock öppnas dessa länkar i ett nytt fönster, vilket jag tycker är lite onödigt. Men det är ju en smaksak och ett sätt för dem att behålla besökarna kvar på sin sida lite längre. Man har även byggt vidaresin karta och nu går den att zooma med hjälp av Googles API-tjänst.

Dessa nyheter från AB kan väl se lite som ett motdrag till Twingly's samarbete med DN och SvD. Undrar ifall man kommer gå hela vägen och länka till bloggar på alla artiklar? Det har ju i alla fall SvD gjort. Hur det ligger till med DN är jag fortfarande osäker på men man har i alla fall blogglänkar på väldigt många nyheter.

By Jesper Lind

Twingly - länkar nyhetsmedia till bloggosfären

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/twingly_logotype.png

Ja det är väl ingen tvekan om vilken dagens största nyhet inom bloggvärlden har varit. Linköpings-företaget Primelabs har lanserat sin tjänst Twingly och nu vet resten av oss vad den innebär.

Twingly indexerar bloggar och har för tillfället 13038 stycken med 294161629 inlägg i registret. Antal inlägg ökar just nu på kvällen med ca ett i sekunden, allt eftersom bloggare skriver fler inlägg och pingar tjänsten.

Svenska nyhetssajter har möjligheten att gå in i avtal med Twingly. Då visas blogginlägg som länkar till nyheterna bredvid artiklarna. Redaktionerna ska inte ha någon möjlighet att censurera eller ta bort inläggen. Hittills har DN och SvD börjat använda tjänsten och på deras sajter är det redan igång. Kan man gissa vilka nyhetssajter som är svenska bloggares nya favoriter?

Beta Alfa var väl en av de första bloggare som skrev om det imorse. Han beskriver hela idén väldigt bra:

Hos DN är tanken att detta är ett sätt att skapa läsarmedverkan som kvalitetsmässigt är bättre än vanliga artikelkommentarer — ett blogginlägg är oftast av högre kvalitet än en kommentar.

Fredrik Wackå har skrivit en hel del om att han tycker att svenska medier borde jobba på detta sätt. Han brukar nämna Washington Post som föregångsexempel och det gör han även idag.

Knuff har väl varit den kontaktcentral som hittills har knytit bloggare och nyheter tillsammans i största mån. Barczyk menar att den gamla portalen som tidigare sökt samarbete med nyhetstidningarna i stort sätt blivit bortknuffad från sin position. Pelle ser lite mer positivt på framtiden för portalen och menar att Knuff fortfarande har en plats att fylla.

Nu har alltså äntligen svenska medier börjat förstå vikten av att ge något tillbaks till alla de tusentals bloggare som dagligen skriver om och länkar till deras nyheter. Medborgarjournalistik är viktigt för att alla i samhället ska kunna få sin röst hörd.

By Jesper Lind

Bildt - årets bloggkomet

Dagens Media hade nog fel när de påstod att Skugges blogg skulle vara mer populär än Bildts. En konstig undersökning som sågats kraftigt av många bloggare. Kanske var det hans tidigare engelska version som var med i undersökningen, den nya på svenska startade han ju upp bara några dagar tidigare än när DM publicerade undersökningen.

Utrikesministerns svenska blogg "Alla Dessa Dagar", verkar vara väldigt uppskattad. Beta Alfa, ett av Bloggosfärens inofficiella "språkrör", utrycker sig så här:

Det tidiga årets svenska bloggkomet kan vara Carl Bildt. Med sin blogg tydliggör han att det är möjligt att nå ut direkt — utan medias filter och grindvakter. Med sin blogg kan han dessutom väcka intresse för bloggar och bloggandet hos många av dem som tidigare avfärdat allt som börjar på blogg som blaj.

Att Bildt erkänner när han gjort fel angående sammanställningen av sina optioner, verkar ses som väldigt positivt. Att han ibland svarar på kommentarerna i bloggen är riktigt roligt. Nu kan vem som helst framföra sina tankar till en högt uppsatt minister och vara säker på att de blir lästa.

Med Bildts fotoredigerings-kunskaper verkar det dock vara lite si så där med. Fotot i headern ser minst sagt lite kantig ut eller som en läsare utryckte sig: "Man bör inte förstora bilder sådär mycket…Du ser ut som en tvspelsfigur från 80-talet". En annan kommentatör erbjuder sig att hjälpa utrikesministern med att fixa till fotot.

Snart kommer vi åter igen få se Carl Bildt i dataspelsform. Han meddelar att han accepterar inbjudningen till att inviga sveriges ambassad i den virtuella världen Second Life. Hade någon sagt att jag skulle få spela 3D-spel med en minister för några år sen hade jag haft svårt att tro det. Räkna med att jag kommer. Nu väntar vi på att ett datum ska sättas, det gäller ju att ingen annan nation hinner före.

Kul med en minister som verkligen förstår sig på nyttan av att satsa på IT och till och med slänger sig med trendiga hypeord. När ska resten av ministrarna börja blogga?

By Jesper Lind

Radbryt och paragrafer

Robert Nyman skriver ett inlägg om i vilka lägen man bör använda <br />-taggen. Med de för tillfället 32 stycken kommentarerna fortsätter det hela till en intressant diskussion ur många synvinklar.

Tänkte passa på att ta skriva om en ganska massiv manöver jag nyligen genomförde på den här bloggen. Innan denna så avgränsades alla textstycken av dubbla radbryt och jag skrev all text för hand – inklusive taggarna. Inte en enda <p>-tagg på långt ögat nådde. Även alla länkar hårdkodade jag vilket blev väldigt jobbigt i längden, som ni kan förstå.

Så jag beslutade mig för att leta upp en WYSIWYG-editor och installera i vårt egenutvecklade bloggverktyg. Senast jag letade efter en sådan var för några år sen och då kunde jag aldrig hitta en som fungerade på alla marknadsledande webbläsare. Nu hittade jag äntligen en, nämligen den förträffliga TinyMCE, som för övrigt även används i Wordpress.

Sedan plöjde jag igenom alla inläggen med editorn och formaterade paragraferna som de bör göras. Rätt jobbigt kan jag lova eftersom vi precis som bloggen Reklamchock!!! nyligen firade 200-inläggs-jubileum.

Men nu är alla inlägg mer semantiskt korrekta och jag är en mycket gladare bloggare.

By Jesper Lind

Skapa Flex-apps direkt på nätet

Flex är ett häftigt koncept som förenklar utvecklandet av flash-applikationer. Om du vill se vad det hela handlar om innan du införskaffar programmet så finns det en kompilerare att testa på nätet.

Börja från schratch och skriv in MXML- och ActionScript-kod, eller utgå från de färdiga exemplen. När du är klar finns en knapp som mailar den färdiga swf- och mxml-filen till valfri email.

Här under kan ni se en RSS-läsare som jag gjorde. Observera att det inte går att skriva in vilken RSS-som helst på grund av säkerhetsinställningarna i flash-spelaren. För att kunna komma åt filer på andra domäner behöver man ställa in domänsäkerheten.

 

 

 

By Jesper Lind