Google OpenSocial - API för sociala nätverk släpps i veckan

Det här är något jag undrar när det skulle ske och har pratat mycket med folk om nyligen. Frågan om vilka som skulle utveckla en grundstomme för sociala grafer, som sociala nätverk ska kunna baserar sina data på.

Man kan anta att användarna börjar tröttna på att lägga till sina vänner om och om igen, för varje nytt socialt nätverk som blir populärt. Utvecklare av tredje part lika så, som har tvingats välja ett socialt nätverk att satsa på, och lära sig nya tekniker.

Aktören som lyckats med att skapa en sådan bas för social information skulle bli kungen på sociala nätverk och ta rollen som spindeln i nätet.

Det har ryktats en del om att Google hade något på gång och namnet "Maka-maka" har nämnts. Nu verkar det som om denna lansering kommer snarare än väntat. TechCrunch har fått nys om att Google kommer att släppa en samling av APIs för utveckling av mot just ett sådant ramverk.

OpenSocial (länken ska komma upp på torsdag) som API:erna kallas, kommer gå att utveckla mot med vanlig JavaScript och HTML. Ett smart drag eftersom det inte blir beroende av någon speciell serverteknik.

API:erna som är tre till antalet innehåller data om användare, deras nätverk av vänner och aktiviteter.

Man har inför lanseringen teamat upp med partnerna Google's egna Orkut, Salesforce, LinkedIn, Ning, Hi5, Plaxo, Friendster, Viadeo and Oracle som ska hosta ramverket från början. Utvecklingpartners är Flixster, iLike, RockYou and Slide som antagligen kommer att levera några demos på hur det används.

Tillsammans blir detta en imponerande allians som kan ge Facebook och MySpace en bra match.

Nu förstår man varför inte Google satsade hårdare på att "vinna" över Microsoft i budgivningen av den extremt dyra delen av Facebook. De hade helt enkelt något eget på gång i labbet.

By Jesper Lind

Facebook - hypen och det svarta hålet

Jag har inte provat på Facebook ännu, den sociala plattformen som för tillfället växer med 100 000 medlemmar per dag, och som även svenskarna börjar joina som galningar. Så en dag får jag väl kolla in vad all hype handlar om.

Intressant är i alla fall att de har ett öppet API som utvecklare kan göra egna insticknings-program genom. Företag som Drömbolaget satsar nu på att göra applikationer till denna plattform.

Vill man prova på detta med ASP.NET så har Nikhil Kothhari gjort ett öppen källkods-projekt som kallas Facebook.net.

Microsoft utannonserade även nyligen att man gått in i ett partnerskap med Facebook och det tillhandahålls ett utvecklings-kit på CodePlex.

Jag har som sagt aldrig loggat in på Facebook utan bara vart vid fronten och vänt. Något som är intressant med detta faktum är att ingen data kommer ut från Facebook (precis som med många andra sociala nätverk) är att man inte kan se några andra profiler utan att själv bli medlem.

Facebook är precis som ett svart hål som Web-stategy skriver i inlägget "All your widgets are belong to Facebook". Det finns mängder av sätt att få in data men det kommer inte ut någonting, de har inte ens RSS-flöden har jag hört. Vågar man gå in där?

By Jesper Lind

Förtydligande: Vi jobbar inte för släktforskningssajten Geni.com!

Många hittar till vår blogg genom sökningar som har med släktforskningssajten Geni.com att göra, som förresten nyligen rapporterade att de nu har fått 5 miljoner registrerade användare på bara 5 månader.

Vi har skrivit om sajten två gånger och det är kul att vi har kunnat tipsa så många om denna fantastiskt roliga sajt.

Men några har tydligen missförstått det hela och tror att vi på något sätt jobbar åt Geni. Vi får en del mail som undrar om vi kan ordna borttappade lösenord eller lösa andra supportfrågor.

Svaret är nej, vi har inte någon möjlighet att fixa några bortglömda lösenord, använd istället formuläret för lösenordspåminnelse på Geni's hemsida.

Men om du vill diskutera sajten och dess funktioner så är du välkommen att skriva en kommentar här nedan.

By Jesper Lind

Inbjudan till Trig

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/join-trig.png

Du kanske har hört talas om Trig.com? Det har skrivits lite om denna nya community på nätet. Det är en svenskutvecklad sajt som kan liknas vid den mer kända Myspace.

Gillar du upplägget på Myspace så kommer du att älska Trig. Allt är så mycket snyggare och väl genomtänkt. Jag har själv hängt på deras beta-version i några månader och träffat massor av roligt folk. Riktigt kul att få vara med från början när en sån här community håller på att skapas.

Nu har jag fått några extra inbjudningar till övers. Om du känner för att kolla in så skriv en kommentar till detta inlägget och ange en giltig email-adress. Din adress kommer inte synas på sidan men jag får den och skickar ut en inbjudan.

Vi syns på Trig!

By Jesper Lind

Växtvärk för Geni's släktträd och hur hög är säkerheten?

Släktforskningstjänsten Geni har under de första dagarna som man haft uppe sin betaversion blivit omåttligt populär och har fått stor uppmärksamhet. Personligen gillar jag verkligen sajten och har haft mycket roligt tillsammans med min familj när alla släktingar har poppat upp under veckan.

Tjänsten har dock haft en hel del problem. Man hade inte räknat med den stora tillströmningen av användare och sidan har stundvis legat nere. De har varit ganska bra på att hålla användarna informerade via den officiella bloggen men inte på när det gäller alla problem. Många användare har nämligen råkat ut för att hela deras släktträd har raderats. Inte allt för kul när man har spenderat tid på att mata in all data. Detta har man inte bett om ursäkt för eller ens nämnt i bloggen.

Att vissa typer av familjerelationer inte är möjligt att mata in har också klagats på som att t ex att det inte går att mata in homosexuella par, adopterade barn eller andra annorlunda familjeförhållanden. Men detta är ju inget man direkt kan klaga på tycker jag, det är ju faktiskt en beta vi har att göra med. TechCrunch sammanfattar fadäserna och länkar till kommentarer från användare som råkat ut för strul.

Något som jag tycker är lite allvarligare är säkerhetsaspekten, hur säkra är våra uppgifter egentligen? Är det smart att skriva in för mycket information på sajten som t ex ens mammas namn som barn. Detta är ju en ganska vanlig säkerhetsfråga på banktjänster.

Jag gjorde häromdan en ganska skrämmande upptäckt när jag av en slump sökte runt på sajten (läs kommentarerna till det tidigare inlägget jag skrev om Geni). Hittade en publik xml-fil innehållande url:er till användares bilder och kunde lätt bläddra igenom dessa. Jag har kontaktar Geni angående detta men ännu inte fått något svar. Förhoppningsvis var det bara testdata jag hittade.

En sak är jag säker på i alla fall, de bilder man laddar upp är absolut inte säkrade för insyn. Alla bilder ligger på publika adresser. De har i och för sig ganska krångliga URL:er men det är nog inte omöjligt att hitta ett mönster i dessa och på så sätt kunna se andra användares bilder.

På förstasidan av sajten står det så här:

 

Geni is private and sequre: only the people in your family tree can see your tree and profile

 

Så Geni's uttalande får man ta med lite sanning i modifikation, dina bilder är INTE säkra!

Hur som helst tror jag inte dessa små bakslag kan stoppa sajtens framgångar. Vi kommer nog snart få se hur de har tänkt att tjäna pengar på dessa data.

Idéen med med släktträdet är genial och det kommer nog efterföljare som vill utmana på området. ZOOF.com är ett exempel på en sådan, som också precis har börjat att erbjuda användare testkonto, och de är givetvis också i beta-läge. jag har inte provat på tjänsten ännu men att de erbjuder tjänsten på 35 olika språk, svenska inkluderat, är imponerande.

By Jesper Lind

Släktforska på nätet med Geni

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/GeniBeta.jpg

Internetworld beskriver den nya tjänsten Geni som ett perfekt exempel på viral marknadsföring. Svenska bloggare skriver om det och instämmer att det är en genialiskt upplägg på tjänsten som precis har lanserats som betaversion.

Det handlar om att bygga upp sitt släktträd på nätet och att bjuda in sina familjemedlemmar till att hjälpa till. Det är lätt att komma igång och i början behöver man bara uppge sitt namn och en emailadress. Sedan kan man lägga till sina föräldrar och syskon. När man skriver in dessa så får man alternativet att skicka ut en inbjudan till släktträdet till deras email. Trädet växer allt eftersom fler famlijemedlemmar och släktingar registreras.

Detta tror jag kommer bli mycket populärt och man kan se på besökarstatistiken för sajten att det redan har dragit en hel del folk. På Geni-bloggen skriver de även att de vart ett enormt intresse och deras servrar har gått på knäna. Nu planerar de att utöka maskinparken så fort som möjligt.

By Jesper Lind
1