Snabb Firefox

firefox3-feature

Dessa tips kommer från Jim Westergren's "Make Firefox run up to 4 times faster" och gäller 3.0.9 av webbläsaren Firefox. För mer detaljerad information om vad varje inställning läs mer på Jim's artikel.

Dessa instälningar passar bra för användare med bredband, surfar mycket och använder många flikar i webbläsaren samtidigt.

För att ändra dessa värden skriv about:config i adressfältet, tryck enter och bekräfta att du lovar att vara försiktig. Sen ändra befinfliga värden enligt följande.

browser.history_expire_days_min;10
browser.sessionhistory.max_total_viewers;1
browser.tabs.tabMinWidth;80
layout.spellcheckDefault;2
network.http.max-connections;100
network.http.max-connections-per-server;20
network.http.max-persistent-connections-per-server;8
network.http.pipelining;true
network.http.pipelining.maxrequests;8
network.http.proxy.pipelining;true
network.http.request.max-start-delay;0
network.prefetch-next;false

Två värden som inte finns i standardkonfigurationen kan även läggas till:

config.trim_on_minimize;true
nglayout.initialpaint.delay;100

Ni som har många flikar öppna kan också prova att förminska dess bredd för att fler ska få plats:

browser.tabs.tabMinWidth;70

Med dessa ändringar blev läsaren äntligen snabb. Upplevde en stor förbättring i bland annat Google Reader.

By Jesper Lind

Dags att testa Firefox 3 Beta 5

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/Firefox3-beta5-welcome.jpg

Jag har länge lockats av tanken med att installera beta-versionen av Firefox, och ikväll var det dags att ge sig på det. Skälet till att jag väntat så länge är att jag brukar se till att jag har samma version som de flesta av användarna så jag kan se hur deras upplevelse är av de webbsidor jag är med och utvecklar.

Tänkte lämna lite tips om hur jag gjorde för att installera det i mitt OS X. Jag ville fortfarande ha kvar FF2 och ha möjlighet att köra bägge versioner.

Lifehacker artikeln The Complete Field Guide to Testing Firefox 3 var till stor hjälp och där hittade jag den mesta information jag behövde.

Först såg jag till att säkerhetskopiera hela min Firefox profil med hjälp av tillägget FEBE.

Sen använde jag metoden hos tech-recipies för att kunna få en separat beta-installation, men endå dela på samma profil.

Slutningen installerade jag tillägget Nightly Tester Tools för att overrida all kompabilitet och kunna göra mina vanliga tillägg i nya versionen. Obs gör detta på egen risk eftersom det kan orsaka minnesstörningar, hängningar och andra oönskade beteenden.

Betan för Firefox 3 finns att ladda hem hos Mozilla på 45 språk inklusive svenska. Det första intrycket är väldigt positivt, och nu ska jag ta den på en ordentlig testsurfning. Over and out.

By Jesper Lind

IE7 till piraterna

Microsoft beslutar sig för att släppa på valideringen av Windows vid nedladdning av Internet Explorer 7. Något som jag tycker är kanon, och som vi lustigt nog hade en diskussion om nyligen borta på Sovrat (som idag bytt namn till Pusha), och hoppades på att Microsoft skulle göra.

Så nu kan användare utan riktig Windows-licens ladda hem den nyaste webbläsaren från operativ-utvecklaren i Redmond. Förhoppningsvis kommer detta leda till att fler uppgraderar från IE6, som är så jobbig att skapa hemsidor för.

Men anledning av denna nyhet tänkte jag det var läge att kolla hur statistiken ser ut för tillfället. Som vanligt när det gäller statistik så är det svårt att veta vilka källor man bör förlita sig på.

Om man ser på webbläsar-statistiken på W3School så såg den ut enligt nedan i september. Firefox har denna månad gått upp i topp som den mest använda webbläsaren om man delar på de olika versionerna av IE. Den stora andel Firefox-användare beror ju på att det ofta är utvecklare som besöker W3C-sajterna.

Firefox 35.4%
IE6 34.9%
IE7 20.8%
Safari 1.6%
Opera 1.5%
Övriga 2.7%

Ser man istället på samma månad på W3Counter som sammanställer statistik från ett större antal källor så ser situationen lite annorlunda ut. Här är IE6 på solklar topp. Jag har lagt ihop de olika Firefox-versionerna samt grupperat övriga läsare under en post för att statistiken ska kunna jämföras lättare.

IE6 46.68%
IE7 19.54%
Firefox 25.45%
Safari 1.76%
Opera 1.22%
Övriga 1.14%

Vad man kan se av detta är att det gäller att veta hur den vanliga besökaren ser ut på din webbplats. Det varierar helt enkelt beroende på vilken typ genomsnittlig besökare du har.

Om du har ett lågt användarantal som använder den förlegade IE6, kan du eventuellt strunta i dessa och använda alla de nya finesser som moderna webbläsare erbjuder, transparenta png, riktigt box-modell och allt det där.

Har du dock ett stort antal så bör du testa så att designen fortfarande fungerar någorlunda. Microsoft har en virtuell installation av IE6 om du inte har kvar den på din dator. Annars finns det som vi nämnt tidigare online-tjänster som kan visa IE-design.

Att det går att sänka IE6 men endast en rad HTML-kod, borde vara ett tecken nog att den borde pensioneras för gott, så hoppas att Microsofts senaste välgörande handling kommer att snabba upp processen.

Vill man vara riktigt radikal kan man visa ett varningsmeddelande för alla IE-användare att de bör byta webbläsare. Lite att ta i om du frågar mig, jag hade helldre sett ett skript som bara tipsade IE6-användare att uppdatera till IE7, Firefox eller annan med likvärdig standardiserad renderering.

By Jesper Lind

Säkerhetsbrist i Quicktime för Windows funnen

Häromdan publicerade GnuCitizen exempel på hur ett säkerhetshål i Quicktime kan utnyttjas till att att komma åt underliggande funktioner i webbläsaren Firefox. Och inte nog med det. Det visar sig även att det går att få tillgång till användarens operativsystem och program.

På bloggen visas ett "snällt" exempel på hur man kan starta miniräknaren i Windows genom att lägga in extrakod i Quicktime-koden. Man visar även hur man kan stänga av användarens dator. Vad för riktiga elakheter man kan hitta på med detta vill jag inte ens tänka på.

Så nu gäller det att se upp om man använder Windows och Quicktime. Rapporter visar på att även Opera och Internet Explorer kan vara sårbara för av denna säkerhetsbrist.

Ett sätt att skydda sig med Firefox verkar vara att installera tillägget NoScript. Det finns också tips om att använda ett alternativ till Quicktime som t ex Quicktime Lite.

Apple har vetat om detta säkerhetsproblem ett bra tag men inte gjort något åt det. Hoppas de börjar lyssna nu när man förstår vilken skada som det kan ställa till med hos webbsurfare.

Svenska MacWorld skriver också om säkerhetsbristen.

By Jesper Lind

Snabb Firefox på localhost och eliminera minnesläckande tillägg

Firefox kan gå riktigt långsamt när man kör den inbyggda web servern i Visual Studio. Tydligen kan detta bero på DNS-problem relaterat till IPv6. Om man sätter network.dns.disableIPv6 till false i about:config så ska det gå bättre.

Andra källor till seghet kan vara att tillägg man har installerat inte fungerar optimalt. Som tur är har Leak Monitor utvecklats för att kunna spåra såna minnesläckor i tillägg. Just fick jag passande upp den första rapporten från tillägget, när jag skriver detta. Det presenteras i en Javascript-popup där man kan spåra problemet och se vilket tillägg som läckt minne.

Cybernet News har gjort en undersökning med hjälp av Leak Monitor och presenterar en sammanställning på några tillägg man ska se upp för.

By Jesper Lind

Dust-Me Selectors - Firefox-tillägg för att kontrollera CSS-redundans

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/dust-me-selectors.png

Måste först passa på att tacka Andy Budd (även om han antagligen inte förstår svenska så bra). Många av mina senaste CSS-relaterade inlägg kommer från hans länk-RSS.

Där snappade jag även upp det förträffliga tipset om Firefox-tillägget Dust-Me Selectors.

Ni som hängt med här på bloggen kanske kommer ihåg att vi skrev om ett annat verktyg för CSS-redundans-kontroll. Det fungerade bara lokalt och med statiska HTML-filer så vi eftersökte ett liknande verktyg som fungerade online. Nu har vi alltså funnit det i form av detta Firefox-godis.

Dust-Me Selectors ger alltså en rapport på ej använda CSS-klasser och ID och man kan välja att spara ner dem i en komma-separeras CVS-fil.

Ni kan se en del av rapporten för vår webbplats här ovan, där man kan se att det finns en del oanvända klasser. Detta gäller bara fronten som är den sida som jag scannade, de flesta av selektorerna använd någonstans längre in i sidans struktur. En del av dem läggs till med Javascript och dessa kan inte tillägget hitta.

By Jesper Lind

Användbara Firefox-tillägg för webbutvecklare

Här tänkte jag samla några tips för tillägg till Firefox som är bra att ha om man sysslar med webbutveckling.

Aardvark

Ett tilllägg som visar en röd ram runt html-element när man för muspekaren över dem.

http://karmatics.com/aardvark/

Adsense Preview

Se hur adsend annonserna ser ut på din webbplats utan att de registreras som omladdningar hos Google. I det extra fönstret som öppnas kan man även klicka på dem utan att riskera att åka dit för klickfusk.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2132

ColorZilla

Se vilka färgkoder som finns på en sida och få upp en färgblandare.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/271

del.icio.us Bookmarks

En extra toolbar där du kommer åt dina senaste taggade länkar på del.icio.us.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3615

Firebug

Debugga javascript, inspektera DOM, CSS, Ajax-anrop och mycket mer.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1843

FireFTP

En FTP-klient som används i Firefox.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/684

Google Gears

Läs dina Google Reader-feeds offline.

http://code.google.com/apis/gears/install.html

Google Reader Notifier

Få en liten ikon som visar hur många olästa inlägg som finns i ditt Google Readerkonto. Fungerar även som en snabblänk.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3977

Greasemonkey

Låter dig köra egna javascript på webbplatser och på så sätt lägga till eller ändra på klientfunktionallitet.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/748

HTML Validator

Lägger till validering av HTML i när man väljer att titta på källoden. använder sig av Tidy från W3C-

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/249

Live Pagerank

Se vad webbplatser har för PageRank värde.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2007

MeasureIt

Få fram en linjal som man kan mäta element på en webbsida med.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/539

Mouse Gestures

Håll inne högerknappen och dra på en webbsida för extra kommandon. Högerklicka t ex och dra uppåt över en länk för att öppna i en ny flik.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/39

Nightly Tester Tools

Kör tillägg som inte är komatibla med den version av Firefox som du använder. Oftast går gamla tillägg som inte släpps i nya versioner att köra endå.

http://www.oxymoronical.com/web/firefox/nightly

Screengrab!

Ta skärmdumpar av sidor utan att få med webbläsarens ramar.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1146

SearchStatus

En blandning med verktyg för SEO och sökmotorrelaterat.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/321

Web Developer

En verktygsrad med massor av bra funktioner för webbutveckling.

https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/60

Ett program för backup..

Slutligen vill jag även passa på att tipsa om MozBackup även om det inte är ett tillägg utan ett separat program. Med detta man kan ta backup på sinda profiler i Firefox och Thunderbird.

Och för bloggare..

Uppdatering: Såg (via deep|ed) att Lifehack.org har gjort en sammanställning på tillägg för bloggare.

By Jesper Lind

Sök i Google Reader med Greasemonkey-skript

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/google-reader-search.png

Library clips visar 15 sätt som man kan pimpa upp sin Google Reader på och bland dessa finns ett som jag väntat på länge, nämligen möjlighet till sökning.

Det har funnits några sätt att göra detta innan men de har varit rätt komplicerade och innefattat att man skapar en egen Google Co-Op och liknande.

Detta nämda skript som finns på Userscript.org installeras genom ett enkelt klick. (Förutsatt att man redan har Firefox-tillägget Greasemonkey)

By Jesper Lind

Firefox-tillägg som fixar länkar

Matts Cutts ville kunna skapa länkar av alla de sidor han hade öppna i en Firefox-session. Det har jag också tänkt på att det vore väldigt smidigt. Perfekt att kunna skapa länkar till ett blogginlägg eller forumskommentar med andra ord.

Han fick ett tips om CopyAllUrls, och jag som har provat det kan instämma med att det fungerar bra.

MakeLink är ett annat tillägg som skapar länkar av den text man markerar på en sida. Också ett bra verktyg som jag inte provat innan.

By Jesper Lind

Om Firefox inte sparar lösenord i formulär

Okej, det här höll på att göra mig galen. Sedan jag installerade Firefox 2 så har den inte frågat mig om att spara några lösenord till några formulär. Tyckte jag försökt allt, rensat cookies, sett över inställningarna typ 100 gånger och sökt en hel del på nätet i ämnet.

Nu hittade jag lösningen som fick det att fungera i en tråd på mozillaZine's forum. Filen som sparar lösenorden hade blivit korrupt på något sätt. Genom att döpa om den så skapade programmet en ny fräsh fil och nu fungerar lösenorden igen.

Så här gör man för att döpa om den skadade filen
(Obs. detta rensar alla dina sparade lösenord)

1. Stäng ner Firefox
2. Gå till din Profile mapp, den ligger på ungefär denna sökvägen: C:\Documents and Settings\Mr User\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\jlk133.default
3. Döp om filen (signons.txt) till (signons.txt.saved)
4. Starta om Firefox

By Jesper Lind