Firefox 2.0 skördar fältet

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/ff_cropcircle.jpg

Redan i måndags smyglanserades Mozillas nya version av webbläsaren Firefox. De verkar ha haft en del problem med FTP sidorna och vädjade till användarna att inte ladda ner den i förväg. Många länkade direkt till filerna, och det riskerade att sänka servrarna helt. Jag kunde dock som många andra inte hålla mig, förlåt Mozilla!

Den nya version släpptes sedan officiellt igår och det har kommit en hel del nyheter bland funktionerna. Man har slipat på designen men man märker inte så stor skillnad. Sökrutan uppe till höger ger nu förslag på ord medan man skriver dem. Tabbhanteringen har även förbättras och man kan nu stänga varje enskild tabb med ett eget stängningskryss.

Man har lagt till ett antiphishing filter som ska skydda en från osäkra webbsidor. Detta har dock fått en del kritik på grund av att det skickar alla dina besökta hemsidor till Google.

Rättstavning på svenska

Den bästa nyheten enligt mig är rättstavningshjälpen som finns inbyggd i läsaren. När du skriver texter i webbformulär så understryks felstavade ord allt eftersom. För att få den att stava på svenska måste man dock installera ett extra tillägg som Hasse Walanger har skapat. Detta kan man ladda ner här: https://addons.mozilla.org/firefox/3064/

Uppdatering: Den svenska ordlistan går inte att ladda hem på länken ovan längre. Åtminstonde inte om man inte har ett medlemskonto hos Mozilla. Här finns en alternativ nedladdningslänk.

Mer läsning om nya Firefox 2.0:
http://webbsnack.wordpress.com/2006/10/23/alla-nyheter-i-firefox-20-med-skarmdumpar/
http://www.idg.se/2.1085/1.79916

By Jesper Lind

SEO-verktyg för Firefox

Tänkte tipsa om ett tillägg till Firefox som heter SEO for Firefox. Med detta får man extra statistik under länkarna i Google och Yahoo som visar parametrarna som PR, ålder, antal länkar, whois data och mycket mer. 

By Jesper Lind

Rättstavning med Firefox 2.0

Mozilla planerar att släppa Firefox 2 RC3 den 17 oktober och den slutgiltiga versionen strax därefter.

Hos Webbsnack läste jag en artikel om hur man får till svensk rättstavning med Firefox 2.0. Man använder ett tillägg skapat av Hasse Walanger och det finns att ladda hem på följande adress:

https://addons.mozilla.org/firefox/3064/

Uppdatering: Länken ovan fungerar inte längre. Läs mer om var man kan få tag på den svenska ordlistan.

 

By Jesper Lind

Om Firefox hänger sig av Windows Media

En av nackdelarna med den för övrigt trevliga läsaren Firefox är ju minnesproblemen som jag skrivit om tidigare. En annan väldigt irriterande grej är att läsaren hänger sig varje gång jag ska se på en Window Medai-fil. Jag har hittat en guide som har med problemet att göra på MozillaZine. De skriver att VLC spelarens egna plugin kan komma i konfikt med Media Playerns.

Man kan läsa om några andra eventuella orsaker på en annan sida. Så där - nu har jag sparat länkarna inför mina nya försök att se Windows Media, risken är annars stor att man blir av med sina öppnade sidor. Hängningen är nämligen så fatal att datorn blir stekhet och ibland får man göra en "vaktmästar-omstart" med strömknappen.

Lösningen
För mig vad det VLC Media Player-plugin som var problemet. När jag tog bort filen npvlc.dll i mappen C:/Program/Mozilla Firefox/plugins och startade om Firefox så fungerade Window Media-filerna igen. Äntligen!

By Jesper Lind

Firefox hänger sig av Windows Media

En av nackdelarna med den för övrigt trevliga läsaren Firefox är ju minnesproblemen som jag skrivit om tidigare. En annan väldigt irriterande grej är att läsaren hänger sig varje gång jag ska se på en Window Media fil. Jag har hittat en guide som har med problemet att göra på MozzillaZine. De skriver andra eventuella orsaker på en annan sida. Så nu har jag sparat länkarna inför mina nya försök att se Windows Media, risken är annars stor att man blir av med sina öppna sidor. Hängningen är nämligen så fatal att datorn blir stekhet och ibland får man göra en vaktmästar-omstart med power knappen..
By Jesper Lind

Firefox hänger sig av Windows Media

En av nackdelarna med den för övrigt trevliga läsaren Firefox är ju minnesproblemen som jag skrivit om tidigare. En annan väldigt irriterande grej är att läsaren hänger sig varje gång jag ska se på en Window Medi-fil. Jag har hittat en guide som har med problemet att göra på MozzillaZine. De skriver att VLC spelarens egna plugin kan komma i konfikt med Media Playerns. De skriver andra eventuella orsaker på en annan sida. Så nu har jag sparat länkarna inför mina nya försök att se Windows Media, risken är annars stor att man blir av med sina öppna sidor. Hängningen är nämligen så fatal att datorn blir stekhet och ibland får man göra en vaktmästar-omstart med power knappen..
By Jesper Lind

Begränsa minnesanvändningen i Firefox

Min absoluta favorit-webbläsare lider tyvärr av lite prestanda problem. Ibland krashar hela webbläsaren. Ofta sker detta när jag försöker ladda in en Pdf eller Windows Media fil. Men ibland verkar det vara någon slags minnes-läcka som utlöses när man har många tabbar uppe.

Jag läste ett tips om hur man kan ställa in webbläsaren så att den sparar informationen om öppna fönster på hårddisken istället för på ram-minnet när man förminskar läsarfönstret. Detta verkar vara en riktigt bra ide eftersom man kan behöva ram-minnet till andra uppgifter mellan sina surfsessioner.

Nackdelen med detta sägs vara att webbfönstret kommer starta långsammare när man maximerar det, men i artikeln ovan kan inte skribenten uppleva några försämringar. Värt att prova med andra ord, om det inte fungerar bra kan man alltid byta tillbaka. Så här gör man:

1. Öppna Firefox och skriv in about:config i adressraden. Enter.
2. Högerklicka på sidan och välj Ny -> Bolesk.
3. Skriv in config.trim_on_minimize i popupen.
4. Välj True.
5. Starta om Firefox.

Mozilla teamet har ju fått en del kritik för dessa beryktade minnesläckage och vissa kallar det en feature. Det verkar dock som klagomålen har tagits på allvar och i Firefox 2.0 har 13 problem med minneläckor fixats. Det hela verkar vara ett komplext problem och det rapporeras att vissa extensions kan vara bovarna i dramat.

By Jesper Lind

Inkompatibla Extensions med Firefox 2.0

Mozilla släppte nyligen Firefox 2 Release Candidate 1 och det ser mycket lovande ut. Nyheter är stavningskontroll, phishing filter och en inbyggd "session saver" som sparar de sidor och tabbar man har öppna när man stänger Firefox. Perfekt vid krasher. Man har även förbättrat hanteringen av tabbarna och filat lite på designen.

När man installerar version 2.0 så kommer många av ens tilläggs-program sluta att fungera. Det beror oftast inte på att de inte är kompatibla utan helt enkelt för att utvecklarna av tilläggen inte hunnit lägga till version 2 i kompatibilitets-kontrollen.

Det finns ett enkelt sätt att få alla extensions att fungera. Ladda hem Nightly Tester Tools. Öppna sen Verktyg/Tillägg och öppna "Inställningar" på Nightly Tester Tools. Välj sen Add-Ons-fliken och kryssa i "Disable add-on compatibility checking". Du är nu redo att rocka på med alla dina favorit-tillägg i Firefox 2.0.

By Jesper Lind