Håll reda på dina sajters Google PageRank med smidig tjänst

Har provat på PageRankAlert och måste säga att det är en smidig tjänst. Man kan lägga till url:er til sina webbsajter och få email när PageRank förändras.

Detta värde är alltså Google's rankningsvärde för att hålla reda på hur viktig en sajt anses vara. Nuförtiden är det ju tvivelaktigt hur mycket detta värde spelar in i sökmotorns algorithmer, men endå kul med statistik.

Tyvärr har Codeodyssey går ner en del det sista halvåret till en 3:a. Vi som åtminstonde låg på en 4: förra året.

By Jesper Lind

BuiltWith - Visar vilken teknik en webbplats använder

BuiltWith är en bra gratistjänst som visar vilken teknik en webbsajt använder.

Genom att skriva in en URL får man information sidans typ av server, programmeringspråk, JavaScript-bibliotek, vilka annons-nätverk som är anslutna, typ av besöksräknare, doctype m.m. Varje teknik beskrivs kortfattat på ett informativt sätt.

Man får också tillgång till statistik på hur vanlig varje teknik är bland de sajter som har undersökts av tjänsten. En annan finess är att man kan söka efter likande teknik och på så sätt utforska nya lösningar.

Sajtägare kan även ansöka om medlemskap för att få en skräddarsydd rapport av rekommendationer för nya tekniker.

By Jesper Lind

Verktyg för att hitta lediga och bra domännamn

Har hittat lite olika verktyg för att söka info om domäner och tänkta samla dem här på ett ställe. Några har jag skrivit om tidigare här på sajten.

Bust a Name - Verktyg för att hitta lediga domännamn från nyckelord.

Deleted.se - Domäner som håller på att gå ut.

Domain Hacks - Visar finurliga varianter av domäner genom subdomäner och mappar.

Domainstream.se - Auktionstjänst för domännamn och webbplatser.

ExpiredDomains - Utgående .com-domäner i textfiler.

Hjalmars domänsök - En svensk klon på Bust a Name som istället visar .se.

Instant Domain Search - Visar om ord finns lediga samtidigt som man skriver dem.

Lediga.se - .se-domäner som snart blir lediga för nyregistrering.

Militz.nu - Hittar du utgående .se-domäner

PR Blaster - Visar PageRank-värden i bulk.

Randomainer - Man startar med att ange ett ord och tjänsten kommer med förslag på närliggande. Visar även lediga domäner som är relaterade till ämnet. 

Who Is Hosting This - kontrollera vilken webbhost en sajt ligger hos.

Fyller på här ifall jag hittar några fler. Eller nån som har tips?

By Jesper Lind

Förtydligande: Vi jobbar inte för släktforskningssajten Geni.com!

Många hittar till vår blogg genom sökningar som har med släktforskningssajten Geni.com att göra, som förresten nyligen rapporterade att de nu har fått 5 miljoner registrerade användare på bara 5 månader.

Vi har skrivit om sajten två gånger och det är kul att vi har kunnat tipsa så många om denna fantastiskt roliga sajt.

Men några har tydligen missförstått det hela och tror att vi på något sätt jobbar åt Geni. Vi får en del mail som undrar om vi kan ordna borttappade lösenord eller lösa andra supportfrågor.

Svaret är nej, vi har inte någon möjlighet att fixa några bortglömda lösenord, använd istället formuläret för lösenordspåminnelse på Geni's hemsida.

Men om du vill diskutera sajten och dess funktioner så är du välkommen att skriva en kommentar här nedan.

By Jesper Lind

RobotReplay - spelar in besökarnas interaktivitet från din sajt

Backend Media tipsar om en webbtjänst som heter RobotReplay och erbjuder inspelning av besökarnas musrörelser på dina egna sajter. Grundtjänsten är gratis att använda och kommer förbli det. De meddelar dock i sin FAQ att de kommer släppa en typ av premiumkonto i framtiden som kommer kosta pengar.

Vi har precis lagt in det på denna webbplatsen för att prova på det och det hela fungerar väldigt bra. Efter ha registrerat ett konto och lagt in en rad Javascript så börjar tjänsten att spela in besökarnas musrörelse med en gång. Det tar sedan 10 minuter för sessionerna att dyka upp i gränssnittet på RobotReplay.

Ett perfekt verktyg för att studera hur användarvänlig och lättförstålig din webbplats är.

Obs. Fungerar ej med Snap Preview Anywhere

När jag skulle kolla in den första sessionen så blev det någon bugg på återspelningen. Webbplatsens grafik syntes bara en liten stund och det hela hängde sig när uppspelningen skulle starta. Misstänkte att det hade att göra med en konfikt med något annat skript, och det visade sig stämma. Efter jag stängde av Snap Preview Anywhere fungerade återspelningen av sessionen.

By Jesper Lind

Nya versionen av chattklienten Trillian blir flashbaserad

Cerulean Studios ligger bakom chattklienten Trillian som man kan koppla upp mot AIM, ICQ, MSN, Yahoo Messenger, och IRC.

Nu meddelar man att nästa version kommer att vara baserad på Flash-teknik. I skrivade stund finns ingen publik beta men man visar upp en demofilm i sin blogg.

För att logga in och starta klienten går man via en webbläsare. Klienten kommer att kunna komma åt lokala resureser på datorn och även visa en statusikon när man tar emot nya meddelanden.

By Jesper Lind

Teleadress.se - sajten som vet allt om dig?

Genom Knuff såg jag att några bloggare hade länkat till en artikel på Aftonbladet som handlar om en sajt som vet allt om dig. Som vanligt har man länkfobi på Aftonbladet men man skriver åtminstone ut adressen till sidan man skriver om i ej klickbart format.

Det handlar om Teleadress.se. Just nu ligger sidan nere pga "tekniska problem" men ska kolla in den lite närmare en annan gång.

De som skrivit om den på bloggar meddelar att den verkar rätt ytliga uppgifterna. Man har tydligen någon slags statistisk grund till det hela och på Aftonbladet citeras företagets VD.

– Profilerna räknas ut med hjälp av statistiska undersökningar från bland annat Orvesto, säger vd Kent Edlund på Teleadress.

En annan sajt som visar personliga uppgifter och som väckt väldigt mycket motstånd är Ratsit.se. Här handlar det om kostnadsfri kreditupplysning på internet. Inte en helt trevlig utveckling med alla dessa offentliga register tycker jag. Som tur är funderar regeringen på att förbjuda liknade tjänster. Ett bra initiativ. Andra på nätet visar sitt missnöje med kampanj för att minska Ratsit's reklamintäkter.

Uppdatering: Nu har jag provat på Teleadress-tjänsten och tyckte inte den var något värst intressant. Uppgifterna man får fram är väldigt begränsade och kan i alla fall inte ses som något hot mot integritet. De är säkert användbara för direktmarknadsföring och massutskick. Det finns även en API som företag kan utnyttja när de t ex vill få fram telefonnummer till Callcenters. Här kan du se vilka typer av uppgifter det handlar om.

Märkte även en annan grej. Företaget är ett dotterbolag till Aftonbladet Hierta AB och innegår i den norska mediekoncernen Schibsted ASA. Inte konstigt att AF skrev så käckt om tjänsten, när det är ett företag inom egna koncernen.

By Jesper Lind

Twingly - länkar nyhetsmedia till bloggosfären

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/twingly_logotype.png

Ja det är väl ingen tvekan om vilken dagens största nyhet inom bloggvärlden har varit. Linköpings-företaget Primelabs har lanserat sin tjänst Twingly och nu vet resten av oss vad den innebär.

Twingly indexerar bloggar och har för tillfället 13038 stycken med 294161629 inlägg i registret. Antal inlägg ökar just nu på kvällen med ca ett i sekunden, allt eftersom bloggare skriver fler inlägg och pingar tjänsten.

Svenska nyhetssajter har möjligheten att gå in i avtal med Twingly. Då visas blogginlägg som länkar till nyheterna bredvid artiklarna. Redaktionerna ska inte ha någon möjlighet att censurera eller ta bort inläggen. Hittills har DN och SvD börjat använda tjänsten och på deras sajter är det redan igång. Kan man gissa vilka nyhetssajter som är svenska bloggares nya favoriter?

Beta Alfa var väl en av de första bloggare som skrev om det imorse. Han beskriver hela idén väldigt bra:

Hos DN är tanken att detta är ett sätt att skapa läsarmedverkan som kvalitetsmässigt är bättre än vanliga artikelkommentarer — ett blogginlägg är oftast av högre kvalitet än en kommentar.

Fredrik Wackå har skrivit en hel del om att han tycker att svenska medier borde jobba på detta sätt. Han brukar nämna Washington Post som föregångsexempel och det gör han även idag.

Knuff har väl varit den kontaktcentral som hittills har knytit bloggare och nyheter tillsammans i största mån. Barczyk menar att den gamla portalen som tidigare sökt samarbete med nyhetstidningarna i stort sätt blivit bortknuffad från sin position. Pelle ser lite mer positivt på framtiden för portalen och menar att Knuff fortfarande har en plats att fylla.

Nu har alltså äntligen svenska medier börjat förstå vikten av att ge något tillbaks till alla de tusentals bloggare som dagligen skriver om och länkar till deras nyheter. Medborgarjournalistik är viktigt för att alla i samhället ska kunna få sin röst hörd.

By Jesper Lind