Klipp och klistra på webben

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/live-clipboard.gif

Ray Ozzie som är Chief Software Architect på Microsoft introducerade en ny idé i mars i år, att standarisera hur en webbapplikation ska kunna hantera klipp och klistra. Han kallar detta Live Clipboard.

Han skrev även lite senare om hur andra har hjälpt till att föra projektet framåt och det har bland annat skapats en sajt där det går att ladda ner sax-ikonen i många filformat.

Själv är jag inte säker på hur användbart detta är, men det är en intressant idé. Nån gång kommer man nog kunna behöva klippa/klistra-funktion och då kan detta vara intressant att kolla vidare på.

Testa gärna ett exempel på Live Clipboard

By Jesper Lind

Grub - Projektet för distributerad webbindexering startar upp igen

Grub är ett projekt för att indexera internet med hjälp av distributerade klienter, i form av en skärmsläckare. Kommer ihåg när jag körde det för några år sen och hade en del skoj med det. Det var riktigt trist när det stängdes ner år 2005 pågrund av en kontrovers med källkoden, då i Looksmart's ägo.

Nu har dock Wikia köpt projektet och planerar att starta upp det igen, och använda datan till att köra deras sökmotor. De ska också släppa det som öppen källkod om jag förstått det rätt. Mer info kommer på deras Grub Wiki.

(via TechCrunch

By Jesper Lind

Filmer om social media och medborgarjournalism

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/teaching-the-machine.png


Den första videon beskriver hur alla som använder webben hjälper till att beskriva och mappa upp data. I filmen visas texter ur en artikel från Wired och texten "We are teaching the Machine" belyses. Den häftigaste gestaltningen av web 2.0 och social media som jag sett.


Nästa film handlar om medborgarjournalism. Cambridge Community Television gör en historisk tillbakablick av de alternativa mediernas ursprung.


Den sista och längsta filmen heter "Blogumentary" och tar oss genom en resa genom några kända bloggars liv. Handlar framför allt om USA och hur bloggar har påverkat viktiga händelser. Regisserad av Chuck Olsen.

(tack Beta Alfa)

By Jesper Lind

Zombie-attacken mot internet

När man jobbar inom IT brukar man komma i situationer där användare klagar på att "internet är trasigt". Hehe, brukar nätverkssupportern skrocka, hela internet är väl endå inte paj? Du menar väl uppkopplingen till din dator.

Internet känns onekligen oförstörbart men det stoppar inte illvilliga terrorister från att försöka ta ner det. Igår skedde det allvarligaste försöket sedan 2002 och tre stycken av de 13 rotservrarna var ur bruk. Förövarna är okända och det blir nog lika svårt som förra gången att försöka spåra dessa. Man använde sig av ett stort så kallat zombie-nät (övertagna datorer) och riktade överbelastningstrafik mot de viktiga DNS-servrarna. Vi nämnde förresten för ett år sen att detta är det smartaste sättet att försöka ta ner hela internet.

DN skriver mer om det och lika så SvD. Genom den senare nyhetssajten hittade jag till Jan Kallbergs blogg som fortsätter att resonerar om vad som skulle hända om stater började kriga på nätet.

Det är ju givetvis väldigt allvarligt med nätattacker av detta slag men ändå inte lika farligt som verkliga krig. Något som skulle kunna det bästa vore väl om stater och terrorister fick en virtuell arena att kriga på, så de slapp störa oss övriga medborgare. Typ en egen ö på Second Life eller nåt.

IDG har tydligen också skrivit om attacken ser jag via min RSS-läsare. Deras hemsida kommer jag dock inte in på för tillfället. Är det internet som är trasigt nu igen, eller är det möjligen min uppkoppling eller IDG's server som spökar?

By Jesper Lind

Typsnitten du kommer stirra på i 10 år

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/new-web-fonts.jpg

De typsnitt som man kan använda för html-text på webben är ju minst sagt begränsade, det känns ofta som man designar för kantig text-tv. Om du vill se en sammanfattning på de vanligaste – kolla in på ett tidigare inlägg om webbsäkra fonter.

Problemet är ju att det finns olika operativsystem som t ex Windows, OS X och Linux. Det gäller alltså att välja de typsnitt som finns tillgängliga på alla, för att få en enhetlig design oavsett system.

Eftersom Windows länge har varit vanligast och antagligen kommer vara det ett bra tag till, så har deras fontsamlingar länge styrt vad man kan välja. I och med lanseringen av Vista har Microsoft utvecklat en serie nya typsnitt, speciellt anpassade för att vara lättläsliga på skärmar.

Lite lustigt är det att alla börjar på bokstaven C. Det var säkert en smart utveckare som tänkte att de är perfekt att ha alla de nya samlade på samma ställe i typsnittslistan. Nykomlingarna är: Calibri, Cambria, Candara, Consolas, Constantia och Corbel.

Läs mer hos media:screen där jag såg det först. Mer info och bildexempel av typsnitten finns på Modern Life och Poynter.

Sitter du på en PC kan och kör XP kan du installera dem redan nu, genom att ladda hem Microsoft Office Compatibility Pack.

Tyvärr kommer det väl dröja ett tag innan man kan börja använda dem i produktion, de måste ju bli väl spridda först. Men lita på att de kommer bli vanliga, och att vi kommer se dem överallt under många år. Ända tills nästa version av Windows kan man tänka sig.

By Jesper Lind

Farväl World Wide Web

Begreppet World Wide Web blev enligt Wikipedia allmänt känt för lite mer än 15 år sedan, närmare bestämt den 6 augusti 1991. Alla som surfar på nätet känner till förkortningen och har med största säkerhet knappat in kombinationen ett antal gånger.

Själv är jag, precis som QuadsZilla på seoblackhat.com, inget stort fan av onödiga tecken. Företeelsen att använda www i web-adresser är definitivt på väg att försvinna och fler och fler förutspråkar nu för pensioneringen av www.

På min egen webbplats bestämde jag mig således för att slopa den onödiga förkortningen för gott. Om man knappar in www före hemsidans adress så ser en kodsnutt till att lämna ett "301 Moved permanently"-meddelande och skickar vidare till adressen utan www.

Jag genomförde förändringen för några dagar sedan och nu väntar jag bara på hur sökmotorerna kommer att hantera förändringen. Förhoppningsvis kommer alla länkar i Google och resten av sökmotorerna bara visa den kortare varianten utan www.

Gjorde även en annan förändring som jag hoppas ska förbättra mina resultat i sökmotorerna. Tidigare gick länken "Blog" till sidan default.aspx och jag tror att detta resulterade i att sökmotorerna hittade två olika versioner av min förstasida. Det har känts lite som att sökmotor-botsen har haft lite "hicka" när de har spindlar sajten och min första sida har antagligen hamnat i "duplicate content"-filtret. Så ett tips är att se till att inga länkar på din hemsida leder till index.htm, index.php, default.aspx eller liknande, utan istället direkt till förstasidan som i mitt fall är http://codeodyssey.se/. Förhoppningsvis ska det bli lite bättre nu.

Här under kan ni koden från min Global.asax som tar hand om detta.

<%@ Application Language="C#" %>

<script runat="server">

static string strRootUrl = ConfigurationManager.AppSettings["RootUrl"];

void Application_Start(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs on application startup

}

void Application_End(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs on application shutdown

}

protected void Application_BeginRequest(Object sender, EventArgs e)
{
string strFullPath = HttpContext.Current.Request.Url.ToString();
//Response.Write(strFullPath);
string strCurrentPath = HttpContext.Current.Request.RawUrl.ToLower().Remove(0, 1);
if(strFullPath.IndexOf("http://www")!=-1)
{
string strNewUrl = strRootUrl + strCurrentPath.Replace("default.aspx","");
Response.Clear();
Response.Status = "301 Moved Permanently";
Response.AddHeader("Location", strNewUrl);
Response.End();
}
}

void Application_Error(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs when an unhandled error occurs

}

void Session_Start(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs when a new session is started

}

void Session_End(object sender, EventArgs e)
{
// Code that runs when a session ends.
// Note: The Session_End event is raised only when the sessionstate mode
// is set to InProc in the Web.config file. If session mode is set to StateServer
// or SQLServer, the event is not raised.

}

</script>

Läs mer om 301 redirect med ASP.NET i ett inlägg jag skrivit tidigare.

By Jesper Lind

Pagebull - sökresultat som bilder

Jag håller med internetbrus.com att tjänsten Pagebull.com är en riktigt intressant söktjänst. Tycker att det visuella presentationen fungerar riktigt bra.

Det känns skönt att se webbplatsen, innan man klickar in en länk och redan då avgöra ifall webbplatsen ser ut att vara värt ett besök. Detta är nog något vi kommer få se mer av i framtiden. Pagebull använder sig av Yahoo! Web Services.

By Jesper Lind