Slut på "Klicka här om du vill aktivera" med ActiveX

Ni kanske kommer ihåg EOLAS stämming mot Microsoft som 2006 resulterade i att funktionalitet togs bort från IE.

EOLAS menade att man hade patent på hur ActiveX-kontroller inkluderades i i webbläsare. Detta även fast man inte hade en egen webbläsare i utveckling och många såg de som "patent-troll"

Microsoft bestämde sig då för att ändra sin webbläsare istället för att betala och man var nu tvungen att klicka en gång på kontrollen för att aktivera. Speciellt flash-utvecklare fick lida för detta eftersom man var tvungen att programmera sättet man inkluderade flashfiler. Som tur var det inte allt för jobbigt att komma runt om man visste de rätta knepen.

Nu under hösten 2007 har Microsoft gjort upp med EOLAS och betalat en okänd summa pengar för att återigen få använda tekniken.

IEBloggen skriver man att denna förändring kommer finnas med i Windows Vista SP1 and Windows XP SP3. Efter detta i april 2008 kommer resterande användare för en rekommenderad uppdatering i Windows kallad "IE Automatic Component Activation". Tim Heuer har också skrivit en rad om det.

By Jesper Lind

Hacka till fixerad positionering på IE6

Som ni kanske märker på mina senare inlägg så är jag i en hård batalj med IE6. Webbläsaren stödjer inte CSS-attributet position:fixed så vill man ha element som ligger på samma plats så blir det problem.

I mitt fall ville jag ha en footer som hela tiden låg i nedre kanten av skärmen. På de moderna webbläsarna fungerar denna CSS.

#footer {
    width:700px;
    z-index:10;
}

div[id=footer] { /* for real browsers */
    position: fixed !important;
    top:auto !important;
    bottom:0;
}
 

För att få till samma effekt på IE6 så kan man länka in ett speciellt stylesheet med hjälp av conditional comments. För att bara länka på IE6 eller lägre versioner kan man köra så här.

<!--[if lte IE 6]>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/style-ie6-footer.css">
<![endif]-->

Jag hittade sen scriptet jag behövde på en sida som visar hur man kan positionera element på IE6, uppe i mitten eller som i mitt fall i nederkanten. Eftersom CSSen använder "stjärn-hacket" så hade det inte behövt att ligga i en egen stylesheet. Men det kändes bättre eftesom jag inte ville blanda in denna bizarra kod för de moderna webbläsarna.

* html div#footer {position: absolute;
top:expression(eval(document.compatMode &&
document.compatMode=='CSS1Compat') ?
documentElement.scrollTop
+(documentElement.clientHeight-this.clientHeight)
: document.body.scrollTop
+(document.body.clientHeight-this.clientHeight));}

By Jesper Lind

Så fixar man AJAX-felet 'Sys' is undefined på IE6

Om man kör ASP.NET AJAX på en sajt kan man få javascript-felet 'Sys' is undefined. Detta beror på att IE6 har problem med en komponent för att ladda de komprimerade skripten.

Problemet sägs vara lagat i senare släpp av AJAX-ramverket men jag fick felet nyligen (på Loopias webbhotell). Om detta uppstår kan man helt enkelt stänga av komprimeringen helt som jag läste här. Detta görs genom att lägga till följande i Web.Config.

<system.web.extensions>
<scripting>
<scriptResourceHandler enableCompression="false" enableCaching="true" />
</scripting>
</system.web.extensions>

By Jesper Lind

IE7 till piraterna

Microsoft beslutar sig för att släppa på valideringen av Windows vid nedladdning av Internet Explorer 7. Något som jag tycker är kanon, och som vi lustigt nog hade en diskussion om nyligen borta på Sovrat (som idag bytt namn till Pusha), och hoppades på att Microsoft skulle göra.

Så nu kan användare utan riktig Windows-licens ladda hem den nyaste webbläsaren från operativ-utvecklaren i Redmond. Förhoppningsvis kommer detta leda till att fler uppgraderar från IE6, som är så jobbig att skapa hemsidor för.

Men anledning av denna nyhet tänkte jag det var läge att kolla hur statistiken ser ut för tillfället. Som vanligt när det gäller statistik så är det svårt att veta vilka källor man bör förlita sig på.

Om man ser på webbläsar-statistiken på W3School så såg den ut enligt nedan i september. Firefox har denna månad gått upp i topp som den mest använda webbläsaren om man delar på de olika versionerna av IE. Den stora andel Firefox-användare beror ju på att det ofta är utvecklare som besöker W3C-sajterna.

Firefox 35.4%
IE6 34.9%
IE7 20.8%
Safari 1.6%
Opera 1.5%
Övriga 2.7%

Ser man istället på samma månad på W3Counter som sammanställer statistik från ett större antal källor så ser situationen lite annorlunda ut. Här är IE6 på solklar topp. Jag har lagt ihop de olika Firefox-versionerna samt grupperat övriga läsare under en post för att statistiken ska kunna jämföras lättare.

IE6 46.68%
IE7 19.54%
Firefox 25.45%
Safari 1.76%
Opera 1.22%
Övriga 1.14%

Vad man kan se av detta är att det gäller att veta hur den vanliga besökaren ser ut på din webbplats. Det varierar helt enkelt beroende på vilken typ genomsnittlig besökare du har.

Om du har ett lågt användarantal som använder den förlegade IE6, kan du eventuellt strunta i dessa och använda alla de nya finesser som moderna webbläsare erbjuder, transparenta png, riktigt box-modell och allt det där.

Har du dock ett stort antal så bör du testa så att designen fortfarande fungerar någorlunda. Microsoft har en virtuell installation av IE6 om du inte har kvar den på din dator. Annars finns det som vi nämnt tidigare online-tjänster som kan visa IE-design.

Att det går att sänka IE6 men endast en rad HTML-kod, borde vara ett tecken nog att den borde pensioneras för gott, så hoppas att Microsofts senaste välgörande handling kommer att snabba upp processen.

Vill man vara riktigt radikal kan man visa ett varningsmeddelande för alla IE-användare att de bör byta webbläsare. Lite att ta i om du frågar mig, jag hade helldre sett ett skript som bara tipsade IE6-användare att uppdatera till IE7, Firefox eller annan med likvärdig standardiserad renderering.

By Jesper Lind

Kolla webbdesign i tidigare versioner av Internet Explorer

Som de flesta webbutvecklare är medvetna om skiljer sig rendereringen mellan webbläsare en hel del. Webbläsarleverantörerna blir för visso bättre och bättre på att följa standarder men ännu är inte situation perfekt.

En av de riktiga mardrömsläsarna att göra design för är ju Internet Explorer 6.0 och tidigare versioner. Vi har tidigare skrivit lite om hur man kan se hur sina alster ser ut i denna läsare på några olika sätt. Dels genom att köra den i en virtuell miljö eller att använda tjänsten Browsershots.

Nu hittade jag via Lifehacker ännu ett alternativ som heter IE Netrenderer. Med denna onlinetjänst kan man se hur en hemsida ser ut i IE 5.5, 6 och 7. 

By Jesper Lind

Jakten på de perfekta knapparna

Att göra knappar som är snygga och fungerar bra är inte så lätt i nuvarande versionen av HTML.

Använda vanliga bilder

Man kan ju göra knapparna som vanliga bilder i t ex Photoshop, men nackdelen är att texten inte går att förstora eller förminska i webbläsarna. Villl man byta färg på dem eller ändra utseendet är det bara till att göra om dem igen.

Input submit

Eller så kan man göra input-varianten men dessa är nästan omöjliga att styla om med CSS. Och standardutseendet varierar ju i de olika webbläsarna vilket inte är så roligt om man vill att designen ska se samma ut oberoende av system.

HTML button

Button-taggen är lite trevligare eftersom den går att ändra design på och även lägga egna ikoner eller extra markup inom. ParticleTree har en bra genomgång av detta.

Filament Group testar vidare och visar upp en knapp som använder sliding-doors tekniken.

En stor nackdel med Button är dock att IE inte hanterar dem så bra. IE tar emot innerHTML istället för value när man postar formuläret.

Länkar som ser ut som knappar

På denna bloggen använder vi länkar som knappar eftersom då får man större frihet på utseendet. De är dock inte speciellt fancy.

Roger Johansson har gjort ett riktigt ambitiöst försök att göra om länkar till knappar med hjälp av extra markup och giffar. Ser snyggt ut men lite väl mycket extra kod.

Sen är ju faktiskt länkar till för navigation och inte för att posta formulär så denna lösningen brister lite ut semantisk synpunkt.

Vad är bäst?

Valet är inte självklart utan man får se vad som passar bäst för varje enskilt projekt. Ibland kanske de vanliga standardknapprna duger eller i andra fall kan vanliga bilder vara det enda rätta.

Skönt är i alla fall att det finns så många duktiga utvecklare där ute som gör sitt bästa för att hitta den där perfekta knappen.

By Jesper Lind

Webbutveckling - tidsfördelning

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/web-design-time.gif

Här är en klockren bild över hur en webbutvecklares vardag kan se ut. Som ni ser på den något ironiska bilden brottas vi ca 45% av tiden med att försöka få designen att bra ut i den mest använda webbläsaren IE6. Jag vet att just den versionen inte står inskriven på bilden, men det är min egen tolkning.

Som tur är har jag lagt ner all fokus på att försöka få den här webbplatsen att de bra ut i den föråldrade läsaren, och alltså sparat in nästan hälften av utvecklingstiden. Att denna sidan ser helt kass ut med IE6 (konstiga mellanrum och kantiga ramar) bryr jag mig helt enkelt inte om.

Jag ser dock fortfarande att många av er som besöker den här sidan använder IE6. Varför har ni inte uppdaterat ännu? Se nu till att ladda hem IE7 så fort som möjligt – den finns ju på svenska så det är väl inget att vänta på? Mycket säkrare, fina fliksystem och RSS-läsare. Precis allt det som en modern surfare som du behöver.

(via swEcommerce)

By Jesper Lind

Ny Internet Explorer Developer Toolbar-beta

Fick reda på genom Robert Folkessons blog att beta 3 av Internet Explorer Developer Toolbar finns att ladda hem. Nyheter i denna är:

  • validering av HTML, CSS, WAI och RSS-feeds
  • visning av bildstorlekar, filstorlekar och sökvägar
  • linjal för att mäta objekt på en sida, praktiskt för att kunna linjera saker mer exakt
  • rensa cachen för en enskild domän - mycket användbart när man vill vara säker på att man har senaste innehållet från just den sidan, men inte vill sopa bort allt annat i cachen

Jag lyckades till slut få igång den den men blev lite besviken på att man var tvungen att avinstallera beta 2 genom "Lägg till eller/ta bort program". En sån extra manöver kan man ju alltid leva med när det rör sig om beta-versioner. Om det fungerar...

Jag kunde inte avinstallera min förra beta pga att jag har städat bort installeraren. Den hade lagt sig i temporära internet filer (ingen bra plats för viktiga filer).

Efter en sökning hittade jag dock tråden om betan i IEBloggen att en del andra haft liknade problem. Genom denna hittade jag filerna till den gamla installeraren. Dessa finns på PlanetMirror, de jag behövde var iedevtbar.msi och IEDevToolBarSetup.msi. Efter att sen döpt om dem till iedevtbar[1].msi och IEDevToolBarSetup[1].msi för att matcha infon i min installering så kunde jag avinstallera den gamla betan. Hoppas att detta kan hjälpa andra som har liknande problem.

Provkörde just den nya betan av toolbaren och det ser riktigt bra ut. Nu börjar man verkligen ge Firefox en match på smidiga verktyg för utvecklare.

By Jesper Lind

TydaDirekt - översättning till Internet Explorer

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/tyda-opopular.png

Surfade in på Tyda.se som verkar har lanserat lite nyheter alldeles nyligen. Sökrutan för orden är nu utrustad med AJAX-teknik och man får stavningsförslag medan man skriver. Kanonbra.

Man har även gjort ett tillägg till Internet Explorer som man kan översätta ord direkt i webbläsaren med. Tyvärr funka det inte alls för mig. Jag får upp välkomstrutan men det händer ingenting när jag ALT-klickar på ord. Det står i deras hjälpsektion att det är en del problem tillsammans med den nya IE7 som har med flikhanteringen att göra. Ett liknade tillägg utlovas också till andra webbläsare – förhoppningsvis Firefox inräknat.

Lexikonet skryter nu med att vara störst i världen (på svenska-engelska antar man då) och har över en miljon ord uppslagsord.

En kul grej är att man låter användarna föreslå nya ord. Ännu verkar de inte ha börjat med att acceptera förslagen – utan skriver att de väntar på att deras bonussystem ska bli klart. Jag väntar ju på att de ska ta ställning till ifall ordet "opopulär" ska få vara med. "Opolerad" och "opolitisk" duger ju, så varför inte?

By Jesper Lind

IE7 finns nu på svenska

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/ie7_svensk.jpg

Via IDG.se fick jag redan på att Microsoft har gjort klart den svenska versionen av den nya webbläsaren Internet Explorer 7. Redan på installerings-skärmen har dock ett litet stavfel smugit sig in, som ni kan se på bilden ovan. Inte så bra som första intryck, men det är ju ändå bara en bagatell.

Jag har kört den engelska versionen av IE7 sedan den släpptes i mitten av oktober och tycker det är en riktigt bra läsare som äntligen har kommit ikapp konkurrenterna i funktionalitet. Du kan nu njuta av funktioner som flikar för att ha många sidor öppna samtidigt och kunna prenumerera på RSS.

Den svenska versionen kommer att distribueras automatisk till användare av Windows XP Service pack 2. Detta kommer ske i mitten av januari meddelar Microsoft. Hoppas ändå att så många som möjligt laddar hem den innan dess. Livet för oss utvecklare kommer bli så mycket enklare ifall alla surfar med en modern läsare som följer webbstandarder. Det är något som den äldre IE6 är väldigt dålig på. Ja, jag vet att jag har tjatat om det alldeles för mycket om IE6's dåliga CSS-stöd, men det har varit en traumatisk arbetsuppgift att anpassa webbplatser för enskilda webbläsare. Något som man har tvingats göra de senaste åren, eftersom IE6 har dominerat marknaden.

Ladda hem svenska versionen av IE7

Vad finns det för alternativ?
Om du ändå ska byta webbläsare så kan det vara idé att undersöka alternativen.

Firefox är för mig den självklara favoriten och finns att ladda ner här.

Även den norska Opera är mycket bra och stoltserar bland annat men en inbyggd torrent-nedladdare. Opera hittar du här.

By Jesper Lind