Photosynth - supercool och nu öppen för allmänheten

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/tree-photosynth.jpg

Det var nära två år sen Microsoft visade upp demos på sin fototeknik Photosynth, som skapar 3D-miljöer från foton. Sen dess har den blivit väldigt hypad och bland annat används i ett avsnitt av den amerikanska tv-serien CSI.

Idag så släppte de äntligen tjänsten för allmänheten och man kan nu skapa ett konto där det går att ladda upp 20 MB bilder. Under dagen har tjänsten varit väldigt överbelastad och det gick inte ens att nå sidan för mig förrän nu på natten. I bloggen skriver de om hur hela sajten krashade av all trafik.

För tillfället går tjänsten bara att använda med Internet Explorer och Microsoft meddelar att det inte går att köra på Mac. Teamet bakom viritualiseringsmotorn VMware Fusion bevisade dock under dagen att de har fel och det kan jag också bekräffa.

Man behöver ha ett MS-passportkonto när man anmäler sig och processen gick snabbt och lätt. Testkörde en synth som ni kan se en screenshot på här ovan. Det är nästa omöjligt att visa hur det fungerar på en vanlig bild hur häftigt det är, så jag rekommenderar att ni besöker sajten själva för att verkligen se vad det handlar om. Bilderna man laddar upp fogas alltså tillsammans där de överlappar och programmet bygger upp en 3D-modell på det man fotat. Man kan sedan flyga runt i modellen med hjälp av tangenterna som i ett "first-person-shooter"-spel eller arrangera dem sida vid sida och annat skoj. Ett slagt superpanorama kan man säga.

Det gäller att alla bilderna i sin samling hänger ihop med tillräckligt många detaljer för att tjänsten ska kunna skapa en fullständig sammanfogning. I mitt fall så blev de tre fristående "öar" av bilder och den kunde bara sammanfoga samlingen till 56%. Jag använde bilder på ett träd och den fattade inte riktigt att jag hade bilder från olika håll av samma objekt. Men ändå är resultatet förbluffande häftigt – även när jag bara slängde upp den första grupp bilder jag hade i fotoalbumet. Tänk då vad man kan skapa om man lägger ner lite jobb på att förbereda bilderna och ta foton särskilt för detta ändamål.

Många har trott att själva processen att skapa 3D-miljöerna skulle ta väldigt lång tid, men jag tyckte det gick väldigt snabbt med de bilder jag testkörde med. Det som tog tid var själva uppladdningen till sajten och det kan man ju förstå, speciellt eftersom jag hade med några tunga rackare i mappen.

Photosynth är verkligen en höjdartjänst som jag vet att jag kommer ha mycket kul med. Riktigt roligt att den äntligen är igång.

By Jesper Lind

Om det var roligare – hade jag städat skrivbordet oftare

När folk ser mitt skrivbord på min laptop får de ofta en chock pga hur överfullt och med filer det är. För ett tag sen såg det nästan så här illa ut. Killen som har skrivbordet i länken har som idé, att han vill ta vara på allt utrymme. Han tänker så att om jag fyller allt tomt utrymme, med så mycket grejer det bara går, så har han allt han behöver inom så kort räckvidd som möjligt.

Skälet till att mitt skrivbord har varit så hopplöst överbelagt, är inte det samma som hans, utan jag inser att det skulle vara lättare att jobba om jag hade bättre ordning på inkommande filer. Jag använder det som en slags dumpplats för filer som jag tar emot på mail och chattklienter. Och känner oftast inget behov att städa, tills det har gått över styr..

Nu har jag inspirerats av Coding Horror's "Discipline Makes Strong Developers" så har jag bestämt att det är dags för en ny regim. Ordning och reda på skrivbord, mail och källkod i projekten. Eftersom jag precis har installerat om XP, så är detta ett gyllende tillfälle att börja hålla bättre ordning.

Hur skulle det kunna bli roligare?

Ända sen jag såg Bumptop för första gången, insåg jag att om jag hade ett liknade interface på skrivbordet, så skulle det vara mycket roligare att hålla ordning. Missa inte det lustiga parodin som nån lagt upp på YouTube, som visar hur Bumptop skulle se ut om man använde det i verkliga livet.

En annan som gillade idéen är Doug Mccune och jobbar på att skapa samma slags UI med Flash/Flex/AIR/Actionscript Physics Engine och PaperVision 3D. Han kallar sin implementation tileUI och har redan ett enkelt demo som man kan prova på. Intressant är även att se filmen på hans blogg, där han har dokumenterat utvecklingen av projektet.

Städa upp webbplatser

(Några dar senare:) Inlägget handlade i första hand om att städa på sin lokala dator, men vill tipsa om en länk på ungefär samma ämne. Backend Media ger bra råd till hur man kan se över sin webbplats, och städa bort gamla sidor som inte är så välbesökta. Bra läsning.

By Jesper Lind

Lyssna på musik i 3D

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/flame.png

Jag har precis gått med i maillistan för Papervision3D - en fri 3Dmotor till flash. Genom denna får jag reda på att Antti Kupila har lekt lite med motorn och fått till något riktigt lovande.

Det handlar om ett på en variant på Apples iTunes-bläddring, där framsidorna på albumen rullar fram över skärmen. Antti kallar sitt demo flame och jag tycker verkligen det är häftigt gjort.

Genom en sökruta kan man ange egna termer och liknande artister laddas in dynamiskt från last.fm.

En bonus är att man även kan lyssna på musik från artisterna när man använder bläddraren. Man klickar på mellanslag för att zooma in. Det var intressant att läsa om att urlerna till mp3-filerna fick rippas från innehållet på last.fm-sajten.

Läs även om Amaznode som vi skrivit tidigare. Det flashdemot hämtar data från Amazon.

By Jesper Lind

Visualisering av bloggosfärens utkanter

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/bloggo-edge.png

Genom ett inlägg på "Se till vänster, där går en arab" hittade jag till referens till en fantastiskt bild över bloggosfären. Bilden är skapad genom att renderat ett nätverk av blogglänkarna och sedan projekterat på en så kallat "hyperbolic surface" för att få 3D-effekten.

Data-grävaren Matt Matthew Hurst som ligger bakom forskningen och han visar även upp andra visuliseringar av bloggosfären i sitt galleri. Rekommenderas till alla som gillar tung statistik. Och vem gör inte det?

By Jesper Lind

Twinglys skärmsläckare visualiserar bloggosfären

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/saverbanner.png

Om du själv är bloggare så tror jag inte du har missat ankomsten av Twingly som är en bloggsökmotor och pingtjänst. Nu släpper Primelabs även en skärmsläckare som är baserad på deras bloggindex.

Måste säga att Primelabs verkligen har importerat stort med sina lanseringar och framtoning som företag. Allt de gjort hittills har varit exemplariskt och jag har en känsla av att de har fler äss i ärmen.

Ta till exempel den nya skärmsläckaren som nyligen lanserades, hur cool är inte den? Nu kanske jag är överdrivet intresserad av just såna här grafiska överblickar men endå. När den lanserades såg man även till att lägga ut en film på YouTube och fixa en länk på Digg. Helt rätt.

Angående skärmläsaren så tycker jag du ska kolla in den om du har något intresse för bloggosfären. Programmet visar en 3D-modell av jorden och en lista med rubriker för nya inlägg till vänster. På platser med många inlägg byggs det upp små staplar. Man kan zooma in och vrida på modellen.

Förutom att använda den som skärmsläckare kan man även köra den som ett vanligt program. Det enda som är lite synd är att den är så resurskrävande. Hoppas de får till en mer optimerad version senare, den är ännu bara i beta-stadium.

Ladda ner Twingly Screensaver

By Jesper Lind

Sverige planerar den första virtuella ambassaden

Olle Wästberg som är generaldirektör på Svenska institutet meddelar att man nu planerar att etablera en svensk ambassad i den virtuella världen Second Life.

På DN kan man läsa mer om det:

I Sveriges digitala ambassad kommer det inledningsvis inte att vara möjligt att söka uppehållstillstånd, beställa pass eller liknande. Tanken är i första läget marknadsföring, att erbjuda mängder av information om Sverige. Det Wästberg främst vill kommunicera är den officiella Sverigeportalen Sweden.se som just nu genomgår en omfattande uppgradering. Svenska institutet vill att lanseringen av Second Life-ambassaden ska ske snarast, men i vilken omfattning är en fråga om kostnad mot effekt, säger Wästberg.

Med satsningen blir alltså Sverige först ut som nation att representera i en virtuell värld. Då verkar det alltså stämma att Sverige faktiskt är världens modernaste land.

Samtidigt i en annan del av cyberrymden så tror sig andra ha fått det slutgiltiga scoopet på att Google faktiskt planerar att skapa en egen virtuella värld runt applikationen Google Earth. Så farhågorna att de kommer ta över vår värld är kanske överdrivna - de kommer istället bygga upp en egen från grunden.

Uppdatering: Media:screen påpekar att Svenska institutet inte har befogenheter att öppna ambassader. Varken i verkliga eller i virtuella världar. Det är det UD som har hand om. Snarare borde man kalla satsningen i Second Life för en virtuell informationsmonter. Men det gör ju inte en lika häftig nyhetsrubrik, så skarva lite i pressen går väl för sig..

Uppdatering 2: På Ny Teknik kan man nu läsa att Wästberg har stöd för sina idéer hos de riktiga myndighetsinstanserna:

Enligt Olle Wästberg är utrikesdepartementet och utrikesministern med på noterna när det gäller ambassaden.

Vi snackar nu alltså en helt legitim skenvärlds-ambassad.

By Jesper Lind

Packet Garden - visualiserar dina surfvanor som en planet

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/packet-garden.png

Packet Garden är något så coolt som en applikation för att visualisera den nätverkstrafik som sker på din dator. Data du laddar upp blir berg och nedladdad data representeras som dalgångar. Trafiken visar även vart på jorden trafiken skickas via genom geografiskt lokalisering. Plantor växer upp och för varje protokoll som används som 'HTTP plantor' och 'peer to peer plantor'.

Jag har testkört programmet lite och det är verkligen häftigt. När ens planet är uppbyggd kan man rulla runt på den med en liten boll och utforska planeten. Programmet är dock ganska resurskrävande och mitt grafikkort klarar inte riktigt av det. Efter några minuter på planeten så hänger sig programmet ofta. Men om du har en dator med mera kraft så kan det nog fungera bättre.

Mikrodatorn: Skapa en egen planet med hjälp av dina surfvanor

By Jesper Lind

Prototyp av 3D-skrivbord

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/3d-pdf.jpg

BumpTop - som är i utvecklingsfasen, ser rätt coolt ut. Man kan ta dokument och slänga runt dem på ett tredimensionellt skrivbord. När jag ser mitt oftast överfulla skrivbord på datorn, så längtar jag efter en sån här lösning.

Se video på YouTube

By Jesper Lind