Photosynth - supercool och nu öppen för allmänheten

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/tree-photosynth.jpg

Det var nära två år sen Microsoft visade upp demos på sin fototeknik Photosynth, som skapar 3D-miljöer från foton. Sen dess har den blivit väldigt hypad och bland annat används i ett avsnitt av den amerikanska tv-serien CSI.

Idag så släppte de äntligen tjänsten för allmänheten och man kan nu skapa ett konto där det går att ladda upp 20 MB bilder. Under dagen har tjänsten varit väldigt överbelastad och det gick inte ens att nå sidan för mig förrän nu på natten. I bloggen skriver de om hur hela sajten krashade av all trafik.

För tillfället går tjänsten bara att använda med Internet Explorer och Microsoft meddelar att det inte går att köra på Mac. Teamet bakom viritualiseringsmotorn VMware Fusion bevisade dock under dagen att de har fel och det kan jag också bekräffa.

Man behöver ha ett MS-passportkonto när man anmäler sig och processen gick snabbt och lätt. Testkörde en synth som ni kan se en screenshot på här ovan. Det är nästa omöjligt att visa hur det fungerar på en vanlig bild hur häftigt det är, så jag rekommenderar att ni besöker sajten själva för att verkligen se vad det handlar om. Bilderna man laddar upp fogas alltså tillsammans där de överlappar och programmet bygger upp en 3D-modell på det man fotat. Man kan sedan flyga runt i modellen med hjälp av tangenterna som i ett "first-person-shooter"-spel eller arrangera dem sida vid sida och annat skoj. Ett slagt superpanorama kan man säga.

Det gäller att alla bilderna i sin samling hänger ihop med tillräckligt många detaljer för att tjänsten ska kunna skapa en fullständig sammanfogning. I mitt fall så blev de tre fristående "öar" av bilder och den kunde bara sammanfoga samlingen till 56%. Jag använde bilder på ett träd och den fattade inte riktigt att jag hade bilder från olika håll av samma objekt. Men ändå är resultatet förbluffande häftigt – även när jag bara slängde upp den första grupp bilder jag hade i fotoalbumet. Tänk då vad man kan skapa om man lägger ner lite jobb på att förbereda bilderna och ta foton särskilt för detta ändamål.

Många har trott att själva processen att skapa 3D-miljöerna skulle ta väldigt lång tid, men jag tyckte det gick väldigt snabbt med de bilder jag testkörde med. Det som tog tid var själva uppladdningen till sajten och det kan man ju förstå, speciellt eftersom jag hade med några tunga rackare i mappen.

Photosynth är verkligen en höjdartjänst som jag vet att jag kommer ha mycket kul med. Riktigt roligt att den äntligen är igång.

By Jesper Lind

.NET-utveckling på en Mac fungerar fint

Oj vilket blogg-uppehåll det varit här, hoppas ni inte saknat oss för mycket. Nu kommer vi köra igång igen och hoppas på att kunna skriva regelbundet här om webbutveckling som vi brukar.

Denna gång bloggar jag från en MacBook Pro, så se fram emot många OS X-relaterade artiklar i framtiden.

Men ni Windows-geeks behöver inte misströsta. Kör Vista i en boot camp installation via VMware Fusion, så det kommer finnas mycket matnyttigt för den plattformen också.

Man kan säga att mitt dataliv har blivit rätt mycket trevligare sen jag kunde pensionera den Dell-burk jag använde innan (och nej Dell har inte hört av sig för att kompensera för den dåliga upplevelsen). Det var inte helt smidigt att ha en dator som stängde av sig själv titt som tätt när den blev överhettat. En del bekanta brukar le så smått när jag berätta om hur jag fick sitta på balkongen med kylklampar under datorn, vid krävande operationer.

Jag har tidigare lovat en utvärdering av hur det fungerar att använda Visual Studio på en Mac via Vista som slavsystem, och kan säga att det går helt okej. I min maskin har jag 2 GB ram och det duger bra åt att köra de båda operativen sida vid sida. Funkar till och med bra att använda det processorintensiva pluginet Resharper som jag blivit så förtjust i.

VMware Fusion som gör det möjligt att köra OS X och Windows (eller andra operativ) samtidigt har många bra inställningar där man bland annat kan ställa in hur mycket ram man vill dedikera till slavsystemet och det går också att simulera två processorer med hjälp av mjukvaran.

Något som är lite svårt i början är att vänja sig vid alla teckenkombinationer. Nu har jag hittat hur jag skriver in det mesta, men saknar fortfarande vänster måsvinge. Så här har jag lite forskning kvar innan jag kodar lika effektivt som på en PC.

Så jag kan gärna rekommendera även gamla Windows-rävar att i alla fall fundera på att switcha till Mac. OS X är ett väldigt skönt operativ som gör de mesta uppgifter till en bättre upplevelse. Mac-masknerna är också väldigt snygga och har väl integrerad hårdvara. Något som jag uppskattar som inte är så intresserad av att mecka med olika drivrutiner fram och tillbaks. På maccen funkar det mesta med en gång, och allt OS X är väldigt lättanvänt.

By Jesper Lind
1