Typsnitten du kommer stirra på i 10 år

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/new-web-fonts.jpg

De typsnitt som man kan använda för html-text på webben är ju minst sagt begränsade, det känns ofta som man designar för kantig text-tv. Om du vill se en sammanfattning på de vanligaste – kolla in på ett tidigare inlägg om webbsäkra fonter.

Problemet är ju att det finns olika operativsystem som t ex Windows, OS X och Linux. Det gäller alltså att välja de typsnitt som finns tillgängliga på alla, för att få en enhetlig design oavsett system.

Eftersom Windows länge har varit vanligast och antagligen kommer vara det ett bra tag till, så har deras fontsamlingar länge styrt vad man kan välja. I och med lanseringen av Vista har Microsoft utvecklat en serie nya typsnitt, speciellt anpassade för att vara lättläsliga på skärmar.

Lite lustigt är det att alla börjar på bokstaven C. Det var säkert en smart utveckare som tänkte att de är perfekt att ha alla de nya samlade på samma ställe i typsnittslistan. Nykomlingarna är: Calibri, Cambria, Candara, Consolas, Constantia och Corbel.

Läs mer hos media:screen där jag såg det först. Mer info och bildexempel av typsnitten finns på Modern Life och Poynter.

Sitter du på en PC kan och kör XP kan du installera dem redan nu, genom att ladda hem Microsoft Office Compatibility Pack.

Tyvärr kommer det väl dröja ett tag innan man kan börja använda dem i produktion, de måste ju bli väl spridda först. Men lita på att de kommer bli vanliga, och att vi kommer se dem överallt under många år. Ända tills nästa version av Windows kan man tänka sig.

Comments

En av anledningarna till att typsnitt ser så fruktansvärt kass ut är ju att Microsoft inte varit vidare tydliga med sin ClearType-teknologi. Har man en platt skärm SKALL man använda Cleartype (googla får ni se, allihop) Det är alltså en teknik för antialiasing av bokstäver i löpande text, och gör stor stor skillnad, tycker jag...
Det stämmer bra att de nya typsnitten har utvecklats för att fungera särskilt bra med den nya ClearType-tekniken. Första gången jag startade Internet Explorer 7 (som har ClearType som standard inställning) gillade jag inte tekniken och stängde av den med en gång. Jag tyckte att Arial och Verdana blev mycket svårläsligare med ClearType och såg riktigt suddig ut. Sen vill jag att texterna ska se likadana ut i Firefox och IE så man kan jämnföra designen. Men nu surfade jag till Modern Life (länk finns i inlägget). De har precis gått över till att använda Cambria till brödtexten, och jag måste säga att det ser riktigt bra ut med ClearType påslaget. Men om tekniken ska bli väl använt så gäller det ju att andra webbläsare och system också börjar använda den. Hur som helst var aldrig meningen i mitt inlägg att ge något negativ syn på de nya typsnitten. Jag välkomnar i stället större variation i utbudet.
Aha, kan de olika applikationerna styra det själv? Jag trodde att det var en system-wide inställning. I alla fall, jag såg inte ditt inlägg som klagomål på fonterna, utan ville lämna lite sakupplysning bara :) ClearType tar en liten stund att vänja sig vid. Alla på jobbet som jag sagt till om det har först varit gnälliga (precis som du säger "det blir suddigt", osv), men efter ett par dagar har de kommit tillbaka och sagt att det verkligen är underbart mycket lättare att läsa numera. Each to his own, jag ville bara säga att ja, det är en liten inkörningströskel men det är definitivt värt "ansträngningen" :)
Glömde säga: Alltså, det handlar inte om att varje applikation skall stödja det individuellt, det är OSet som sköter antialiasingen via ClearType. Jag tror att Vista har det påslaget ifrån början, men jag kommer inte ihåg nu. I vilket fall som helst kommer "ClearType 2.0" i och med Windows Presentation Foundation, som kommer att bli mer och mer använt på Vista, då det ger (i alla fall på Windows) helt unika möjligheter till GUI-design. Och,ja, på en hög-DPI skärm så blir det ruskigt läckert! mums! :)
Jag var skeptiskt, men håller numera med dig att ClearType är en bra ny funktion. Tack för att du fick upp ögonen för den igen. Speciellt de nya typsnitten tycker jag blir oerhört snygga. Jag kör fortfarande XP och har det aktiverat i IE. Nu får jag ClearType även i HTML-brev i Outlook eftersom den körs på IE-motorn. Men inga andra program vad jag sett hittills. Nu är det väldigt intressant att få veta hur det fungerar på Vista. Blir det system-wide? Kommer t ex Firefox att få ClearType?
Jag var skeptiskt, men håller numera med dig att ClearType är en bra ny funktion. Tack för att du fick mig att få upp ögonen för den igen. Speciellt de nya typsnitten tycker jag blir oerhört snygga. Jag kör fortfarande XP och har det aktiverat i IE. Nu får jag ClearType även i HTML-brev i Outlook eftersom den körs på IE-motorn. Men inga andra program vad jag sett hittills. Nu är det väldigt intressant att få veta hur det fungerar på Vista. Blir det system-wide? Kommer t ex Firefox att få ClearType?
Det är redan idag systemwide på XP, om man kör följande: http://www.microsoft.com/typography/cleartypeinfo.mspx"> http://www.microsoft.com/typography/cleartypeinfo.mspx Du kan antingen köra webinterfacet (se högst upp på höger sida) eller via en PowerToy Tuner som installerar sig i Kontrollpanelen. Jag kör den sistnämnda och det fungerar alldeles utmärkt.Man får titta på ett antal testbilder och se vilket man tycker passar bäst, och efteråt är det enkelt att toggla den av eller p, samt köra om sin kalibrering. Rekommenderas varmt! Hur det blir default på Vista är jag fortfarande lite osäker på.
Det är redan idag systemwide på XP, om man kör följande: http://www.microsoft.com/typography/cleartypeinfo.mspx"> http://www.microsoft.com/typography/cleartypeinfo.mspx Du kan antingen köra webinterfacet (se högst upp på höger sida) eller via en PowerToy Tuner som installerar sig i Kontrollpanelen. Jag kör den sistnämnda och det fungerar alldeles utmärkt.Man får titta på ett antal testbilder och se vilket man tycker passar bäst, och efteråt är det enkelt att toggla den av eller p, samt köra om sin kalibrering. Rekommenderas varmt! Hur det blir default på Vista är jag fortfarande lite osäker på.
Tack för tipset, det ska jag prova vid tillfälle. Återkommer här om vad jag tycker när jag provat.

Very good collection of fonts. thanks for the info...........

http://www.janbaskdigitaldesign.com

Great collection of different types of fonts. Thanks for sharing...

mcafee antivirus support Number

thanks for Great collection of different types of fonts. Thanks for sharing...

http://www.onlinepromotionuae.ae

Thanks for coming up with nice information.

Epson Printer Support Number HP Printer Support Number

I am glad that you shared this useful info with us.Get instant tech support to resolve Acer computer issues, then Call @ 0800-098-8371 Acer support number UK.

Great blog. Microsoft Support Number UK

Please fill out all the fields.

*
*