All The Code - kodsökning i alpha

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/all-the-code.jpg

All The Code – en ny söktjänst för programmeringskod lät rätt lovande – man har åtminstone lyckats med namnvalet.

Nyttan är dock i detta läge lite tveksam. Testade först med att söka på [ASP.NET] men fick bara upp Java-kod. Detta var visst förståligt, läste senare att man inte lagt till några andra språk förutom just Java.

Men att det inte ens går att skriva in citattecken runt söktermen ser jag som riktigt uselt. Sidan svarar med ett Ruby-Application error. Nåja, tjänsten är ju bara i alpha, kanske kan vara något att återkomma till i framtiden. Som jag förstått det kommer tjänsten söka dels från Google's kod-depå och även andra källor.

Andra liknande tjänster är Google Code Search, Krugle och Koders. Jag har aldrig funnit någon av dessa vara till någon större hjälp, så ett behov på bättre kodsökningstjänster, finns helt klart.

(via TechCrunch)

By Jesper Lind

TydaDirekt - översättning till Internet Explorer

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/tyda-opopular.png

Surfade in på Tyda.se som verkar har lanserat lite nyheter alldeles nyligen. Sökrutan för orden är nu utrustad med AJAX-teknik och man får stavningsförslag medan man skriver. Kanonbra.

Man har även gjort ett tillägg till Internet Explorer som man kan översätta ord direkt i webbläsaren med. Tyvärr funka det inte alls för mig. Jag får upp välkomstrutan men det händer ingenting när jag ALT-klickar på ord. Det står i deras hjälpsektion att det är en del problem tillsammans med den nya IE7 som har med flikhanteringen att göra. Ett liknade tillägg utlovas också till andra webbläsare – förhoppningsvis Firefox inräknat.

Lexikonet skryter nu med att vara störst i världen (på svenska-engelska antar man då) och har över en miljon ord uppslagsord.

En kul grej är att man låter användarna föreslå nya ord. Ännu verkar de inte ha börjat med att acceptera förslagen – utan skriver att de väntar på att deras bonussystem ska bli klart. Jag väntar ju på att de ska ta ställning till ifall ordet "opopulär" ska få vara med. "Opolerad" och "opolitisk" duger ju, så varför inte?

By Jesper Lind

Designa t-shirts online

TechCrunch skriver om att företaget GoodStorm släpper en flash-applikation där man kan designa sina egna t-shirts.

Flash verkar vara den populäraste tekniken för denna typ av tjänster. Tyska Spreadshirt har en liknade tjänst för design av kläder.

Även TheShipLab använder flash men här handlar det om att designa pokermarker. För att använda deras applikation måste man vara medlem så den har jag inte provat.

Ge oss gärna tips på fler såna här tjänster om du känner till några.

Om du är flashutveckare och har erfarenhet av att skapa såna här applikationer, kontakta oss gärna eftersom vi kan ha ett jobb att erbjuda. Det underlättar ifall du finns i Göteborgsregionen.

By Jesper Lind

Kartläggning av svenska bloggtjänster och portaler

Primelabs har gjort en bra kartläggning av svenska bloggtjänster och portaler som en del i artikelserien om bloggosfären i olika länder.

Artikeln börjar med en genomgång av bloggportalerna, som samlar ihop information från de enskilda bloggarna och fungerar som mötesplatser på nätet.

Sedan sammanställs också en lista över de bloggverktyg (blogghotell) som finns att använda, både gratis och kommerciella. Enligt artikeln finns det idag ungefär 100 000 svenska bloggar och man har skrivit hur många bloggar varje tjänst har.

Riktigt trevligt, det finns många tjänster på listan som jag aldrig hört talas om innan. Kul också att det i kommentarerna till artikeln inkommit fler tips som bidrar till att göra listan mer komplett.

Slutligen tänkte jag ta tillfället i akt och placerar vår blogg i Göteborg på bloggkartan.se. Sedan tidigare finns vi även med på Var är du? som är en liknade tjänst.

By Jesper Lind

EvilRSS - prenumenera på sökresultat från Google

Tjänsten EvilRSS feed låter dig prenumenera på valfria sökfraser via RSS och få resultaten så fort de förändras. Skaparna av tjänsten har gjort den som en protest mot att Google skrotade sin egen SOAP Search API, och lämnade många utvecklare strandsatta som hade satsat på tekniken.

Applikationen finns även i nedladdningsbar version som du kan använda i dina egna projekt, läs mer på EvilAPI.

Utvecklarna utfärdar dock en varning att metoden kan vara emot Googles riktlinjer (eftersom den skrapar sajterna på innehåll) och rekommenderas att användas varsamt och endast i testsyften.

Via: Smidigt.se

By Jesper Lind

Är dina kreditkortsuppgifter på drift?

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/stolenidlogo.jpg

Silicon Valley företaget Trusted ID, lanserar nu tjänsten Stolen ID Search, där man kan göra sökningar på sitt kreditkortsnummer för att se ifall det har hamnat i orätta händer. De samlar dessa data i nätets mörkaste gränder där kriminella utbyter uppgifter, och säger sig ha över två miljoner kreditkortsnummer i sina register.

Man erbjuder även sedan ett år tillbaka IDFreeze som är en aktiv säkerhetstjänst där de hjälper konsumenter att skydda sin identitet och betalningsuppgifter mot en årsavgift på ca 600 kr.

Här på Code Odyssey jobbar vi mycket med e-handel och kommer ofta i kontakt med oroliga kunder som har frågor rörande säkerhet på internet. I dessa tider med nordeabrev och ett allt ökande nätfiske är det naturligt att många känner sig otrygga när de handlar på internet.

Ibland händer det att webbplatser vi jobbar åt blir måltavla för bedrägeriförsök, alltså att kriminella försöker använda stulna uppgifter. Oftast tar bankerna hand om detta men ibland får man rycka in som extra detektiv. Då kan Stolen ID Search vara ett bra verktyg att ha arsenalen.

Men man måste påpeka att det gäller att vara väldigt försiktig på nätet. I vanliga fall skulle vi inte rekommendera att skriva in några uppgifter på någon liknande tjänst. Stolen ID Search verkar dock vara riktigt seriös och eftersom man endast skriver in själva kortnummret så är det ingen fara. För att använda ett kort i bedrägerisyfte behöver ju skurkarna ha fullständiga uppgifter så som personuppgifter, säkerhetsnummer och giltighetsdatum.

Via: TechCrunch

 

By Jesper Lind

Växtvärk för Geni's släktträd och hur hög är säkerheten?

Släktforskningstjänsten Geni har under de första dagarna som man haft uppe sin betaversion blivit omåttligt populär och har fått stor uppmärksamhet. Personligen gillar jag verkligen sajten och har haft mycket roligt tillsammans med min familj när alla släktingar har poppat upp under veckan.

Tjänsten har dock haft en hel del problem. Man hade inte räknat med den stora tillströmningen av användare och sidan har stundvis legat nere. De har varit ganska bra på att hålla användarna informerade via den officiella bloggen men inte på när det gäller alla problem. Många användare har nämligen råkat ut för att hela deras släktträd har raderats. Inte allt för kul när man har spenderat tid på att mata in all data. Detta har man inte bett om ursäkt för eller ens nämnt i bloggen.

Att vissa typer av familjerelationer inte är möjligt att mata in har också klagats på som att t ex att det inte går att mata in homosexuella par, adopterade barn eller andra annorlunda familjeförhållanden. Men detta är ju inget man direkt kan klaga på tycker jag, det är ju faktiskt en beta vi har att göra med. TechCrunch sammanfattar fadäserna och länkar till kommentarer från användare som råkat ut för strul.

Något som jag tycker är lite allvarligare är säkerhetsaspekten, hur säkra är våra uppgifter egentligen? Är det smart att skriva in för mycket information på sajten som t ex ens mammas namn som barn. Detta är ju en ganska vanlig säkerhetsfråga på banktjänster.

Jag gjorde häromdan en ganska skrämmande upptäckt när jag av en slump sökte runt på sajten (läs kommentarerna till det tidigare inlägget jag skrev om Geni). Hittade en publik xml-fil innehållande url:er till användares bilder och kunde lätt bläddra igenom dessa. Jag har kontaktar Geni angående detta men ännu inte fått något svar. Förhoppningsvis var det bara testdata jag hittade.

En sak är jag säker på i alla fall, de bilder man laddar upp är absolut inte säkrade för insyn. Alla bilder ligger på publika adresser. De har i och för sig ganska krångliga URL:er men det är nog inte omöjligt att hitta ett mönster i dessa och på så sätt kunna se andra användares bilder.

På förstasidan av sajten står det så här:

 

Geni is private and sequre: only the people in your family tree can see your tree and profile

 

Så Geni's uttalande får man ta med lite sanning i modifikation, dina bilder är INTE säkra!

Hur som helst tror jag inte dessa små bakslag kan stoppa sajtens framgångar. Vi kommer nog snart få se hur de har tänkt att tjäna pengar på dessa data.

Idéen med med släktträdet är genial och det kommer nog efterföljare som vill utmana på området. ZOOF.com är ett exempel på en sådan, som också precis har börjat att erbjuda användare testkonto, och de är givetvis också i beta-läge. jag har inte provat på tjänsten ännu men att de erbjuder tjänsten på 35 olika språk, svenska inkluderat, är imponerande.

By Jesper Lind

Släktforska på nätet med Geni

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/GeniBeta.jpg

Internetworld beskriver den nya tjänsten Geni som ett perfekt exempel på viral marknadsföring. Svenska bloggare skriver om det och instämmer att det är en genialiskt upplägg på tjänsten som precis har lanserats som betaversion.

Det handlar om att bygga upp sitt släktträd på nätet och att bjuda in sina familjemedlemmar till att hjälpa till. Det är lätt att komma igång och i början behöver man bara uppge sitt namn och en emailadress. Sedan kan man lägga till sina föräldrar och syskon. När man skriver in dessa så får man alternativet att skicka ut en inbjudan till släktträdet till deras email. Trädet växer allt eftersom fler famlijemedlemmar och släktingar registreras.

Detta tror jag kommer bli mycket populärt och man kan se på besökarstatistiken för sajten att det redan har dragit en hel del folk. På Geni-bloggen skriver de även att de vart ett enormt intresse och deras servrar har gått på knäna. Nu planerar de att utöka maskinparken så fort som möjligt.

By Jesper Lind

The Venice Project kommer att heta Joost

http://www.codeodyssey.se/upload/resource/blog/J_02blog_OTF_nav_info.jpg

Det droppade just in en post i min RSS-läsare från TechCrunch som säger sig avslöja lanseringsnamnet på den kommande nät-tv-tjänsten, som vi hittills känt till som The Venice Project.

På TechCrunch skrivs det att sajten tidigare var lösenordsskyddad, men att man kunde komma förbi inloggningsrutan genom att klicka på cancel-knappen flera gånger i följd. Nu har man dock öppnat sidan för allmänheten men själva tv-tjänsten är fortfarande i privat betatestning.

Det nya namnet verkar bli Joost och surfar man in på domänen möts man av ett meddelande som bekräftar faktumet.

Yesterday, we were The Venice Project. Today, we're Joost. Tomorrow, we're yours! Imagine having infinite choice, and TV that is truly interactive. TV anywhere, anytime... This is the year. Joost is coming.

Det har tidigare läckt ut en del skärmdumpar på nätet och därför är det väl ingen mening med att försöka hålla designen på användargränssnittet hemligt längre. Nu publicerar man egna skärmdumpar och uppmanar bloggare att använda dessa. "Go mad - use them on your blog today!" - som de uttrycker det.

Männen bakom projektet är Janus Friis och Niklas Zennström, som tidigare gett Skype och Kazaa till världen. Inga dåliga succéer har det blivit heller och därför kan man nog förvänta sig något alldeles extra från tjänsten Joost. Läs intervjun med Niklas på IDG om du vill veta mer om planerna.

By Jesper Lind

Förhandsgranska länkar med Snap Preview Anywhere

Söktjänsterna utvecklas vidare och kommer i allt mer intelligent form och tappning. Snap är en tjänst som har en hel del roliga specialfunktioner. Själva sökresultaten går att bläddra igenom med piltangenterna och när man når listans slut så laddas nya resultat. Till höger på skärmen visas en förhandsgranskning av webbplatsen ungefär som PageBull som jag skrivit om tidigare.

Snap erbjuder även en tjänst som heter Snap Preview Anywhere som man kan använda på sin egen hemsida. Genom att registrera sig får man en javascript-kod att klistra in i head-taggen. När detta är klart visas en liten förhandsgranskning av de externa länkar man har på sin blogg/webbplats. Jag har precis lagt in det på denna blogg så om du håller med muspekaren över länkarna kan du se hur det ser ut.

Läs mer hos Joakim Sundén som också har börjat använda tjänsten.

By Jesper Lind